radyjko do skody oktavi

dział związany z wszystkim co gra we wnętrzach naszych aut

Moderatorzy: lec, Sosna

radyjko do skody oktavi

Postprzez awoman 8 lis 2011, o 12:04

za miesiąc odbieram swoja kolejną skódkę i zrezygnowałam z oryginalnego radia skodowskiego czy może ktoś mi poleci w zamian ?? pozdrawiam
awoman
Silnik: 1.6 AEE 75KM MY89
Auto: Felicia, Elegance
Moc/Moment: 75KM @0Nm

Windows7Firefox

Odp: radyjko do skody oktavi

Postprzez daniel27 10 lis 2011, o 17:49

Radio na 1 din? tzn radio w jedną kieszeń? Upewniam się :) Moze nie znam się za dobrze ale sprobuje pomóc ;) A drugie pytanie ile kaski możesz na to przeznaczyć? Pozdrawiam!
daniel27
Silnik: 1.9TDI AGR 90KM MY98
Auto: Octavia, GLX
Moc/Moment: 0KM @0Nm

WindowsXPChrome

Postprzez awoman 24 lis 2011, o 22:20

myślę jakieś 500 zł przeznaczyć na zakup radio z odtwarzaczem na pen drive i cd :)
awoman

WindowsXPFirefox

Postprzez swierg 30 lis 2011, o 19:25

Jeśli miałbym wybierać coś dla siebie, to:
1. Brałbym coś renomowanego producenta, czyli Alpine, Clarion, JVC, Pioneer, Kenwood.
2. USB i Aux-in to już w każdym radiu jest, ale w okolicach 500 zł szukałbym czegoś z Bluetooth'em.
3. Dobrałbym odpowiednie podświetlenie.
simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
swierg
Silnik: 2.0TDI BKD 140KM MY09
Auto: VAG-Seat, Style

Windows7Firefox

Postprzez awoman 6 gru 2011, o 20:14

dzięki poszukam coś na allegro
awoman

WindowsXPFirefox

Postprzez janus 7 gru 2011, o 08:50

Witam, z własnego i zarazem kosztownego doświadczenia powiem że jeżeli zależy ci na dobrym odbiorze fal radiowych, dobrej akustyce a przedewszytkim współdziałania z autem to tylko i wyłącznie radio skodowskie, mialem 3 JVC 1 BLaupunkta i niestety każde z nich w porównaniu do oryginalnego skodowskiego sie porostu chowa, radia nie dało się normalnie posłuchać, tylko w mieście (mimo zastosowanego separatora) na trasie kicha można zapomnieć, a to że te jvc fajnie wyglądają i fajnie świeca jest mało przydatne, rade ci poważnie przemyśleć zakup chyba że jeździsz tylko po mieście, a jak nie to rozważyć zakup skodowskiego radia np bolero ( można dostać już za niecałe 1000 zł). Ja na poszukiwaniu winny słabego odbioru radia wydałem koło 400 zł - nowy separator, potem nowa antena z kablem i rózne radia.

Zapomniałem dodać - miałem radio z BT, by łączyć się z telefonem i rozmawiać bez żadnych kabli tak poprostu prze mikrofon, skodowskie BT jest o niebo lepsze niż BT w JVC

Między innymi miałem takie radio - JVC KW-AVX830 2-DIN-owy odtwarzacz AV - przereklamowane dziadostwo.
janus
Silnik: 1.9TDI BXE 105KM MY11
Auto: Octavia2 FL, Elegance

Windows7Chrome

Postprzez Przemo -YY 7 gru 2011, o 20:38

janus widze po komentarzu, że miałeś w swojej "stajni" renomowane radia i to 2din to też porażka? Ja właśnie się przymierzam albo z alledrogo za 1500zł Columbusa , lub coś 2din podobne do tego JVC lub 1din z wysuwanym ekranem . Ciekawi mnie jakie konkretne powody(ściągają jakieś brumy?) wpłynęły na powrót do macierzy po 3 innych radiach? Dla mnie podstawowe radia to prostota w wykonaniu chodzi o zakres regulacji parametrów dodatkowych podbić, brak USB -pendrive itp. Po zmianie z fabrycznego(swing) na niefirmowe tracimy tylko samochodzik z czujników cofania (na co nie zwracam nigdy uwagi tylko dźwięk )plus znika temperatura która tez jest na Maxidocie.
ObrazekNO YETI NO FUN ! >>YETAS PRZEMA<<
Przemo -YY
Silnik: 1.2 CBZA 105KM MY10
Auto: Yeti, Ambition

WindowsXPOpera

Postprzez janus 8 gru 2011, o 19:30

Witaj, przede wszystkim bublem JVC był system BT służący do rozmowy przez telefon w czasie jazdy w JVC to porostu wiedziała, telefon łączył się z radiem ale mnie nikt nie słyszał (to nie wina mikrofonu - przeczytałem również angielskie fora w tym temacie i winne ponosi radio), w Columbusie BT działa super, słychać mnie jaki i rozmówcę idealnie, książka telefoniczna importuje się sam do radia i działa bez błędnie. Columbus dodatkowo obsługuje 2 anteny do FM co ma znaczący wpływ na możliwość słuchania stacji radiowych na trasie (polskie stacje słucham również w Czechach i na Słowacji). Bajer typu duży ekran w radiu, fajny bajer ułatwia poruszanie się po menu radia i wyborze rożnych funkcji jednak jeżeli nie da się go przyciemnić, wyłączyć by nieświećił jaskrawie na niebiesko lub czerwono to kicha jeżeli jeździmy w nocy - strasznie rozprasza.
janus

Windows7Chrome

Postprzez swierg 8 gru 2011, o 23:12

janus, nie zgadzam się z Tobą w kwestii radioodbiorników niefabrycznych. Piszesz, że radia nie da się normalnie posłuchać, tak kiepsko odbiera. Ja natomiast sam używam Clariona, wcześniej miałem w Peugeocie Pioneera i obydwa działają wręcz perfekcyjnie. Poza miastem RMF, Zet, Eska odbierają bez problemu (inne też, ale tych trzech słucham zazwyczaj), a w mieście, to już wszystkie dostępne znajduje - wiadomo, że w większych miastach jest masa stacji o zasięgu "miejskim". Wydaje mi się, że coś tu jest nie tak, jeśli Twoje auto nie chce współpracować z innym radiem niż fabryczne. Może to kwestia kodowania lub podłączenia, pytałeś w ASO? Sam jeździłem O2 z radiem niefabrycznym JVC i grało ok.

Nie zgodzę się tez z zdaniem w którym piszesz, że JVC fajnie wygląda i ładnie świeci, bo moim zdaniem to wada. Fabryczne idealnie stylistyką i podświetleniem komponują się z resztą kokpitu i to jest plus. Jednak to tylko moja opinia i kwestia gustu.

Przemo -YY, trochę się mylisz, pisząc, że po zmianie radia na nieoryginalne, tracimy wizualizacje czujników i temperaturę, bo poza tym są jeszcze wskazania radia na Maxi-Docie i regulacja z kierownicy (o ile jest na wyposażeniu). Mnie te dwie opcje najbardziej by się przydały, a szczególnie ta druga.

Ogólnie rzecz biorąc niekwestionowaną przewagą radia fabrycznego jest integracja z autem: wyświetlanie na Maxi, regulacja z kiery wizualizacja czujników oraz dostosowanie do wyglądu (podświetlenie + stylistyka). Natomiast przewagą niefabrycznych są bardziej rozbudowane ustawienia (w kwestii samego dźwięku), jakość brzmienia i możliwość rozbudowy audio (wyjścia RCA). Oczywiście również cena, bo za powiedzmy 500zł możemy przebierać w niefabrycznych lub uparcie szukać jakiegoś Swing'a czy ewentualnie Dance.
simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
swierg

Windows7Firefox

Postprzez Przemo -YY 9 gru 2011, o 20:21

swierg
No nie, że się myle tylko zapomniałem dodać te dwie rzeczy co wymieniłeś :mrgreen: bo z nimi też się zgadzam, że znikają po wymianie. Natomiast co do wyświetlania na maxi docie stacji radiowych to mi to wogóle nie potrzebne jest po co powielać to co jest na wyświetlaczu w radiu i zasłania inne parametry silnika m.in. średnie spalanie, które mam cały czas na wierzchu. Nie wiem jak jest w skodach, ale w oplu Astra III zmieniając radio na nie firmowe można było dokupić mały interfejs i sterować przyciskami w kierownicy radiem ....
ObrazekNO YETI NO FUN ! >>YETAS PRZEMA<<
Przemo -YY
Silnik: 1.2 CBZA 105KM MY10
Auto: Yeti, Ambition

WindowsXPOpera

Postprzez swierg 9 gru 2011, o 21:37

Przemo -YY, pisząc, że się z Tobą nie zgadzam, odnosiłem się do słowa TYLKO, bo moim zdaniem tracimy sporo rezygnując z funkcji, o których pisałem. Mnie najbardziej przydałaby się regulacja w kierownicy. Jeśli chodzi o Maxi, to ja mam ten starego typu i 1/3 przeznaczona jest na radio lub komunikaty i kontrolki, 1/3 na funkcje komputera i 1/3 na temperaturę. Sekcja przeznaczona na radio w zasadzie jest nie używana i się "marnuje". Z tego co piszesz, w nowszych Maxi-Dotach jest to inaczej rozwiązane.

Zapomniałem dodać w poprzednim poście, że zachwalając radia niefabryczne, nie oznacza to, że jestem przeciwnikiem radia oryginalnego. Po prostu jedne i drugie mają zarówno wady jak i zalety.
swierg

Windows7Firefox

Postprzez janus 10 gru 2011, o 07:49

swierg napisał(a):janus, nie zgadzam się z Tobą w kwestii radioodbiorników niefabrycznych. Piszesz, że radia nie da się normalnie posłuchać, tak kiepsko odbiera. Ja natomiast sam używam Clariona, wcześniej miałem w Peugeocie Pioneera i obydwa działają wręcz perfekcyjnie. Poza miastem RMF, Zet, Eska odbierają bez problemu (inne też, ale tych trzech słucham zazwyczaj), a w mieście, to już wszystkie dostępne znajduje - wiadomo, że w większych miastach jest masa stacji o zasięgu "miejskim". Wydaje mi się, że coś tu jest nie tak, jeśli Twoje auto nie chce współpracować z innym radiem niż fabryczne. Może to kwestia kodowania lub podłączenia, pytałeś w ASO? Sam jeździłem O2 z radiem niefabrycznym JVC i grało ok.

Nie zgodzę się tez z zdaniem w którym piszesz, że JVC fajnie wygląda i ładnie świeci, bo moim zdaniem to wada. Fabryczne idealnie stylistyką i podświetleniem komponują się z resztą kokpitu i to jest plus. Jednak to tylko moja opinia i kwestia gustu.

Przemo -YY, trochę się mylisz, pisząc, że po zmianie radia na nieoryginalne, tracimy wizualizacje czujników i temperaturę, bo poza tym są jeszcze wskazania radia na Maxi-Docie i regulacja z kierownicy (o ile jest na wyposażeniu). Mnie te dwie opcje najbardziej by się przydały, a szczególnie ta druga.

Ogólnie rzecz biorąc niekwestionowaną przewagą radia fabrycznego jest integracja z autem: wyświetlanie na Maxi, regulacja z kiery wizualizacja czujników oraz dostosowanie do wyglądu (podświetlenie + stylistyka). Natomiast przewagą niefabrycznych są bardziej rozbudowane ustawienia (w kwestii samego dźwięku), jakość brzmienia i możliwość rozbudowy audio (wyjścia RCA). Oczywiście również cena, bo za powiedzmy 500zł możemy przebierać w niefabrycznych lub uparcie szukać jakiegoś Swing'a czy ewentualnie Dance.

Witam, to zapraszam w tereny górzyste z radyjkiem i wtedy można porównywać, ja porównałem i wiem co najlepiej na trasie odbiera.
janus

Windows7Chrome

Postprzez swierg 10 gru 2011, o 12:58

No widzisz, ja z kolei mam odmienne doświadczenia. Tak jak pisałem jeździłem zarówno swoją jak i O2. Swoją zjeździłem pól Polski i kawałek Europy i nigdzie nie miałem problemów z odbiorem. Również w górach radio Clarion sprawowało się ok, a byłem na Podhalu, w okolicach Kłodzka, Kudowy, Zieleńca, w Karpaczu, Szklarskiej, Świeradowie itd.

janus, oczywiście nie twierdzę, że oryginalne radia odbierają gorzej, bo pewnie tak nie jest. Podejrzewam, że odbierają nawet lepiej z racji przystosowania instalacji (anteny i innych elementów) do dedykowanego sprzętu Skody. Tu masz rację, pisząc że wiesz co najlepiej odbiera. Jednak chcę podkreślić, że w moim przypadku, jeżdżąc w trasach w 99% przypadkach mogę słuchać wybranej przeze mnie stacji, więc z tymi nieoryginalnymi nie jest wcale tak źle jak piszesz.
swierg

Windows7Firefox

Postprzez krzysiek1094 29 sty 2012, o 23:10

Przemo -YY napisał(a):swierg
Nie wiem jak jest w skodach, ale w oplu Astra III zmieniając radio na nie firmowe można było dokupić mały interfejs i sterować przyciskami w kierownicy radiem ....

do każdego auta można dokupić taki "interfejs"...to cudo zamienia sygnał cyfrowy na analogowy (czy tam odwrotnie) i jest pełne sterowanie z kierownicy...tam samo z czujnikami parkowania, da się je podłączyć pod niefabryczne radio, oczywiście z ekranem (a nie z malutkim wyświetlaczem na którym pokazuje tylko fale radiowe :) ) Na yt są nawet poradniki, osobiście widziałem poradnik do vw passata b6 (montowanie radia z dużym ekranem chyba za 1000 zł)... jak na moje najlepiej wyglądają fabryczne radia skody typu bolero...dokłada się trochę kaski, ale dostaje się komfort i spokój :)
jedyne auto w którym kombinowałem z radiem to moja skoda felicja :) tam fabrycznie miałem tylko kieszeń na radio, w 2003 roku dokupiłem radio panasonica i gra cacy :) nic nigdy nie przerywa i dźwięk w miarę :) niestety są tylko dwa głośniki, ale grać gra :) nie będę się bawił w dokładanie głośników z tyłu czy tam w półkę bagażnika bo to ma być normalne auto a nie wieśniakowóz... tam samo do felicji nigdy nie założę alusów, bo do niej to nie pasuje... taki mało offtop :)

pozdrawiam wszystkich.
krzysiek1094
Silnik: 1.6 AEE 75KM MY99
Auto: Felicia, GLX
Moc/Moment: 75KM
Auto2: coś tam świta :)

WindowsXPFirefox

Postprzez lec 3 lut 2012, o 00:24

janus, swierg, fabryczne radia czesto korzystaja z dwoch anten radiowych - ja tak np mam w Bolero i nie ma bata zeby niefabryczne odbieralo radio w tym momencie lepiej.
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TSI CCZA 200KM MY11
Auto: Octavia2 FL RS Kombi
Moc/Moment: 220KM @310Nm
Przebieg: 15000 km
Auto2: Golf3 1.4, S2 2.0 TDI

Windows7MSIE7

Następna strona

Powrót do # Car Audio, CB, NAVI #