forum logo

Zakup Skody Karoq - prośba o opinie

Kupujemy Skodę, nową / używaną... doradztwo i omawianie ofert

Moderatorzy: arturooo3, lec, Laurent

Zakup Skody Karoq - prośba o opinie

Postprzez langolier68 10 lut 2023, o 05:52

Jestem tu w zasadzie nowy bo ostatnią Skodę miałem 13 lat temu.... Ale do rzeczy.
Mojej ładniejszej połowie wpadła w oko Skoda Karoq. Do tej pory nie jeździła automatem ale koleżanki itd.
Nie chciałem by do tak sporego auta miała za mały silnik i pomyślałem o 150KM benzynie (trasy głównie po 30-35min w mieście).
Co powiecie na ten temat ?
Czy to dobry silnik i odpowiedni do tego auta ? Dobrze współpracuje z automatyczną skrzynią ?
Jakie są największe słabości tego auta i na co zwracać uwagę ?
Auto ma być albo nowe albo max. 1-2 lata.
langolier68
Auto: Citigo, Style
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

WindowsXPChrome

Odp: Zakup Skody Karoq - prośba o opinie

Postprzez kopson 13 lut 2023, o 22:37

mniej więcej rok temu byłem w podobnej sytuacji, stanąłem przed decyzją co wybrać: Forda Kuga, Opla Grandland czy Skodę Karoq. Postawiłem na tę ostatnią i to był dobry wybór. Skoda oferowała najlepszy stosunek ceny do wyposazenia i jakości, choć mówiąc o cenie, trudno było liczyć na jakąś okazję (wszystkie auta wyraźnie podrożały w ost.roku).
Wybrałem wersję z silnikiem 1.5TSI i skrzynią DSG. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że taki zestaw oferuje dobre osiągi , rozsądne spalanie i komfort wynikający ze skrzyni automat. Nie ma potrzeby myśleć o innym silniku.
Dla 4-osobowej rodziny wielkość Karoqa jest w zupełności wystarczająca. Ilość miejsca w środku, pojemność bagażnika, wyposażenie ... wszystko na plus.
Trudno na razie mówić o słabych stronach tego auta, mam go dopiero rok. Natomiast ostatnio pojawiła sie usterka (zgłoszona już w ASO) związana z systemem Travel assist i kierownicą, w której są czujniki tego systemu. Jest to ogólnie mówiąc wada fabryczna i będzie naprawiana w ramach gwarancji.
kopson
Silnik: 1.5 TSI 150KM MY22
Auto: Karoq, Style

WindowsFirefox

Postprzez langolier68 18 lut 2023, o 18:05

kopson napisał(a): Natomiast ostatnio pojawiła sie usterka (zgłoszona już w ASO) związana z systemem Travel assist i kierownicą, w której są czujniki tego systemu. Jest to ogólnie mówiąc wada fabryczna i będzie naprawiana w ramach gwarancji.

Dziś byłem na jeździe próbnej i też wyskoczył podczas jazdy błąd Travel Assist. Pracownik był tym wyraźnie skonsternowany, nie miał dobrego wytłumaczenia na ten fakt i nie udało mu się błędu skasować mimo wchodzenia w menu i dość długiego (ok. 3min.) grzebania w nim. Coś wymyślał o " braku zasięgu GSM" :lol2: ale powstrzymałem się przed :lol: :lol: :lol:
langolier68
Auto: Citigo, Style
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

WindowsFirefox

Postprzez kopson 3 mar 2023, o 22:54

no tak, głupia sytuacja :lol: jazda próbna, pracownik przedstawia zalety nowego auta, a tu zonk! :mrgreen: jakoś trudno uwierzyć,że miałby nie wiedzieć o problemie z kierownicą w Skodach.
Natomiast jeśli chodzi o moje auto, to kierownica została już wymieniona.
kopson
Silnik: 1.5 TSI 150KM MY22
Auto: Karoq, Style

WindowsFirefox

Powrót do Kupujemy Skodę