Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11 ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: "pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla". Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia). ------- Na pytania Czytelników odpowiada podinspektor Mariusz Olko z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu - Czy to prawda, że trzeba mieć legalizację gaśnicy samochodowej? Co zrobić, gdy podczas kontroli drogowej policjant zażyczy sobie takiego dokumentu? - Przepisy ustawy Prawo o ruchu drogowym określają, że gaśnica powinna być: • utrzymana w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie; • umieszczona w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia (nie dotyczy to motocykla). I to wszystko. Gdyby okazało się, że podczas kontroli drogowej policjant zażyczy sobie okazania dokumentu legalizacji gaśnicy, to proszę powiedzieć, że ma ona być sprawna. Jeżeli nie wierzy, niech sprawdzi i zapłaci za jej ponowne napełnienie. Dodam, że również przepisy przeciwpożarowe nie zobowiązują właścicieli samochodów do okresowej konserwacji gaśnic. Dlatego termin jej ważności też nie powinien być przedmiotem kontroli drogowej. W razie stwierdzenia przekroczenia tego terminu organ kontrolny nie może z tego powodu zatrzymać dowodu rejestracyjnego ani ukarać kierującego mandatem. Natomiast może go pouczyć o potrzebie konserwacji i sprawdzenia gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie. Jedynym wyjątkiem są pojazdy przewożące materiały niebezpieczne - gaśnice samochodowe powinny być poddawane przeglądowi według wskazań producenta, ale nie rzadziej niż raz do roku.
Gaśnica 1kg jest za mała aby coś zdziałać w razie potrzeby a tym bardziej zastana z ubitym proszkiem.Widziłem kiedyś jak się robi przegląd 1-2kg.Odkręca głowicę długim wkrętakiem wzrusza proszek aby nie był zbity następnie wyciąga nabój jak z syfonu robi oględziny waży go składa do kupy.Naklejka na koniec. Od tego czasu sam co jakiś czas to robię.
ps.parę lat wstecz miałem okazję sprawdzić w ten sposób 6kg którą parę chwil wcześniej "szeregowy"uruchomił i wmawiał że nic nie ruszał.Ja na to zaraz sprawdzimy.Jak pizgła i sie rozszczelniła to hangar na 3szt stara 244 cały był w pyle łacznie z autami a jak wyglądem przypominałem bałwana.
Spot wielkopolski co 2 tygodnie 22.05.g.20:00 Plaza parking boczny
Dobre dobre Swoja drogą cena gaśnicy w markecie jest tak niska,ze szkoda by mi było gdzieś ją wozić do legalizacji. Kolejną rzeczą o której powiedział mi znajomy strażak jest to, że jak zapali ci się auto to zabierz polisę auto casco i stań obok i czasem nie myśl o otwieraniu maski.
niedługo zaczną sprawdzać gaśnice pod katem zastosowania do grup pożarów obecne kilogramowe mają BC - ZMIENIAJĄ SIĘ PRZEPISY i będą wymagać ABC, w norauto widziałem gaśnicę 2 albo 3 KG ABC z nanometrem wskazującym stan ciśnienia- czyli bez naboju CO2 - jak będę kupował to kupię właśnie tę- jak nanometr będzie wskazywał odpowiednie pole to gaśnica jest sprawna ...
staff napisał(a):niedługo zaczną sprawdzać gaśnice pod katem zastosowania do grup pożarów obecne kilogramowe mają BC - ZMIENIAJĄ SIĘ PRZEPISY i będą wymagać ABC, w norauto widziałem gaśnicę 2 albo 3 KG ABC z nanometrem wskazującym stan ciśnienia- czyli bez naboju CO2 - jak będę kupował to kupię właśnie tę- jak nanometr będzie wskazywał odpowiednie pole to gaśnica jest sprawna ...
tylko gdzie to wozić tym bardziej na wierzchu
Spot wielkopolski co 2 tygodnie 22.05.g.20:00 Plaza parking boczny
Nie wiem czy aktualne gaśnice są w stanie pomóc podczas zapalenia samochodu.Widziałem akcje kiedy zapalił się samochód i po wykorzystaniu 1 kg nadal się paliło. Dopiero ciężarówka się zatrzymała i ze swojej gaśnicy skutecznie ugasił. Wniosek, że mogą wprowadzić obowiązkowe 2kg.Oby tylko nie było to pod jakieś lobby a jak jest w Europie z gaśnicami?
Mój samochód nie gubi oleju, tylko znaczy swój teren!
w Niemczech nie ma absolutnie zadnego obowiazku posiadania gasnicy samochodowej nawet ciezko jest kupic...jak chcialem kupic sobie do Fabii jadac do Polski, co by sie polska policja nie czepiala, szukalem naprawde prawie wszedzie ) znalazlem to naprawde baardzo drogo )
Lepiej, twierdze, jest prosic o przebaczenie niz pozwolenie.
Wynika, że u nas jest większe zagrożenie pożarem niż w Niemczech Dochodzi do takiej sytuacji, że np. w ogłoszeniach motoryzacyjnych sprzedający chwali sie gaśnicą w samochodzie
Mój samochód nie gubi oleju, tylko znaczy swój teren!