SpeedAlarm to program, dzięki któremu kierowcy mogą na żywo, w czasie jazdy informować się wzajemnie o patrolach drogówki ("suszarkach") i nowych fotoradarach, korzystając z własnych telefonów komórkowych.
* Potrafi więcej - ostrzega o "suszarkach", zgłaszanych na żywo przez kierowców, wszystkich fotoradarach i innych zagrożeniach * Zawsze aktualny - masz informacje sprzed sekundy i nie myślisz o aktualizacjach * Precyzyjnie informuje - nie musisz nasłuchiwać, dopytywać i analizować "gdzie to jest?", jak w przypadku CB radia * Legalny - nie ryzykujesz konfiskaty i kary, jak za antyradar * Zero montażu - nie musisz wiercić dziur i kłaść kabli * Koszty? - SpeedAlarm jest darmowy. W zamian za to, przy włączaniu programu może pojawić się krótka reklama. Jeżeli Twój telefon nie ma wbudowanego GPS, potrzebny będzie też zewnętrzny odbiornik GPS
* Baza danych SpeedAlarm - pamięta pozycje wszystkich fotoradarów i lokalizacje "suszarek" w danej chwili * Komórki kierowców - połączone są z bazą w czasie jazdy. Zawsze masz najaktualniejsze informacje z okolicy, w której się znajdujesz * Inni kierowcy - zgłaszają "suszarki" i nowe fotoradary, o których natychmiast się dowiadujesz * Odbiornik GPS - określa Twoją pozycję, dzięki czemu SpeedAlarm wie, kiedy zbliżasz się do zagrożenia
Do korzystania z SpeedAlarm potrzeba: * odbiornik GPS (może być wbudowany),
* połączenie minimum z GPRS (może być UMTS/EDGE itp.) - program pobiera aktualne pozycje radarów.
Osobiście tylko raz odpaliłem jak na razie we Wrocławiu, ale w okolicy i na trasie do domu nie było pułapek.
Można traktować jak alternatywę CB lub dodatkowy gadżet do naszej komórki z symbianem ... Osobiście używam nawigacji w komórce E65 z zewnętrzną anteną GPS, z aktualizowaną bazą POI tego typu raz w tygodniu ...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Sprawdź czy jesteś ZALOGOWANY
Poprzednia E65 oddałem Biskupowi, a On ma niestety phona na kartę i nie jest to najlepsze (najtańsze) rozwiązanie do połączeń stałych z netem. Ale jak tylko ogarnę nową to zainstaluję to cudo i zdam sprawozdanie z trasy jak to się sprawuje ... Zwłaszcza, że w Noki Maps nie można dodać swoich POI, a co za tym idzie radarów i fotoradarów, a działanie tej aplikacji "pod spodem" powinno dać ten sam efekt. Przynajmniej teoretycznie tak mi się wydaje ...
zainstalowałem w N95..... program działa, jak na razie testowałem na dystansie 100km i zasygnalizował 2 fotoradary stacjonarne z doładnością do 5 metrów...czyli spoko. Ciekawe jak mi pokaże suszarkę
mam ustawiony dystans 500 metrów....w ustawieniach aplikacji możesz to zmienić np. na mniejszy z większą dawką adrenalinki tylko po co i wtedy nie wyhamujesz przed policmajstrami
dokładność o sprawa drugorzędna, zawsze niedokładnośc kilku lub kilkunastu metrów będzie....tylko w jaki dostanę ostrzeżenie przez ruchomą suszarką....jak inny kierownik nie wyśle sms-a poprzez aplikację z miejscem patrolu. Wtedy lipa.....więc sadzę, że szału z tym programem nie bedzie.
Wada tego programiku to chyba tylko taka że jednocześnie nie będzie działał z włączonym na fonie garminem. Tak przypuszczam bo tempes z garminem nie chcą się podzielić GPS'em