Chciałbym zapytać czy możecie mi doradzić w wyborze Yetiego?
Mianowicie Jeździłem na różnych salonach różnymi silnikami w Yeti. Nie mam jednak doświadczenia w dieslach więc pytam.
2.0 TDI CR DPF/81 kW (110 KM) 4×4 czy 2.0 TDI CR DPF/103 kW (140 KM) 4×4 lub 1.8 TSI/118 kW (160 KM) 4×4
z wersją wyposażenia experience, oraz wszystko prócz nawigacji. Zastanawiam się czy któryś tom tom ma mapy off-rond . Oraz mam pewne zastrzeżenia co do okna panoramicznego nie wiem czy to jest bezpieczniejsze w dzisiejszym klimacie czy nie.Oczywiście bez skóry. Ale mniejsza o to z w/w modeli nie mogę się zdecydować na żaden bo każdy jest dobry. Przynajmniej miałem/mam taką nadzieje.
Generalnie mam fabie 1,4 benzynę z 02 roku na liczniku do teraz mam 265 000 na początku robiłem dużo kilometrów teraz robię mniej ,ale jak zakupimy Yetiego to myślę statystyka się powiększy.
- roczny przebieg ok. 40 000 km, - moc silnika = lub > 110 KM - napęd 4x4 - "niskie" spalanie - "niska" cena - okres eksploatacji 3 - 5 lat
Do rozpatrzenia zostały: 1.8 TSI, 2.0 TDI 110 KM, 2.0 TDI 140 KM 2.0 TDI 170 KM
Od razu odrzuciłem 1.8 TSI (dobre osiągi, super wrażenia z jazdy) ze względu na zużycie paliwa oraz 2.0 TDI 170 KM ze względu na cenę.
Na placu boju pozostały dwa diesle i po jazdach próbnych oraz po porównaniu z moim ROOMSTEREM 1.9 TDI (105 KM) zdecydowałem się na silnik 2.0 TDI 140 KM Ambition 4x4. Dla mnie jest to wersja optymalna i dająca poczucie bezpieczeństwa na drodze. Co do zużycia paliwa to jest akceptowalne, w moim przypadku w tej chwili kształtuje się w granicach 8.5 l/100 km - patrz wątek "Spalanie Skody Yeti - Diesel".
monaviediament napisał(a):z wersją wyposażenia experience, oraz wszystko prócz nawigacji. Zastanawiam się czy któryś tom tom ma mapy off-rond . Oraz mam pewne zastrzeżenia co do okna panoramicznego nie wiem czy to jest bezpieczniejsze w dzisiejszym klimacie czy nie.Oczywiście bez skóry. Ale mniejsza o to z w/w modeli nie mogę się zdecydować na żaden bo każdy jest dobry. Przynajmniej miałem/mam taką nadzieje.
Proszę o doradzenie mi silnika.
Co do silnika nie będę doradzać bo nie lubię kompromisów. Chcesz zrezygnować z nawigacji, ale opcja pakietu smart jest naprawdę opłacalna. Za 2800zl dostajesz bajery warte prawie 5tys. Amundsena w przyszłości możesz wymienić na Columbusa. Nie rozumiem jak nasz klimat ma wpływać na bezpieczeństwo posiadania okna panoramicznego, posiadam takowe i nie czuje się mniej bezpiecznie.
? system nawigacji satelitarnej Amundsen - Dlaczego nie można było by dokupić / wymienić od razu na Columbusa.Tylko męczyć się z dziadostwem.
? przygotowanie pod telefon GSM II (Bluetooth) - Nie które telefony w ogóle nie podchodzą . A ja korzystam z Samsungów i Sony Ericssona te modele w ogóle nie występują. A raczej konkretne typy.
? czteroramienna skórzana kierownica wielofunkcyjna obsługująca radio i telefon GSM - To jest na co mogę się zgodzić.
? MDI ? możliwość podłączenia przenośnych - i to również jest idealne. odtwarzaczy muzyki
Pakiet TRENDY dla wersji Experience
? aluminiowe obręcze kół Annapurna 17? - słyszałem o polerowanych 18-kach, ale uważam że to dobry wybór.
? relingi dachowe (środkowa część w kolorze srebrnym) - To jest dobre rozwiązanie w tym pakiecie.
? SUNSET ? tylne szyby o wyższym stopniu przyciemnienia - Na forach słyszałem że większość z tym systemem zamienia na bardziej ciemne nawet do 82 %
? stalowe nakładki na pedały - One są tylko po to by nam się stopy nie ślizgały?
Jeśli chodzi o klimat to chodzi mi że coraz częściej mamy gradobicia silne wiatry itd. Chodzi mi między innymi o to że miedź nad sobą okno na świat czy pełny dach.
Wracając do wyboru wersji. Wszyscy w okół mówią mi żebym brał benzynę bo w zimie nie robią się tak jak w ropniakach kołnierze - nie wiem o co chodzi. Po za tym benzyniakiem można dojechać na krótkie dystansem a ropciem na długie. Jednak bardziej przemawia do mnie Diesel nie wiem dlaczego, może jednym z czynników jest małe spalanie.
Na pewno co do wersji silnika muszę się sporo zastanowić. Bo jak już kupie Yetiego to do 10 lat. nie wymienia na nic innego.
Słyszałem też że dobrym rozwiązaniem jest wsiąść hak z adapterem i od razu do mówić do niego bagażnik na rowery. - Co sądzicie o tym? Na jednym z tutejszych forum piszecie o ogrzewaniu postojowym to bardzo dobre rozwiązanie, ale czy mam od razu przy zamówieniu mówić o pilocie czy tak jak Alanz czekać i czekać.
monaviediament napisał(a):Pakiet SMART dla wersji Experience
? system nawigacji satelitarnej Amundsen - Dlaczego nie można było by dokupić / wymienić od razu na Columbusa.Tylko męczyć się z dziadostwem.
Ile ten pakiet by musiał kosztować gdyby tam był Columbus, Importer za columbusa liczy sobie 6900zl
monaviediament napisał(a):? przygotowanie pod telefon GSM II (Bluetooth) - Nie które telefony w ogóle nie podchodzą . A ja korzystam z Samsungów i Sony Ericssona te modele w ogóle nie występują. A raczej konkretne typy.
Na chwilę obecną sprawdziłem IPHONE ora MDA VARIO III i działa przyzwoicie.
monaviediament napisał(a):Pakiet TRENDY dla wersji Experience
? SUNSET ? tylne szyby o wyższym stopniu przyciemnienia - Na forach słyszałem że większość z tym systemem zamienia na bardziej ciemne nawet do 82 %
Posiadam takie szyby i uważam, że są wystarczająco przyciemniane, proponuje wybrać się do salonu i samemu sprawdzić. Do tego jestem pewien, że spełniają normy i nie trafie na fanatyczny patrol wyposażony w miernik przepuszczalności.
monaviediament napisał(a):? stalowe nakładki na pedały - One są tylko po to by nam się stopy nie ślizgały?
Trudno mi ocenić, ale dobrze noga leży na pedale.
monaviediament napisał(a):Jeśli chodzi o klimat to chodzi mi że coraz częściej mamy gradobicia silne wiatry itd. Chodzi mi między innymi o to że miedź nad sobą okno na świat czy pełny dach.
Przednia szyba też jest narażona na grad proponuje ubezpieczyć auto i sprawdzić dokładnie w polisie czy pokrywają skutki gradu. Jest kilka firm ubezpieczeniowych które mają to jako osobną pozycje w cenniku.
monaviediament napisał(a): Na jednym z tutejszych forum piszecie o ogrzewaniu postojowym to bardzo dobre rozwiązanie, ale czy mam od razu przy zamówieniu mówić o pilocie czy tak jak Alanz czekać i czekać.
Ogrzewanie postojowe to super sprawa i relatywnie tanie do innych marek bo jeśli dobrze pamiętam w audi do Q5 chcieli około 10tys. Cena pilota stanowiła barierę, ale po kilku dniach używania stwierdziłem, że jest nieodzowny.
Proponuję rezygnację z okna dachowego na rzecz lepszej wersji silnikowej (170 KM). Okno dachowe to w lecie skwar na czaszce a w zimie jest zasypane śniegiem... Fajnie wygląda i pewnie w jakimś konkretnym okresie roku też fajnie doświetla i nie przeszkadza ale dla mnie to gadżet. Mam Bluetooth II i z Samsungiem działa bez problemu. Teraz używam Nokii ale wcześniej miałem jeszcze krótko Samsunga duoz. Żałuję kilku rzeczy, na które zabrakło funduszy, jak np. webasto, silnik 170 KM i alcantry (tak, tak, skóry bym nie wziął ale alcantra jest b.przyjemna) - są to jednak rzeczy, bez których można żyć. Natomiast xenony, pakiet na bezdroża i Bluetooth - to był MUS. Warto wziąć opisywany wcześniej pakiet ze względu na antenę, która pociągnięta jest na dach. Później jak nie masz navi - nie masz też instalacji antenowej. A muszę powiedzieć, że w Yetim nie ma gdzie przyczepić palmtopa z uwagi na środkowy schowek górny... Krótko mówiąc - po krótkim użytkowaniu zaczynam dochodzić do wniosku, że trzeba będzie założyć fabryczną navi... No i DSG... hmmmm.... to brałbym w ciemno (gdyby nie te ponad siedem tysiaków...) To na razie tyle.
Aby słoneczko nie wdzierało się namolnie do auta jest taka dodatkowa osłona której działanie można obejrzeć tutaj. http://www.youtube.com/watch?v=Itwqym1_Vsk&NR=1 Posiadam auto od grudnia i żaden śnieg dłużej niż 20 km nie utrzymał się na dachu (części szklanej). Jeśli chodzi o silnik to niestety stajemy przed ciężkim wyborem DSG lub 170KM
monaviediament napisał(a):? system nawigacji satelitarnej Amundsen - Dlaczego nie można było by dokupić / wymienić od razu na Columbusa.Tylko męczyć się z dziadostwem.
Bierzesz ten pakiet, sprzedajesz Amundsena na aledrogo i kupujesz Columbusa za 2000-2500zl (nie wiem ile dokladnie kosztuja)
monaviediament napisał(a): ? relingi dachowe (środkowa część w kolorze srebrnym) - To jest dobre rozwiązanie w tym pakiecie.
Jak dla mnie to tez tylko i wylacznie gadzet bo reling czy bedzie czarny, czy srebrno czarny czy tez rozowy swoje zadanie bedzie spelnial niezaleznie od koloru = czyli jest to tylko kwestia widzi mi sie
monaviediament napisał(a):? SUNSET ? tylne szyby o wyższym stopniu przyciemnienia - Na forach słyszałem że większość z tym systemem zamienia na bardziej ciemne nawet do 82 %
Tu jak wyzej koledzy mowia, idz do salonu przekonaj sie na wlasne oczy
monaviediament napisał(a):Jeśli chodzi o klimat to chodzi mi że coraz częściej mamy gradobicia silne wiatry itd. Chodzi mi między innymi o to że miedź nad sobą okno na świat czy pełny dach.
Jesli spotka Cie grad to nie wiem co bedzie tajnsze w ASO wymiana szyby czy klepanie dachu...? ale tutaj moge snuc tylko domysly
Co do wersji silnikowej to musisz sie zastanowic ile km bedziesz robil rocznie i w jakich warunkach (autostrady czy miasto). Potem usiasc z kalkulatorem i dokladnie policzyc zwlaszcza ze cena ropy i benzyny powoli sie chyba zbliza ku sobie (znowu czesciowo domysly bo totalnie mnie nie interesuje cena ropy na stacjach paliwowych) Poza tym z benzyna zawsze istnieje mozliwosc przerobienia na gaz (nie namawiam wskazuje jedynie ze taka opcja tez istnieje) a z dieslem nie. No i na koniec diesel faktycznie mniej litrazowo spala, ale posiada glupiego DPFa czego ja osobiscie nie chcialbym miec w aucie
monaviediament napisał(a):? system nawigacji satelitarnej Amundsen - Dlaczego nie można było by dokupić / wymienić od razu na Columbusa.Tylko męczyć się z dziadostwem.
Bierzesz ten pakiet, sprzedajesz Amundsena na aledrogo i kupujesz Columbusa za 2000-2500zl (nie wiem ile dokladnie kosztuja)
No tak ale stracę gwarancje jak tak zrobię.
Co do szklanego dachu fajny bajer i praktyczny. - Czy szyba nie jest pokryta specjalną folią tak jak i wszystkie szyby z przednią włącznie by po zbiciu jej np nie rozbije się w mak tylko odgniecie? Czy do asystenta parkowania potrzebna jest automatyczna skrzynia?
Co do szklanego dachu fajny bajer i praktyczny. - Czy szyba nie jest pokryta specjalną folią tak jak i wszystkie szyby z przednią włącznie by po zbiciu jej np nie rozbije się w mak tylko odgniecie? Czy do asystenta parkowania potrzebna jest automatyczna skrzynia?
Jak stracisz gwarancje? Kupujesz inne radio i jak przyjeżdża Twój zwierzak zlecasz aby ASO wymieniło to dla nich 10 minut roboty mnie to zrobili gratis. Co do szyby to nie wiem zapytam się. Do asystenta parkowania nie trzeba automatycznej skrzyni, mam manualnaą i działa dobrze.
Jak stracisz gwarancje? Kupujesz inne radio i jak przyjeżdża Twój zwierzak zlecasz aby ASO wymieniło to dla nich 10 minut roboty mnie to zrobili gratis. Co do szyby to nie wiem zapytam się. Do asystenta parkowania nie trzeba automatycznej skrzyni, mam manualnaą i działa dobrze.
Nie rozumiem. Czyli normalnie mam kupić pakiet Smart i potem wymienić Amundsen na Columbusa ? Potem Amundsen mam sprzedać przykładowo na Allegro - a wcześniej kupić mogę z allegro Columbusa ? Czy w ASO mam zamówić Columbusa ?
A asystent parkowania jak dział ? naciska się jakieś padały od gazu lub hamulec? i czy wciska/wrzuca się biegi czy ono samo to robi?
Asystent parkowania jak nazwa wskazuje wspomaga jedynie parkowanie a nie parkuje zamiast kierowcy. Kierownica skręca w lewo prawo sama a ty zwiększasz prędkość lub hamujesz. Musisz zobaczyć to na żywo.
Ja od siebie polecam do tego czujnik zmierzchu (light assistant). W dobie świateł dziennych i ich ciągłemi przełączaniu na mijania i spowrotem te 300 zł wydane na automat daje dużą ulgę.
Light Assistant (Coming home, Leaving home, Tunnel light, Day light) z czujnikiem deszczu i automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym - za 900 zł
Przynajmniej dużo opcji potem się nie kłóci ze sobą.