Systemem pasów krzyżowych w fotelikach Ramatti

Wiadomości ze świata zmotoryzowanych, nie związane bezpośrednio ze Skodą / grupą VAG. MotoNews, eventy, tuning etc etc

Moderator: NEOrADEk

Systemem pasów krzyżowych w fotelikach Ramatti

Postprzez NEOrADEk 15 kwi 2009, o 22:08

Dziecięcy fotelik samochodowy Ramatti z innowacyjnym systemem pasów krzyżowych zdobywa międzynarodowe uznanie.

Nowatorskie rozwiązanie doceniono - jako wręcz rewolucyjne - na ubiegłorocznych specjalistycznych targach artykułów dla dzieci w Moskwie i Kolonii.

Ramatti Formula Isofix_1.JPG
Ramatti Formula Isofix_1.JPG (399.23 KiB) Przeglądane 775 razy

Ramatti - polski producent fotelików samochodowych dla dzieci i pierwsza firma wytwarzająca foteliki w Polsce - rozpoczyna seryjną produkcję fotelika Ramatti Formula Isofix z nowatorskim systemem pasów krzyżowych. Najważniejszą korzyścią tego rozwiązania jest zwiększenie stopnia ochrony i bezpieczeństwa dziecka w porównaniu z tradycyjnymi pasami szelkowymi. Wyniki badań i testów dowodzą, iż pas krzyżowy przytrzymuje znacznie większą powierzchnię ciała dziecka, dzięki czemu jednostkowy nacisk na klatkę piersiową jest podczas wypadku zdecydowanie mniejszy.

Ramatti Formula Isofix_2.JPG
Ramatti Formula Isofix_2.JPG (290.7 KiB) Przeglądane 774 razy

Nowy system pasów powoduje również łagodniejsze rozproszenie energii, powstającej w trakcie zderzenia. Ponadto klamry pasów są w tym systemie ukryte pod fotelikiem, co pozwala na eliminację potencjalnych uszkodzeń genitaliów dziecka, wynikających z bezpośredniego kontaktu z tymi klamrami (co może doprowadzić do bezpłodności).

Obserwując skutki wynikające dla dziecka z wypadku, zacząłem się zastanawiać nad możliwością zwiększenia stopnia bezpieczeństwa, a szczególnie wyeliminowania zagrożenia urazów genitaliów, które zwłaszcza w przypadku chłopców mają istotne znaczenie. Dziecko w grupie wagowej do 9 kg, tzn. od urodzenia do ok. 10 m-cy, wozi się samochodem tyłem do kierunku jazdy i konstrukcja fotelika jest zupełnie odmienna. Z kolei dzieci starsze niż ok. 3 lata (w grupie powyżej 18 kg) zaczynamy przystosowywać do jazdy w fabrycznych pasach bezpieczeństwa. Jedynie dla dzieci od ok. 10 m-cy do ok. 3 lat (w grupie 9-18 kg) jest dużo możliwości wdrożenia innowacji konstrukcyjnych - mówi Piotr Stasiak, dyrektor ds. Rozwoju i Wdrożeń w Ramatti, a zarazem konstruktor pasów krzyżowych.

Dzięki krzyżowym pasom, czas potrzebny do wyjęcia dziecka z fotelika został skrócony o połowę. Zaoszczędzone w ten sposób sekundy mogą zdecydować o życiu dziecka. Wyjęcie dziecka przypiętego w foteliku tradycyjnymi pasami wymagało wielu różnych czynności jak np. przełożenie ręki, etc. W rozwiązaniu Ramatti jedynym ruchem, jaki należy wykonać jest odpięcie klamry spinającej pasy.

Kolejna przewaga konkurencyjna pasów krzyżowych to wyeliminowanie konieczności każdorazowego regulowania długości pasów przy zapinaniu dziecka w foteliku. Taką czynność wykonuje się jedynie przy okresowej zmianie ubioru (lato-zima) czy dopasowaniu ich do wzrostu dziecka.

[źródło: interia, ramatti]
"Now we are free. I will see you again. But not yet, not yet...."
NEOrADEk
-member status-
-member status-
Silnik: 1.6MPI BGU 102KM MY04
Auto: Octavia2, Ambiente
Moc/Moment: 102KM @148Nm
Auto2: Peugeot 106 1.0

WindowsXPMSIE7

Odp: Systemem pasów krzyżowych w fotelikach Ramatti

Postprzez Sev 16 kwi 2009, o 08:29

Oglądałem ten fotelik w rzeczywistości. Wart uwagi jest jedynie z podstawą isofix, montaż przy pomocy pasów to jakaś pomyłka, fotel niestabilnie się trzyma a przy zmianie pochylenia trzeba poprawiać pasy więc w trakcie jazdy o zmianie pochylenia fotelika można zapomnieć.
Pasy rzeczywiście są rewelacyjnie przemyślane. Ale pasy fotelika nic nie dadzą skoro sam fotelik lipnie się montuje.
Gdyby nie budżet to wybrałbym foteliki Romer. Tak solidnie wykonanych, tak przemyślanych konstrukcyjnie i przede wszystkim stabilnych w mocowaniu przy pomocy pasów do tej pory nie widziałem.

Desert storm ;) . ... FiA 6Y20VT in progress ... 0%[|||||||70%...]100%
Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl
Sev
Silnik: 1.8T AUM 150KM MY04
Auto: Octavia Kombi, Rider
Moc/Moment: 206KM @276Nm
Przebieg: 87000 km
Auto2: Opel Meriva '06 1.6 105KM

WindowsXPFirefox

Postprzez Sosna 16 kwi 2009, o 08:36

Sev, mam 2 Romery, poza stabilnością mocowania przy użyciu pasów ma też jeszcze jedną zaletę przy używaniu isofixa - jest przez producenta przystosowany do używania w O2 bez używania jakichś dodatkowych podpórek z przodu czy innych mocowań w stylu "top tether" :D
Sosna
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TDI BMN 170KM MY07
Auto: Octavia2 RS Kombi
Moc/Moment: 170KM @350Nm

WindowsXPMSIE7

Postprzez Luke555 16 kwi 2009, o 09:05

Sev napisał(a):Ale pasy fotelika nic nie dadzą skoro sam fotelik lipnie się montuje.
Gdyby nie budżet to wybrałbym foteliki Romer. Tak solidnie wykonanych, tak przemyślanych konstrukcyjnie i przede wszystkim stabilnych w mocowaniu przy pomocy pasów do tej pory nie widziałem.

Ja z tym entuzjazmem poczekam na wyniki crash testów ADAC, nie wieżę że żadna z dużych renomowanych firm nie wpadła wcześniej na takie rozwiązanie, szczególnie że jest ono takie oczywiste.
Według mnie gdzieś tu jest haczyk, tylko nie wiem gdzie :evil:

Sosna napisał(a): mam 2 Romery, poza stabilnością mocowania przy użyciu pasów ma też jeszcze jedną zaletę przy używaniu isofixa - jest przez producenta przystosowany do używania w O2 bez używania jakichś dodatkowych podpórek z przodu czy innych mocowań w stylu "top tether" :D

Możesz rozwinąć na czym polega to przystosowanie do O2 ? Ja mam topowy model Roemra i jest on z przednią podpórką ... co mi zresztą zupełnie nie przeszkadza, mam też nadzieję że się nigdy nie przyda.

Pozdrawiam,
Luke555
172 KM & 390 Nm by CS
(163 KM & 371 Nm by Dynosoft)
Luke555
Silnik: 1.9TDI BXE 105KM MY07
Auto: VAG-Seat, Inny
Moc/Moment: 142KM @310Nm
Auto2: Hania EVO II Scec.B

WindowsXPFirefox

Postprzez Sosna 16 kwi 2009, o 09:18

Luke555, mam w O2 fotelik RÖMER DUO plus, tutaj masz zestawienie do jakich samochodów ten fotelik może byc montowany oraz zaznaczone czy musi być uzywany dodatkowe zakotwiczenie w oparciu (ten cały "top tether") w O2 jak i w Fabii jak widać nie trzeba :)
Sosna
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TDI BMN 170KM MY07
Auto: Octavia2 RS Kombi
Moc/Moment: 170KM @350Nm

WindowsXPMSIE7

Postprzez Luke555 16 kwi 2009, o 11:16

Sosna napisał(a):Luke555, mam w O2 fotelik RÖMER DUO plus, tutaj masz zestawienie do jakich samochodów ten fotelik może byc montowany oraz zaznaczone czy musi być uzywany dodatkowe zakotwiczenie w oparciu (ten cały "top tether") w O2 jak i w Fabii jak widać nie trzeba :)

:extra:
Luke555
172 KM & 390 Nm by CS
(163 KM & 371 Nm by Dynosoft)
Luke555
Silnik: 1.9TDI BXE 105KM MY07
Auto: VAG-Seat, Inny
Moc/Moment: 142KM @310Nm
Auto2: Hania EVO II Scec.B

WindowsXPFirefox

Postprzez lec 16 kwi 2009, o 22:20

a mozna wogole jakos dolozyc sobie ISOFIX'a jak sie nie ma fabrycznie ?
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TSI CCZA 200KM MY11
Auto: Octavia2 FL RS Kombi
Moc/Moment: 220KM @310Nm
Przebieg: 15000 km
Auto2: Golf3 1.4, S2 2.0 TDI

WindowsVistaAvantBrowser

Postprzez cosmos 17 kwi 2009, o 09:16

lec napisał(a):a mozna wogole jakos dolozyc sobie ISOFIX'a jak sie nie ma fabrycznie ?

jeśli w audi da radę to w skodzie też pewnie nie byłoby problemu, kwestia rozkumania czego brakuje u ciebie - zrób foty gratów pod kanapą.
cosmos
1.9TDI w obudowie F2
150/336 powered by SCP/MR-Motors :diabełek: - "czeska podróbka hitlerwagena dla biedoty" :D

Obrazek

< ? echo 'szukam programistów php'; ? >
cosmos
-member status-
-member status-
Silnik: 1.9TDI BSW 105KM MY08
Auto: Fabia2, Sport
Moc/Moment: 150KM @336Nm
Auto2: Toyota RAV4

WindowsXPFirefox

Postprzez lec 17 kwi 2009, o 09:40

cosmos, dzieki, chyba trzeba zalozyc na to osobny watek :poz:
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TSI CCZA 200KM MY11
Auto: Octavia2 FL RS Kombi
Moc/Moment: 220KM @310Nm
Przebieg: 15000 km
Auto2: Golf3 1.4, S2 2.0 TDI

WindowsVistaAvantBrowser

Postprzez misiek^wro 17 kwi 2009, o 09:54

lec, co Ty juz zaczynasz auto przerabiac w dzieciowóz ? :D
We're going to be doing one thing and one thing only .... killing Nazis.

Obrazek
misiek^wro
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TDI BMM 140KM CR MY06
Auto: Octavia2 Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Auto2: Skoda Roomster FL 1.2 TSI

WindowsXPFirefox

Postprzez Linka 25 paź 2011, o 13:44

Oglądałam nawet film na youtubie poświęcony tym fotelikom, no i rzeczywiście wygląda to co najmniej dobrze. Jednak siedzi w człowieku takie coś, co mówi, że produkt polski będzie jednak gorszy od swoich zachodnich odpowiedników i zamiast tego fotelika wybrałam niemiecki Concord Lift Evo http://www.autofoteliki.pl/concord-lift-evo-pt ... dziadek nie byłby zadowolony...
Linka
Silnik: 1.9TDI ASV 110KM MY03
Auto: Octavia Kombi
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Windows7Firefox

Powrót do MotoNews