Jako że to mój pierwszy post to przede wszystkim witam. Do rzeczy! Posiadam Roomster'a z radiem Swing i wejściem MDI. Pod MDI podpięty jest kabelek z wejściem USB i mam problem z pendrivem SanDisk 4,0GB po prostu radio wyrzuca komunikat "PD not supported". W instrukcji obsługi radia jest takie zdanie: "Wersja tablicy alokacji plików FAT (File Allocation Table) podłączonego urządzenia musi być albo FAT16 (< 2 GB) albo FAT32 (> 2 GB)."
Po podpięciu pendriva 2,0GB z fat32 radio "widzi" pamięć i muza gra, jednak podpięcie 4,0GB z tym samym fat32 wyrzuca "PD not supported". Ma ktoś jakies doświadczenia z podpięciem 4,0GB pamieci pod te radio? może radio obsługuje jakiś inny system plików? jak zmusic radio do obsługi tego pendrive??
Tutaj może znajdziesz odpowiedź: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1259173.html w skrócie: możliwe, że radyjko "gryzie" się z tym pendrivem, spróbuj podpiąć innych marek , jak nie masz to może kartę pamięci podepnij przez adapter USB, będziesz wtedy miał porówanie.Pozdro
dzięki za odpowiedz to niestety tez pendrive san disk wiec coś mi sie wydaje ze będzie tu podobna sytuacja jak w podanym linku tylko kurka nie można kupować wszystkich pendriveów "na próbę"! Ale coż poradzić będę musiał zakupić inny i spróbować. ale co ciekawe inny pendrive sandisk (2gb) smiga z radyjkiem bez problemów.
######## Dodano kolejny post: ########## Sorki, że post za postem, ale faktycznie diagnoza okazała się słuszna radio "nie gada" z tym sandisk'iem dziś przez przypadek zakupiłem na wyprzedaży w tesco flashdisk HP 4gb i działa bez problemów.
Ostatnio edytowano 31 maja 2011, o 20:45 przez kofa77, łącznie edytowano 1 raz Powód:laczenie
po pierwsze nie jest to wina radia lecz modułu MDI. to on sam zajmuje się odtwarzaniem muzyki (miedzy radiem a MDIem są linie analogowe oraz komunikacja CAN przy pomocy której są przesyłane komunikaty poprzez protokół BAP - i tu jest problem).
ja tez taki problem miałem z iPodem. niestety nieudało mi sie tego uruchomić bo mam starą wersję oprogramowania w MDI.
zresztą taki kabelek mogę odsprzedać, zalega mi a dałem za niego 100 PLN.
wesolyczlowieczek, drogo Cie skasowali za kabel...mi dali w gratisie ale cena w ASO w Łodzi 80PLN. MDI fajna rzecz ale rozwiązanie z kablami idiotyczne. Lepiej zrobić gniazdo zespolone USB + iPod, lub chociaż mogli ukryć gniazdo MDI w podłokietniku albo w schowku.
Czy w radiu Swing z MDI są wyświetlane nazwy folderów z pendriva? Czy tylko numerki 1,2,3.. Mógłby ktoś fotę strzelić jak to wygląda? Czy samo dokupienie MDI jest proste w zamontowaniu (tylko wystarczy wpiąć do kostki z radia?). Dzięki za info.
Przemo -YY, rozumiem. Jedynie co mogę Ci powiedzieć jako opinia moja z używania MDI to to, że kabel z pendrive'em jest wkurzający, ale komfort użytkowania bezcenny - biorąc pod uwagę, że dużo muzy słucham podczas jazdy.
Mam takie pytanie nieco odbiegające od tematu...Chciałbym zakupić kabelek USB (USB-MDI (AZO 800 003), czy macie może sztukę do odsprzedania? Cena w ASO jest kosmiczna...