2,0 tdi brak temperatury oleju na MAXI DOT

forum użytkowników Skody Yeti

Moderatorzy: lec, Sosna, sdss

2,0 tdi brak temperatury oleju na MAXI DOT

Postprzez RomanS 27 gru 2017, o 20:47

Witam, zamiast liczbowej temperatury oleju na wskazniku między zegarami mam 3 kreski "_ _ _". W ustawieniach menu temperatura oleju "zaptaszkowana" jak wszystko inne. W Instrukcji obsługi wyczytałem., że tak ma wyglądać gdy olej jest zbyt zimny (a u mnie nawet po kilkuset km nic się nie zmienia) ewentualnie gdy jest jakiś błąd. Ale jaki? Samochód był skanowany przed zakupem i było zero błędów (co prawda nie robiłem tego osobiście).

Możecie podpowiedzieć, gdzie jest czujnik temperatury dający sygnał na zegary? Czy to ten na dnie miski olejowej? (solnik 2,0 tdi CEGA)
Pozdr RomanS
RomanS
Silnik: 2.0TDI CR CEGA 170KM MY10
Auto: Yeti 4x4, Premia
Auto2: Audi A6 C5 2,5 TDI

Posty: 262
Dołączył(a): 24 sty 2008, o 11:38
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    unknownunknown

Odp: 2,0 tdi brak temperatury oleju na MAXI DOT

Postprzez kisio 27 gru 2017, o 21:19

na 99,9% temp oleju zbiera czujnik poziomy oleju montowany z dołu miski. "---" są do 50 stopni - później Maxi Dot powinie pokazywać liczby. Przed zakupem auto było skanowane...pytanie czym? Jeśli jakiś prosty program na androida lub uniwersalny to mogło nie pokazać błędu. Trzeba poczytać jakie błędy może podawać ten czujnik.
kisio
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY10
Auto: Yeti, Ambition
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 356 Wiek: 38
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 08:07
Lokalizacja: Łódź, Włocławek, łódzkie
    Windows7Chrome

Odp: 2,0 tdi brak temperatury oleju na MAXI DOT

Postprzez RomanS 27 gru 2017, o 21:59

Tyle mogę powiedzieć, że było to w warsztacie, daleko poza moim terenem, nie wiem czym, nie wiem na ile gość co to robił wiedział co robi. Sam nie mogłem tego zrobić bo nie mam sprzętu do tego rocznika (dotychczas stosowałem kabel Viakena i VAG 311.2 i chyba nawet coś o tym wiedziałem, teraz muszę się przestawić na coś nowszego :roll: )
Pozdr RomanS
RomanS
Silnik: 2.0TDI CR CEGA 170KM MY10
Auto: Yeti 4x4, Premia
Auto2: Audi A6 C5 2,5 TDI

Posty: 262
Dołączył(a): 24 sty 2008, o 11:38
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: 2,0 tdi brak temperatury oleju na MAXI DOT

Postprzez RomanS 7 mar 2018, o 15:12

Ciag dalszy historii: kilka dni temu odczyt błędów, błędu żadnego z silnika nie ma ale jest wartość temp. oleju "minus 55 stopni C". Decyzja: wymiana czujnika co dziś zostało dokonane przy okazji wymiany oleju. Efekt: brak efektu.
Wizyta w innym serwisie (Bosch): twierdzą, że taki wynik jest gdy się czujnik odłączy, więc może gdzieś po kablach, jakieś złączki.... coś nie łączy.
Wiecie może jak biegną przewody od czujnika w misce olejowej i gdzie są jakieś ich złączki ? Co prawda umówiłem się na poniedziałek ale może sam bym coś posprawdzał?
Pozdr RomanS
RomanS
Silnik: 2.0TDI CR CEGA 170KM MY10
Auto: Yeti 4x4, Premia
Auto2: Audi A6 C5 2,5 TDI

Posty: 262
Dołączył(a): 24 sty 2008, o 11:38
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: 2,0 tdi brak temperatury oleju na MAXI DOT

Postprzez RomanS 12 mar 2018, o 23:19

No to jestem po następnym etapie. W Boschu sprawdzili przewody od czujnika, twierdzą, że wszystko OK. Na próbę podłączyli następny, trzeci już czujnik, sytuacja bez zmian. Poddali się.
Czy to może być sprawa jakiegoś kodowania???
Poza tą temp. oleju MAXI DOT pokazuje wszystko tak jak ma być. Wszystkie "ptaszki" w menu zaznaczone...
Zaproponowali żeby udać się do ASO :bsilny:
Pozdr RomanS
RomanS
Silnik: 2.0TDI CR CEGA 170KM MY10
Auto: Yeti 4x4, Premia
Auto2: Audi A6 C5 2,5 TDI

Posty: 262
Dołączył(a): 24 sty 2008, o 11:38
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: 2,0 tdi brak temperatury oleju na MAXI DOT

Postprzez RomanS 12 maja 2018, o 07:52

Akcja zakończyła sie w ten sposób, że jak tylko dotarł do mnie VCDS to przy pierwszym podłączeniu zauważyłem, ze w adaptacjach mam niezaznaczone pole "mam czyjnik temp. oleju" (czy jakoś tak). Zaznaczyłem to pole i wszystko działa :mrgreen:
Ach ci fachowcy z serwisów :bsilny:

Na pocieche mam teraz zapasowy czujnik jakby co :evil:
Pozdr RomanS
RomanS
Silnik: 2.0TDI CR CEGA 170KM MY10
Auto: Yeti 4x4, Premia
Auto2: Audi A6 C5 2,5 TDI

Posty: 262
Dołączył(a): 24 sty 2008, o 11:38
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox


Powrót do Yeti








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości