radyjko do skody oktavi
radyjko do skody oktaviza miesiąc odbieram swoja kolejną skódkę i zrezygnowałam z oryginalnego radia skodowskiego czy może ktoś mi poleci w zamian ?? pozdrawiam
Odp: radyjko do skody oktaviRadio na 1 din? tzn radio w jedną kieszeń? Upewniam się
Odp: radyjko do skody oktavimyślę jakieś 500 zł przeznaczyć na zakup radio z odtwarzaczem na pen drive i cd
Odp: radyjko do skody oktaviJeśli miałbym wybierać coś dla siebie, to:
1. Brałbym coś renomowanego producenta, czyli Alpine, Clarion, JVC, Pioneer, Kenwood. 2. USB i Aux-in to już w każdym radiu jest, ale w okolicach 500 zł szukałbym czegoś z Bluetooth'em. 3. Dobrałbym odpowiednie podświetlenie. simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
Odp: radyjko do skody oktavidzięki poszukam coś na allegro
Odp: radyjko do skody oktaviWitam, z własnego i zarazem kosztownego doświadczenia powiem że jeżeli zależy ci na dobrym odbiorze fal radiowych, dobrej akustyce a przedewszytkim współdziałania z autem to tylko i wyłącznie radio skodowskie, mialem 3 JVC 1 BLaupunkta i niestety każde z nich w porównaniu do oryginalnego skodowskiego sie porostu chowa, radia nie dało się normalnie posłuchać, tylko w mieście (mimo zastosowanego separatora) na trasie kicha można zapomnieć, a to że te jvc fajnie wyglądają i fajnie świeca jest mało przydatne, rade ci poważnie przemyśleć zakup chyba że jeździsz tylko po mieście, a jak nie to rozważyć zakup skodowskiego radia np bolero ( można dostać już za niecałe 1000 zł). Ja na poszukiwaniu winny słabego odbioru radia wydałem koło 400 zł - nowy separator, potem nowa antena z kablem i rózne radia.
Zapomniałem dodać - miałem radio z BT, by łączyć się z telefonem i rozmawiać bez żadnych kabli tak poprostu prze mikrofon, skodowskie BT jest o niebo lepsze niż BT w JVC Między innymi miałem takie radio - JVC KW-AVX830 2-DIN-owy odtwarzacz AV - przereklamowane dziadostwo.
Odp: radyjko do skody oktavijanus widze po komentarzu, że miałeś w swojej "stajni" renomowane radia i to 2din to też porażka? Ja właśnie się przymierzam albo z alledrogo za 1500zł Columbusa , lub coś 2din podobne do tego JVC lub 1din z wysuwanym ekranem . Ciekawi mnie jakie konkretne powody(ściągają jakieś brumy?) wpłynęły na powrót do macierzy po 3 innych radiach? Dla mnie podstawowe radia to prostota w wykonaniu chodzi o zakres regulacji parametrów dodatkowych podbić, brak USB -pendrive itp. Po zmianie z fabrycznego(swing) na niefirmowe tracimy tylko samochodzik z czujników cofania (na co nie zwracam nigdy uwagi tylko dźwięk )plus znika temperatura która tez jest na Maxidocie.
Odp: radyjko do skody oktaviWitaj, przede wszystkim bublem JVC był system BT służący do rozmowy przez telefon w czasie jazdy w JVC to porostu wiedziała, telefon łączył się z radiem ale mnie nikt nie słyszał (to nie wina mikrofonu - przeczytałem również angielskie fora w tym temacie i winne ponosi radio), w Columbusie BT działa super, słychać mnie jaki i rozmówcę idealnie, książka telefoniczna importuje się sam do radia i działa bez błędnie. Columbus dodatkowo obsługuje 2 anteny do FM co ma znaczący wpływ na możliwość słuchania stacji radiowych na trasie (polskie stacje słucham również w Czechach i na Słowacji). Bajer typu duży ekran w radiu, fajny bajer ułatwia poruszanie się po menu radia i wyborze rożnych funkcji jednak jeżeli nie da się go przyciemnić, wyłączyć by nieświećił jaskrawie na niebiesko lub czerwono to kicha jeżeli jeździmy w nocy - strasznie rozprasza.
Odp: radyjko do skody oktavijanus, nie zgadzam się z Tobą w kwestii radioodbiorników niefabrycznych. Piszesz, że radia nie da się normalnie posłuchać, tak kiepsko odbiera. Ja natomiast sam używam Clariona, wcześniej miałem w Peugeocie Pioneera i obydwa działają wręcz perfekcyjnie. Poza miastem RMF, Zet, Eska odbierają bez problemu (inne też, ale tych trzech słucham zazwyczaj), a w mieście, to już wszystkie dostępne znajduje - wiadomo, że w większych miastach jest masa stacji o zasięgu "miejskim". Wydaje mi się, że coś tu jest nie tak, jeśli Twoje auto nie chce współpracować z innym radiem niż fabryczne. Może to kwestia kodowania lub podłączenia, pytałeś w ASO? Sam jeździłem O2 z radiem niefabrycznym JVC i grało ok.
Nie zgodzę się tez z zdaniem w którym piszesz, że JVC fajnie wygląda i ładnie świeci, bo moim zdaniem to wada. Fabryczne idealnie stylistyką i podświetleniem komponują się z resztą kokpitu i to jest plus. Jednak to tylko moja opinia i kwestia gustu. Przemo -YY, trochę się mylisz, pisząc, że po zmianie radia na nieoryginalne, tracimy wizualizacje czujników i temperaturę, bo poza tym są jeszcze wskazania radia na Maxi-Docie i regulacja z kierownicy (o ile jest na wyposażeniu). Mnie te dwie opcje najbardziej by się przydały, a szczególnie ta druga. Ogólnie rzecz biorąc niekwestionowaną przewagą radia fabrycznego jest integracja z autem: wyświetlanie na Maxi, regulacja z kiery wizualizacja czujników oraz dostosowanie do wyglądu (podświetlenie + stylistyka). Natomiast przewagą niefabrycznych są bardziej rozbudowane ustawienia (w kwestii samego dźwięku), jakość brzmienia i możliwość rozbudowy audio (wyjścia RCA). Oczywiście również cena, bo za powiedzmy 500zł możemy przebierać w niefabrycznych lub uparcie szukać jakiegoś Swing'a czy ewentualnie Dance. simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
Odp: radyjko do skody oktaviswierg
No nie, że się myle tylko zapomniałem dodać te dwie rzeczy co wymieniłeś
Odp: radyjko do skody oktaviPrzemo -YY, pisząc, że się z Tobą nie zgadzam, odnosiłem się do słowa TYLKO, bo moim zdaniem tracimy sporo rezygnując z funkcji, o których pisałem. Mnie najbardziej przydałaby się regulacja w kierownicy. Jeśli chodzi o Maxi, to ja mam ten starego typu i 1/3 przeznaczona jest na radio lub komunikaty i kontrolki, 1/3 na funkcje komputera i 1/3 na temperaturę. Sekcja przeznaczona na radio w zasadzie jest nie używana i się "marnuje". Z tego co piszesz, w nowszych Maxi-Dotach jest to inaczej rozwiązane.
Zapomniałem dodać w poprzednim poście, że zachwalając radia niefabryczne, nie oznacza to, że jestem przeciwnikiem radia oryginalnego. Po prostu jedne i drugie mają zarówno wady jak i zalety. simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
Odp: radyjko do skody oktavi
Witam, to zapraszam w tereny górzyste z radyjkiem i wtedy można porównywać, ja porównałem i wiem co najlepiej na trasie odbiera.
Odp: radyjko do skody oktaviNo widzisz, ja z kolei mam odmienne doświadczenia. Tak jak pisałem jeździłem zarówno swoją jak i O2. Swoją zjeździłem pól Polski i kawałek Europy i nigdzie nie miałem problemów z odbiorem. Również w górach radio Clarion sprawowało się ok, a byłem na Podhalu, w okolicach Kłodzka, Kudowy, Zieleńca, w Karpaczu, Szklarskiej, Świeradowie itd.
janus, oczywiście nie twierdzę, że oryginalne radia odbierają gorzej, bo pewnie tak nie jest. Podejrzewam, że odbierają nawet lepiej z racji przystosowania instalacji (anteny i innych elementów) do dedykowanego sprzętu Skody. Tu masz rację, pisząc że wiesz co najlepiej odbiera. Jednak chcę podkreślić, że w moim przypadku, jeżdżąc w trasach w 99% przypadkach mogę słuchać wybranej przeze mnie stacji, więc z tymi nieoryginalnymi nie jest wcale tak źle jak piszesz. simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
Odp: radyjko do skody oktavi
do każdego auta można dokupić taki "interfejs"...to cudo zamienia sygnał cyfrowy na analogowy (czy tam odwrotnie) i jest pełne sterowanie z kierownicy...tam samo z czujnikami parkowania, da się je podłączyć pod niefabryczne radio, oczywiście z ekranem (a nie z malutkim wyświetlaczem na którym pokazuje tylko fale radiowe jedyne auto w którym kombinowałem z radiem to moja skoda felicja pozdrawiam wszystkich.
Odp: radyjko do skody oktavijanus, swierg, fabryczne radia czesto korzystaja z dwoch anten radiowych - ja tak np mam w Bolero i nie ma bata zeby niefabryczne odbieralo radio w tym momencie lepiej.
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
Powrót do # Car Audio, CB, NAVI # Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości |