Problem przy załączaniu 3 i 5 biegu

Octavia III [5E] (2013 - .... ). Dział użytkowników modelu Octavia 3

Moderatorzy: lec, Laurent, K-J

Problem przy załączaniu 3 i 5 biegu

Postprzez mancat 5 lip 2020, o 20:37

Hej!

Mam kłopot z załączaniem 3 i 5 piegu - octavia 3, 1.2 tsi, 110 km, manual 6 biegów. Wspomniane biegi wchodzą bez charakterystycznego "kliknięcia" (nie wiem jak to inaczej nazwać, w końcu szkoda to nie ferrari). Na każdym biegu w końcowej fazie ruchu drążka istnieje taki lekki opór, który jest jakby potwierdzeniem poprawnego wrzucenia biegu. U mnie zniknęło to podczas trasy, obecnie wbijając te dwa biegi drążek pracuje jak zanurzony w gąbce, za każdym razem mam wrażenie, że nie wrzuciłem poprawnie biegu, ale o dziwi od strony skrzyni wszystko jest ok, żadnych hałasów, zgrzytów... czy to może być problem z mechanizmem? Jakaś sprężyna, cięgno? Proszę o pomoc, akurat jestem w Niemczech i nie wiem czy szukać tu jakiegoś warsztatu czy jeździć tak jak jest...?

Z góry dzięki.

mancat

P.S. 2015, przebieg 111 000km.
mancat
Auto: Inny
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 16
Dołączył(a): 17 kwi 2016, o 08:06
Lokalizacja: Śląsk
    WindowsChrome

Odp: Problem przy załączaniu 3 i 5 biegu

Postprzez Angel 6 lip 2020, o 15:30

Sprawdź czy nie poluzowała się nakrętka na przeciwwadze na samej skrzyni. Do nie podpięta te jedna z linek.
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0 TDI CKFC 150KM MY15
Auto: Octavia 3 Kombi, Elegance
Moc/Moment: 150KM @320Nm
Przebieg: 174000 km
Auto2: skoda fabia II MC

Posty: 2980 Wiek: 41
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    WindowsFirefox

Odp: Problem przy załączaniu 3 i 5 biegu

Postprzez mancat 16 lip 2020, o 13:26

Angel napisał(a):Sprawdź czy nie poluzowała się nakrętka na przeciwwadze na samej skrzyni. Do nie podpięta te jedna z linek.


Być może miałeś rację. Byłem w ASO, poradzili sobie bardzo szybko, stwierdzili, że w zasadzie była to regulacja. Dzięki i pozdrawiam!
mancat
Auto: Inny
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 16
Dołączył(a): 17 kwi 2016, o 08:06
Lokalizacja: Śląsk
    WindowsChrome


Powrót do [5E] Octavia MK3








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości