[F2] Głośniki w tylnych boczkach, porada

dział związany z wszystkim co gra we wnętrzach naszych aut

Moderatorzy: lec, Sosna

[F2] Głośniki w tylnych boczkach, porada

Postprzez Revor 29 lip 2010, o 21:41

Witam wszystkich, jestem tu nowy :tak:
Potrzebuję porady. ;)
W Fabii mam radio Sony CDX-GT410U, tak wygląda ten model:
Obrazek

Wiązka radiowa w aucie jest oryginalna, auto wyjeżdżając z salonu miało 4 głośniki, dwa wysokotonowe w słupkach przednich oraz dwa niskotonowe w boczkach drzwi przednich. :)

Chciałbym teraz zamontować w tylnych boczkach, w wyznaczonych do tego miejscach jeszcze dwa niskotonowe i dwa wysokotonowe głośniki :cfaniak: Wyciągając tą gumę która wchodzi do tylnych drzwi, zauważyłem że kable są poprowadzone (z tyłu mam ręcznie otwierane szyby) a więc na pewno jest to instalacja radiowa ?

Jakie głośniki polecacie do tego radia, tak żeby to wszystko uciągnęło - razem 8 głośników i tak żeby zmieściły się do miejsc przygotowanych przez fabrykę :D

Nie ukrywam, że dobra cena też jest ważnym aspektem całej sprawy :wstyd:

Pozdrawiam
Revor
Silnik: 1.2 BBM 60KM MY07
Auto: Fabia2, Junior
Moc/Moment: 60KM @108Nm

WindowsXPFirefox

Odp: [F2] Głośniki w tylnych boczkach, porada

Postprzez gross57 29 lip 2010, o 23:39

Watpie zeby dali Ci instalacje do glosnikow w prezencie
Centralny zamek masz?pewnie to kable od niego
gross57
Silnik: 1.4 BXW 85KM MY09
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: OMEGA A C20NE

WindowsXPFirefox

Postprzez mati1978 30 lip 2010, o 05:30

Na 100% jest to instalacja od zamka!!
Te idealnie pasują w mocowanie w drzwiach
http://allegro.pl/item1156343120_glosni%20...%20_seat.html
na pewno jak będziesz montował nie oryginalne głośniki potrzebne będą ci dystanse
http://allegro.pl/item1150447414_dystan%20...%20_golf.html
A co do głośników to ciężko doradzić bo im większy koszt tym towar lepszej jakości
Rozsądkowi przedział cenowy 100-200zł
http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=5168&price_from=100&price_to=200&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&buy=0&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&view=gtext&order=t&clear_cookie=0&change_view=Poka%C5%BC&a_enum%5B720%5D=all&a_enum%5B44%5D=all
Ostatnio edytowano 30 lip 2010, o 11:39 przez mati1978, łącznie edytowano 2 razy
05-05-2012 godzina 18:00 spot Jelenia Góra miejsce KFC Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych!!!!
mati1978
Silnik: 1.9TDI BSW 105KM MY08
Moc/Moment: 143KM @308Nm
Auto2: Superb2;Fabia2;Fabia1

WindowsXPFirefox

Postprzez swierg 30 lip 2010, o 08:06

mati1978, popraw linki, sam się zainteresowałem tematem.

U mnie również jest parę kabelków poprowadzonych do tylnych drzwi, jednak nie sądzę, żeby wszystkie były do centralnego, bo było ich 5 lub nawet więcej, nie pamiętam dokładnie. Mam centralny, nie mam el. szyb z tyłu. Jak sądzicie od czego są te kabeli? Centralny + szyby czy może głośniki?
simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
swierg
Silnik: 2.0TDI BKD 140KM MY09
Auto: VAG-Seat, Style

Windows7Firefox

Postprzez mati1978 30 lip 2010, o 09:00

sorki panowie ale niech ktoś pod powie jak prawidłowo umieścić te linki bo w całości nie podświetlają się na niebiesko a jak zaznaczy się cały z kopiuje i wkleić na pasek u góry jest wszystko O.K
A na 100% kable które idą do drzwi są od centralnego i od niczego więcej.
temat przerabiałem w tym tygodni w związku z montażem głośników.
Skoda nie daje gratisowych wiązek, a że by podpiąć się z tymi głośnikami pod radio potrzebne są końcówki konektorowe do kostki ISO
05-05-2012 godzina 18:00 spot Jelenia Góra miejsce KFC Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych!!!!
mati1978

WindowsXPMSIE7

Postprzez swierg 30 lip 2010, o 09:37

mati1978, linki wklej jako kod => Code lub jako url => URL.

mati1978, ile kabelków idzie do centralnego i jakie kolory?
Revor, ile masz kabelków doprowadzonych do drzwi?
simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
swierg

Windows7Firefox

Postprzez Revor 30 lip 2010, o 11:36

Właśnie, proszę o poprawne umieszczenie linków, bo zainteresowały mnie te głośniki :muśli:

Tak oczywiście mam centralny zamek.
swierg byłem przed momentem w aucie i jak okazuje się, wszystkie kable jakie idą do tylnych drzwi są w jednej izolacji, nie policzyłem ich dokładnie, ale myślę, że jest ich około 5-6, już przestałem się oszukiwać - to są kable od centralnego :roll:

No to teraz jeszcze pytanie jakie kable będę potrzebował do podłączenia tychże głośników oraz względnie innych akcesoriów i czy moje radio bez dodatkowe sprzętu jakim jest np wzmacniacz uciągnie 4 normalne głośniki i 4 głośniki wysokotonowe ? :cfaniak:

Ogólnie to, że nie mam tych kabli nie zniechęca mnie, bo na samą myśl jak to może grać (gdy obecnie już te seryjne głośniki z przodu całkiem konkretnie dają radę w połączeniu z tym radiem) przechodzą mnie ciarki po plecach :wstyd: :jezor:
Revor

WindowsXPFirefox

Postprzez mati1978 30 lip 2010, o 11:49

Spokojnie! Jeżeli radio np. jest 4x45w spokojnie da radę na 4+4
Ja postawiłem na oryginały głośniki i teraz naprawdę wymiata bez żadnych wzmacniaczy na radiu DANCE.
Kable standardowe do głośników samochodowych. Przebiłem się z nimi przez tą harmonijkę między drzwiami a słupkiem, słupkiem w dół do progu i pod progiem do przody pod bezpiecznikami z jednej strony do radia , a z drugiej pod schowkiem do radia. Wpoiłem się w kostkę w miejsce gdzie jest wolne miejsce na tylne głośniki a tweetery podpiąłem pod kostkę która jest w oryginalnych głośnikach, bo jest w nich miejsce na ich podpięcie.
Miłego dłubania :extra:

A kabli na pewno idzie 5 szt. do centralnego do mikro styku włączającego np. oświetlenie wewnątrz po otwarciu drzwi.
Kolorów nie pamiętam , musiał bym rozebrać drzwi bo kable ida w izolacji
mati1978

WindowsXPMSIE7

Postprzez Revor 30 lip 2010, o 13:21

Hmm mati1978 mógłbyś poprawić linki do tych głośników?? :idea: Radio jest nawet bodajże 4x50W :jezor:
Dla mnie przeciągnąć kable to nie jest problem, ale powiedz mi to kabel głośnikowy to są dwie żyły na jeden głośnik? :muśli: Czyli muszę dwa kable poprzeciągać na stronę, ok.

A Ty jakich konkretnie kabli użyłeś? O jakich wymiarach? Bo widzę, że są różne na allegro i ile potrzeba kabla na przeciągniecie od radia do tylnych drzwi? :muśli:

Sory, że tak o wszystko wypytuje, ale chce być w 100% pewny, następnie dokonać trafnych zakupów i zabrać się za montaż, bez zbędnych komplikacji :wstyd: Taki już jestem :wstyd:
Revor

WindowsXPFirefox

Postprzez mati1978 30 lip 2010, o 15:12

U mnie linki chodzą bez zarzutu.
Ja kabla do [R] zużyłem 10m po 4m na stronę i zostało mi po 1m na połączenie tweeterów .
A jakiego kabla użyłem, jakiej grubości, to dokładnie nie powiem, bo zaszedłem do sklepu i poprosiłem o kabel do głośników samochodowych 4 omowych.
mati1978

WindowsXPMSIE7

Postprzez swierg 31 lip 2010, o 12:37

Myślał ktoś o tym, żeby oryginalne głośniki (u mnie już mają 2,5 roku) z przodu, przełożyć na tył, a nowe kupić na przód? Czy to w ogóle ma sens? Drzwi nie będę wytłumiał, bo audiofilem nie jestem. Nie wiem jakie głośniki warto kupić. Czy kupować jakieś markowe Alpine, Blaupunkt lub jeszcze coś innego? Np.
http://allegro.pl/item1159218379_blaupunkt_vw_golf_passat_transporter_skoda_seat.html
lub
http://allegro.pl/item1155737965_alpine_sxe_1725s_dealer_gwarancja_pl_promocja.html
lub
http://allegro.pl/item1155737962_alpine_sxe_1750s_dealer_gwarancja_pl_promocja.html
Ostatnia pozycja to zestaw Alpine razem z tweeterami. Nie mam problemu z montażem nieoryginalnych gwizdków? Czy lepiej kupić oryginalne? Np.
http://allegro.pl/item1168202771_tweeter_wysokotonowy_philips_volkswagen_seat_skoda.html
swierg

Windows7Firefox

Postprzez NorMan 1 sie 2010, o 13:14

swierg napisał(a):Myślał ktoś o tym, żeby oryginalne głośniki (u mnie już mają 2,5 roku) z przodu, przełożyć na tył, a nowe kupić na przód? Czy to w ogóle ma sens? Drzwi nie będę wytłumiał, bo audiofilem nie jestem. Nie wiem jakie głośniki warto kupić. Czy kupować jakieś markowe Alpine, Blaupunkt lub jeszcze coś innego? Np.
http://allegro.pl/item1159218379_blaupunkt_vw_golf_passat_transporter_skoda_seat.html
lub
http://allegro.pl/item1155737965_alpine_sxe_1725s_dealer_gwarancja_pl_promocja.html
lub
http://allegro.pl/item1155737962_alpine_sxe_1750s_dealer_gwarancja_pl_promocja.html
Ostatnia pozycja to zestaw Alpine razem z tweeterami. Nie mam problemu z montażem nieoryginalnych gwizdków? Czy lepiej kupić oryginalne? Np.
http://allegro.pl/item1168202771_tweeter_wysokotonowy_philips_volkswagen_seat_skoda.html

Jeśli nie jesteś audiofilem i nie chcesz napędzać głośników wzmacniaczem to kup takie które radio uciągnie. Jak poprzeglądasz różne fora poświęcone car-audio to zapewne znajdziesz dobre opinie o Helix Dark Blue 62.1.
Sam posiadam takie i powiem Ci że dają radę pod samym radiem a różnica między nimi a fabryką jest jak między niebem a ziemią. Jeśli Ci nie śpieszno to możesz ich posłuchać u mnie w akcji na spocie, lub dawaj na PW to się jakoś umówimy.
Kompletacja klocków - choroba CA postępuje :)
NorMan
Silnik: 1.6 BFQ 102KM MY10
Auto: Octavia, Tour
Auto2: Doblo Cargo 1.3 JTD

WindowsXPChrome

Postprzez swierg 2 sie 2010, o 08:38

NorMan, chętnie posłucham, ale to raczej przy okazji, bo czasu mam mało, a Tobie również nie będę go zbierał. Dzięki za odpowiedź, ale raczej zdecyduję się na coś bardziej budżetowego.

Już wyjaśniam dlaczego:
1) Mają to być głośniki na tył, więc nie muszą być super. Tym bardziej, że seria i tak zostanie. Zastanawiałem się nad przełożeniem przednich głośników do tylu, a do przodu zamontowałbym nowe, ale jak na razie nikt się nie wypowiedział na temat sensu takiego moda.
2) F2 jest na tyle słabo wyciszona, że jakość jaką uzyskamy z lepszych głośników zostanie zagłuszona przez całą resztę. Moim zdaniem oczywiście. Od razu mówię, że wygłuszać nic nie zamierzam.
3) W przypadku gdy mam miejsce na fabryczne tweetery wolałbym je tam zamontować. Nie widzę sensu montowania dwudrożnych głośników na wysokości kanapy, bo wysokie tony nie dotrą do uszu.

To tyle z mojej strony. Czekam na jakieś sugestie.

Kasa jaką chciałbym przeznaczyć to max 200 zł (co nie znaczy że tyle muszę wydać, bo jeśli się okażę, że zestaw za 120 gra równie przyzwoicie to z chęcią go kupię) za całość, tzn. 2x głośniki, 2x tweetery, dystanse + inne akcesoria montażowe. Tak jak pisałem, nie widzę sensu montowania lepszego sprzętu.
swierg

Windows7Firefox

Postprzez mati1978 2 sie 2010, o 14:39

swierg Wyszedłem z takiego samego założenia jak Ty i dla tego znalazłem używane oryginały za które zapłaciłem 68zł z przesyłką+ tweetery za 39zł i gra to wszystko naprawdę przyzwoicie.
A jak by ktoś chciał uzyskać lepszy efekt całościowy to właśnie powinien zacząć od wygłuszenia CAŁEGO Roomka Lub F2 bo akurat kiepsko z tym w tych modelach, a dopiero zabrać się za wkładanie lepszego sprzętu audio.
mati1978

WindowsXPMSIE7

Postprzez NorMan 2 sie 2010, o 16:30

swierg napisał(a):(...)
1) Mają to być głośniki na tył, więc nie muszą być super. Tym bardziej, że seria i tak zostanie. Zastanawiałem się nad przełożeniem przednich głośników do tylu, a do przodu zamontowałbym nowe, ale jak na razie nikt się nie wypowiedział na temat sensu takiego moda.
(...)

Z tym przekładaniem to zależy kto ma mieć lepsze wrażenia słuchowe podczas jazdy. Jeśli robisz to wyłącznie dla siebie to na tył seria (chociaż ja jestem wielkim przeciwnikiem głośników z tyłu bo dla mnie kwadrofonia=kakofonia) a na przód coś lepszego. Ale gdy wozisz kogoś z tyłu i chcesz aby on miał frajdę to seria z przodu a na tył coś lepszego. Generalnie w aucie czym głośnik bardziej ukierunkowany na słuchacza tym lepiej (pomijam subwoofer gdzie zasada jest inna). W drodze od głośnika do słuchacza jest mnóstwo rzeczy które ten dźwięk zagłuszają.
Kompletacja klocków - choroba CA postępuje :)
NorMan
Silnik: 1.6 BFQ 102KM MY10
Auto: Octavia, Tour
Auto2: Doblo Cargo 1.3 JTD

WindowsXPChrome

Następna strona

Powrót do # Car Audio, CB, NAVI #