jaka różnica pomiędzy GSM II a GSM II do Amundesena

dział związany z wszystkim co gra we wnętrzach naszych aut

Moderatorzy: lec, Sosna

jaka różnica pomiędzy GSM II a GSM II do Amundesena

Postprzez grzela07 28 lis 2011, o 20:19

Panowie - pytanko, jaka jest różnica pomiędzy zestawem GSM II a zestawem GSM II do Amundsena? W konfiguracji na stronie SAP są 2 oddzielne pozycje i 2 różne ceny.
No i najważniejsze - jak teraz mam GSM II do Amundsena i będę chciał teraz założyć Columbusa to czy ten GSM II co mam będzie działał - czy muszę dokupić zwykły GSM II?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
grzela07
grzela07
Silnik: 2.0 TDI CFGB 170KM MY12
Auto: Superb2 Kombi, Platinum 4x4
Moc/Moment: 170KM @350Nm
Auto2: Citroen C1(żony)

Windows7Firefox

Odp: jaka różnica pomiędzy GSM II a GSM II do Amundesena

Postprzez kross12 28 lis 2011, o 21:33

To pytanie na serio czy robisz sobie zwałę? :lol:
kross12
Silnik: 1.8TSI CDAA 160KM MY10
Auto: Octavia2 FL
Moc/Moment: 172KM @262Nm

Windows7Chrome

Postprzez grzela07 28 lis 2011, o 22:15

pytam serio - zerknij w konfigurator SAP to się przekonasz
Pozdrawiam
grzela07
grzela07

Windows7Firefox

Postprzez kross12 28 lis 2011, o 22:45

No właśnie po cenniku mogłeś się domyślić że to dokładnie to samo.
Kupując navi i gsm płacisz mniej.
kross12

Windows7Chrome

Postprzez grzela07 29 lis 2011, o 23:50

zobaczymy czy to to samo gdy podłączę Columbusa...
Pozdrawiam
grzela07
grzela07

Windows7Firefox

Postprzez kross12 30 lis 2011, o 01:36

A dlaczego miałby być inny?
Niema czegoś takiego jak moduły pod radio, prędzej pod zegary białe/czerwone.

Temat nadaje się do kosza.
kross12

Windows7Chrome

Postprzez grzela07 30 lis 2011, o 20:58

kross12 napisał(a):A dlaczego miałby być inny?
Niema czegoś takiego jak moduły pod radio, prędzej pod zegary białe/czerwone.

Temat nadaje się do kosza.

Idąc Twoim tokiem rozumowania - to dlaczego nie ma promocyjnej ceny na GSM II do Columbusa, który jest sporo droższy od Amundsena?
Po drugie pytałem się dealera Skody - i nie potrafił mi wyjaśnić - podobnie Grygi, który ma trochę większą wiedzę bo tym handluje - i sam powiedział, że podczas montażu Columbusa - na wszelki wypadek weźmie std GSM II i się przekonamy.
A co do stwierdzenia,że temat - jak pisałeś - nadaje się do kosza - to pozwól, że zdecydują o tym moderatorzy - a nie Ty.
Pozdrawiam
grzela07
grzela07

Windows7Firefox

Postprzez grzela07 17 gru 2011, o 21:16

kross12 napisał(a):No właśnie po cenniku mogłeś się domyślić że to dokładnie to samo.
Kupując navi i gsm płacisz mniej.

kross12 - z przykrością Cię muszę poinformować, że Twoje wywody na powyższy temat są, żeby nie powiedzieć brzydko - niewłaściwe.
Nowy Amundsen+ ma moduł GSM II wbudowany w sobie (a nie pod fotelem pasażera) i po wyjęciu go z samochodu - jedyne co Ci zostaje na stałe w samochodzie - to mikrofon. Tak więc po zainstalowaniu Columbusa - muszę dodatkowo dokupić moduł GSM II.
Tak więc następnym razem - jak nie wiesz to się nie wypowiadaj i tym bardziej nie twierdź, że temat nadaje się do kosza.
Generalna zasada jest taka - sprawdź a potem się wypowiadaj.
Teraz, prośba do Adminów - o zamknięcie tematu
Pozdrawiam
grzela07
grzela07

Windows7Firefox

Postprzez kross12 25 kwi 2012, o 10:26

grzela07, Pól rok od naszej dyskusji, wylewasz swoje żale na mnie w innym wątku więc ostatecznie zakończę ten tak leżący Ci na sercu temat. Swoja drogą, to rozumiem że wywody które zaczynasz na temat RSN'a 310 a kończysz na RNS'ie-315 są właściwe :lol2:

Proszę bardzo Panie wszechwiedzący
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... trofitting
Z tej listy wynika, że jeśli ktoś zamówił auto z RSN-310 i BT to dostał moduł który będzie grał z RSN510. Tyle w temacie, następnym razem poszukaj!
kross12

Windows7Chrome

Postprzez kross12 25 kwi 2012, o 11:22

grzela07 napisał(a):Nowy Amundsen+ ma moduł GSM II wbudowany w sobie (a nie pod fotelem pasażera) i po wyjęciu go z samochodu - jedyne co Ci zostaje na stałe w samochodzie - to mikrofon. Tak więc po zainstalowaniu Columbusa - muszę dodatkowo dokupić moduł GSM II.

Niech się wypowie Przemo na temat tego BT...
kross12

Windows7Chrome

Postprzez grzela07 25 kwi 2012, o 22:47

kross12 napisał(a):Niema czegoś takiego jak moduły pod radio, prędzej pod zegary białe/czerwone.
.

To chyba Twój post nie mój - więc najpierw sprawdź a potem się mądruj - taka jest moja dewiza.
A kiedy ja pisałem, że zamówiłem 310? Mówiłem Ci, żebyś sprawdził w konfiguratorze, a na ten konkretny dzień 310 już nie była oferowana.
To Ty jako Pan wszechwiedzący pisałeś, że ten temat to bzdura i nadaje się do kosza, więc miej trochę odwagi i przyznaj się do winy a nie traktujesz innych jak idiotów. Bo tego typu zachowanie jest trochę szczeniackie
Pozdrawiam
grzela07
grzela07

Windows7Firefox

Postprzez Przemo -YY 26 kwi 2012, o 00:26

kross12 napisał(a):Niech się wypowie Przemo na temat tego BT...

no dobra jak mnie już "wkopałeś" :mrgreen: w Waszą dyskusję to z racji tego , że jestem aktualnie na czasie węsząc w sieci wszystko co popadnie na temat AMUNDSENA + przekazuję info jakie się dowiedziałem.Ps. ..i tak miałem tym się podzielić na forum :mrgreen:
Kupiłem Amundsena + (VW RNS 315) i co się okazało- nie ma wbudowanego modułu GSM/Bluetooth :bsilny:Oczywiście Sprzedawca zapewniał mnie , że ma . Też byłem pewny przed zakupem , że tym GSM/BT A+ tym się róźni m.in. od zwykłego Amundsena i wbudowaną pamięcią flash na mapy 4 GB i przesyłaniem muzy przez BT np. z telefonu komórkowego.
Okazuje się , że A+ zostały wyprodukowane w 3 wersjach w zależności od wersji urządzenia, konfiguracja pojazdu i rynku docelowego:
1. A+ z radiem DAB
2. A+ z wbudowanym modułem GSM/Bluetooth (wduszajac przycisk Phone wchodzimy w opcję telefonu )
3. A+ bez modułu GSM/Bluetooth - dodatkowe koszty zewnetrznego modułu montowanego pod siedzeniem (wduszając przycisk Phone następuje tylko wyciszenie -muting)
Na poniższej stronie na przykładzie RNS 315 jest wyjaśnienie jak rozpoznać A+ z obsługą telefonu i bez obsługi:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&rurl=translate.google.pl&sl=auto&tl=pl&twu=1&u=http://www.penningmedia.de/1493/rns315-bluetooth-freisprecheinrichtung&usg=ALkJrhii4nSzNd_icPGQVcGjI7AZyO2XeA
Najprostszy test na tabliczce z nr ser. jest podany adres MAC. Gdy jest wypełniony cyframi/literami oznacza to , że moduł BT jest wbudowany i to jest jego unikatowy nr. Gdy adres MAC ma same zera wtedy nie ma wbudowanego BT. W inny sposób można sprawdzić wchodząc w tryb serwisowy (patrz film z linka) i tam jest podana wersja BT .
-Kodowanie VAG / montaż / porównanie modeli RNS 315 --> http://www.myturbodiesel.com/1000q/a6/rns315-GPS-FAQ-VW.htm
-link ze strony Producenta Technisat http://www.carcommunications.technisat.com/en/produkte/produkt.datei.php?id=113&lang=en
To chyba wystarczające informacje, żeby rozwiać Wasze wątpliwości :mrgreen:
ps. jest jeszcze nadzieja, że nie będe musiał dokupywać zewnętrznego modułu BT :muśli: . Ogłoszenie z Allegro http://allegro.pl/skoda-rns-315-aktywacja-bluetooth-telefon-rybnik-i2243663605.html Rozmawiałem z gościem i przekazął mi info , że w niektórych modelach jest wbudowany BT , ale jest fabrycznie poblokowany i oni coś takiego odblokowują :mrgreen:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Sprawdź czy jesteś ZALOGOWANY
ObrazekNO YETI NO FUN ! >>YETAS PRZEMA<<
Przemo -YY
Silnik: 1.2 CBZA 105KM MY10
Auto: Yeti, Ambition
Moc/Moment: 0KM @0Nm

WindowsXPOpera

Postprzez dato 26 kwi 2012, o 02:36

To mi wyjaśniłes dość w moim odczuciu rozpaczliwe posty wcześniejsze, gdzie kazałeś mi sprawdzać, czy aby na pewno radio, które ja oferuję ma BT, bo kupiłeś 150 zł taniej niż chciałem za swoje i miało mieć, a w końcu nie miało i teraz jak tylko dostaniesz zwrot od sprzedawcy z allegro to jednak kupisz moje, tylko żebym przytrzymał...

Od czytania mi się w głowie wtedy zakręciło, dopiero teraz trochę mi wyjaśniłeś.

Szkoda, że wcześniej nie wziąłeś pod uwagę, że skoro CZEKAM na odbiór auta z Amundsen+ (w ramach pakietu Biznes z GSM II) na pokładzie to mu żadnych numerków nie sprawdzę... No i radio poszło od ręki praktycznie jeszcze w salonie...

Swoją drogą - dostać się do specyfikacji tych urządzeń jest trudniej niż do ortopedy w ramach nfz więc może się nie kłóćcie bo szkoda prądu - ostatni post wyjaśnia praktycznie wszystko.

Przemo - tak, jak wyjaśniłem Ci pw - nie chciałem nikomu obiecywać, że radio przytrzymam bo miałem nadzieję, że sprzedam je od ręki i tak też się stało. Wszystkim podawałem cenę 1400 lub do dogadania później, poszło dokładnie za 1400 i obie strony szczęśliwe. Sfinansowało mi 70% felg promocyjnych ori na zimę, a nie wyjazd jak myślałem, więc jestem podwójnie zadowolony (coś namacalnego mi po nim zostanie;) - pewnie, że mógłbym zrobić licytację i "wytargać" może 1600 - 1800, ale to nie w mojej naturze.

Ok ? Nie mamy żalu ?

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 26 kwi 2012, o 02:46 przez dato, łącznie edytowano 1 raz
Powód: laczenie
dato
Silnik: 2.0TDI BMN 170KM MY12
Auto: Superb2, Elegance
Moc/Moment: 207KM @419Nm
Przebieg: 4666 km
Auto2: Leon TDI. TheBest

Windows7MSIE7

Postprzez kross12 26 kwi 2012, o 09:25

grzela07 napisał(a):
kross12 napisał(a):Niema czegoś takiego jak moduły pod radio, prędzej pod zegary białe/czerwone.
.

To chyba Twój post nie mój - więc najpierw sprawdź a potem się mądruj - taka jest moja dewiza.

Tak, masz racje "mądrowałem" się nie wiedząc, że radio jest też istotne - co nie zmienia faktu że jak masz RNS310/Amundesen'a to moduł do niego podejdzie na wszystkich innych sprzętach...

grzela07 napisał(a):A kiedy ja pisałem, że zamówiłem 310? Mówiłem Ci, żebyś sprawdził w konfiguratorze, a na ten konkretny dzień 310 już nie była oferowana.

Wybacz że nie znalem specyfikacji Twojego auta, której sam nie znałeś :mrgreen: pęku świata... Popatrz na nazwę tematu i moment w kórym się dowiedziałeś co zamówiłeś :lol:

grzela07 napisał(a):To Ty jako Pan wszechwiedzący pisałeś, że ten temat to bzdura i nadaje się do kosza, więc miej trochę odwagi i przyznaj się do winy a nie traktujesz innych jak idiotów. Bo tego typu zachowanie jest trochę szczeniackie

Widzę, że nie dajcie Ci to spokoju :lol: Tak z wszystkim masz racje, jestem szczeniakiem i co tam sobie wymyślisz

grzela07 napisał(a):Nowy Amundsen+ ma moduł GSM II wbudowany w sobie (a nie pod fotelem pasażera) i po wyjęciu go z samochodu - jedyne co Ci zostaje na stałe w samochodzie - to mikrofon.

Wracając do "mądrowania" to rozumiem, że masz sobie nic do zarzucenia a Przemek wylutował sobie sobie moduł z navi :mrgreen:
kross12

Windows7Chrome

Postprzez grzela07 26 kwi 2012, o 17:24

kross12, po prostu mnie osłabiasz :bsilny:
A jaką masz pewność, że Amundsen+ do superba jest taki sam jak do yeti? Skoro ja zamawiałem do Superba i był tylko jeden wybór.
Po drugie mój Amundsen + został wymontowany przez grygiego z mojego auta i natychmiast zamontowany do drugiego auta gachula (skoda Yeti) i moduł GSM działał bez problemu w yetim - nie było tylko mikrofonu. Tak więc w yrtim mikrofon został podłączony oddzielnie dodatkową wiązką i BT działał - idąc twoim tokiem rozumowania - chyba CUD.
Więc bardzo Cię proszę - NIE WKURWIAJ MNIE tylko zadzwoń do ASO i się dopytaj. A jak ASO ci nie odpowie -to dzwoń do grygiego, jak to ci nie wystarczy - kontaktuj się z gachulem na forum.
Pozdrawiam
grzela07
grzela07

Windows7Firefox

Następna strona

Powrót do # Car Audio, CB, NAVI #