Zestaw bluetoth, jak uzywać??

forum użytkowników modelu Roomster, Praktik i pochodnych

Moderatorzy: lec, Sosna

Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez komuna 14 gru 2009, o 07:36

Witam,

Jestem świeżym właścicielem Roomstera - powoli go poznaje.
Większość opcji już rozpoznana - został mi jedynie zestaw głośnomówiący bluetooth.
Zestaw jest wg informacji poprzedniego właściciela zamontowany fabrycznie.

Nie wiem tylko jak go uruchomić..
Trzeba coś wdusić, przytrzymać itp? Czy uruchamia się wraz z uruchomieniem silnika??
Czy pasuje do wszystkich tel z bluetooth?? Czy może wymaga ściągnięcia jakiegoś programu?

Sprawdzałem na 3 telefonach (iPhone, nokia 6280i SE W380i) czy zostanie wykryty i nic..

Wszelka pomoc będzie mile widziana.


Pozdrawiam!
komuna
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 44
Dołączył(a): 14 gru 2009, o 07:08
Lokalizacja: Poznań/Oborniki, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez przemomezep 20 gru 2009, o 15:39

Może byś podał co to za zestaw, producent, model - te dane były by pomocne :)

Pozdrawiam
Roomster Style 1,4 TDI, 105KM, 260NM, spalanie 4,7/5,2
Octavia Tour 1,9 TDI 101KM, 240NM, spalanie 6,4 / 8,6
przemomezep
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY08
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 105KM @260Nm
Auto2: Golf 3, Pasat B4, Audi B3

Posty: 430 Wiek: 38
Dołączył(a): 15 mar 2009, o 12:00
Lokalizacja: Otwock k/Warszawy, mazowieckie
    WindowsVistaFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez mitmar 20 gru 2009, o 17:41

O ile mnie wiedza nie myli, to nie ma zestawu fabrycznego Bluetooth'a dla Romka. Pewnie jest zamontowany jako dodatkowy, np Nokii. Opcja PHONE w radiu Dance jest do wykorzystania po podłączeniu dodatkowego zestawu głośnomówiącego.

Co do silnika 1.4 TDI, to moje zdanie jest takie:
- do miasta - ok.
- poza miasto - tylko 1.9TDI a i tak będzie głośno.
Nie ma się co czarować, 3 cylindry to za mało do normalnej pracy silnika. W mieście może będzie mało palił, ale w trasie trzeba będzie wysłuchiwać jego "ryku".
Miałem okazję jeździć Romkiem i Fabią II z tym silnikiem, pierwsze wrażenia ok, ale im dłużej jechałem, to coraz mniej mi się podobało - hałas, zwłaszcza przy przyspieszaniu oraz kompletny brak mocy poniżej 2500obr/min.
Co do zużycia paliwa, to mi się ostatnio moim Romkiem udało wykrzesać 4,2 l/100km - ale to przez śnieg, bo średnia prędkość wyniosła z Poznania do Wrocławia ok. 46km/h.
Jeżeli auto już Twoje, to trzeba je pokochać takim jakim jest :)
Pozdrowienia z Poznania
mitmar
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4 TSI CHPA MY13
Auto: Octavia 3 Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Skoda Fabia 1.2 TSI

Posty: 403
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:18
Lokalizacja: Poznań i okolice, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez przemomezep 20 gru 2009, o 19:24

hmmm

mitmar - z fabrycznymi ustawieniami dynamika jest słaba, natomiast fabrykę można poprawić :)
Więcej na http://forum.skodaclub.pl/nasze-auta/roomster-1-4tdi-105km-260nm-przy-2266obr-min-t2239.html

Co do głośności, na co dzień jeżdżę O1 1,9TDI, w zakresie niższych prędkości jest ciszej natomiast po przekroczeniu 120km/h hałas jest porównywalny.

Oczywiście porównanie jest nie miarodajne, Romek - nowa konstrukcja, O1 - konstrukcja z przed paru lat no i samo wykonanie ostatnich modeli (moja jest z 2009 roku) pozostawia wiele do życzenia.


Pozdrawiam
Roomster Style 1,4 TDI, 105KM, 260NM, spalanie 4,7/5,2
Octavia Tour 1,9 TDI 101KM, 240NM, spalanie 6,4 / 8,6
przemomezep
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY08
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 105KM @260Nm
Auto2: Golf 3, Pasat B4, Audi B3

Posty: 430 Wiek: 38
Dołączył(a): 15 mar 2009, o 12:00
Lokalizacja: Otwock k/Warszawy, mazowieckie
    WindowsVistaFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez mitmar 21 gru 2009, o 17:50

No gratuluję, ale ciekawe jak to wpłynie na trwałość tego motorka?
Ja jeździłem 1.2HTP przez 1,5 roku (Fabia I), już nigdy więcej nie kupię 3 cylindrowego silnika... Po prostu nie pasuje mi jego charakterystyka no i odgłos (czy to benzyna czy też diesel). Ale to moje zdanie.
Pozdrowienia z Poznania
mitmar
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4 TSI CHPA MY13
Auto: Octavia 3 Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Skoda Fabia 1.2 TSI

Posty: 403
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:18
Lokalizacja: Poznań i okolice, wielkopolskie
    WindowsXPMSIE7

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez przemomezep 21 gru 2009, o 18:28

hmmm

26 000 i nie ma żadnych problemów, może to dlatego że z tego 80% zrobiła żona :)
A tak serio, za 1,4 TDI w moim przypadku przemawiały:
- samochód dla żony
- przeznaczenie "auto miejskie"
- ekonomia (zakupu, spalanie*, eksploatacja )
- dobra cena, auto zamówione i nie odebrane stało w salonie 5mc


"ale ciekawe jak to wpłynie na trwałość tego motorka?" - moim zdaniem, jeśli wirus został zrobiony przez profesjonalną firmę i nie jest to BOX za parę stówek a samo użytkowanie auta jest "normalne" to nie ma czego się obawiać. Nie oszukujmy się 1,4 TDI to nie jest silnik z przeznaczeniem do szybkiej jazdy, zapas mocy jaki ma moje auto służy jedynie ku poprawie charakterystyki jego pracy i oczywiście bezpieczeństwa aktywnego.

*średnie spalanie z komputera to 5,2L/100KM (licznik niekasowalny, czyli średnia z 26k kM)

Pozdrawiam
Roomster Style 1,4 TDI, 105KM, 260NM, spalanie 4,7/5,2
Octavia Tour 1,9 TDI 101KM, 240NM, spalanie 6,4 / 8,6
przemomezep
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY08
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 105KM @260Nm
Auto2: Golf 3, Pasat B4, Audi B3

Posty: 430 Wiek: 38
Dołączył(a): 15 mar 2009, o 12:00
Lokalizacja: Otwock k/Warszawy, mazowieckie
    WindowsVistaFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez komuna 23 gru 2009, o 07:13

mitmar napisał(a):O ile mnie wiedza nie myli, to nie ma zestawu fabrycznego Bluetooth'a dla Romka. Pewnie jest zamontowany jako dodatkowy, np Nokii. Opcja PHONE w radiu Dance jest do wykorzystania po podłączeniu dodatkowego zestawu głośnomówiącego.


No właśnie tak też mi się wydaje. Jest to najprawdopodobniej zestaw nokii (http://www.agito.pl/zestawy-samochodowe ... tent=41644), coś jak na tej stronie - ale mam w aucie jedynie ten element z pokrętłem i funkcją odbierania itp.. Podejrzewam, że jest to zestaw niekompletny, bądź pozostałe elementy są gdzieś ukryte.
Mam rację??



Zestaw głośnomówiący nie jest mi niezbędny, ale jeśli jest szansa żeby zadziałał to było by miło

PS. wiem, że moje opisy są bardzo chaotyczne, ale nie miałem nigdy do czynienia z takim ustrojstwem i nie mam zielonego pojęcia co i jak.
komuna
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 44
Dołączył(a): 14 gru 2009, o 07:08
Lokalizacja: Poznań/Oborniki, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez michal.szewczykkk 24 gru 2009, o 11:52

Żeby zestaw był widziany przez telefon podczas skanowania musisz przytrzymać ten okrągły guzik przez kilka sekund aż będzie słychać dźwięk, a następnie wyszukać go w telefonie. Sparować i kiedy wsiądziesz do auta i telefon będzie miał włączony bluetooth to automatycznie połączy się z telefonem. Zestawy nokii mają własne głośniki więc dźwięk nie będzie szedł przez głośniki samochodu tylko z ukrytego w desce rozdzielczej głośnika:) Pozdrawiam
michal.szewczykkk
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4 BXW 85KM
Auto: Fabia2, Sport
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 19
Dołączył(a): 9 lut 2009, o 12:00
    WindowsXPFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez desmo 24 gru 2009, o 21:31

CK-7W sam się włącza po przekręceniu stacyjki z kilku minutowym opóźnieniem , i nic nie muszę naciskać
www.nemo.com.pl
desmo
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 1.9TDI AVF 130KM MY02
Auto: VAG-VW, Highline
Moc/Moment: 130KM @310Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Automat-a mam i ja.....

Posty: 1572 Wiek: 38
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 17:02
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    Windows7Opera

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez michal.szewczykkk 26 gru 2009, o 15:32

Ale chyba pierwszy raz musiałeś go sparować prawda? i jak po kilku minutach to chyba masz coś nie tak po powinien od razu po przekręceniu stacyjki się sparować.
michal.szewczykkk
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4 BXW 85KM
Auto: Fabia2, Sport
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 19
Dołączył(a): 9 lut 2009, o 12:00
    WindowsXPFirefox

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez desmo 26 gru 2009, o 17:34

paruję go raz , chyba że zmieniam telefon to ponownie a po przekręceniu stacyjki trwa to może krócej niż minutę , nie sprawdzałem czasu połączenia , jednak nie łączy się jak piszesz od razu
www.nemo.com.pl
desmo
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 1.9TDI AVF 130KM MY02
Auto: VAG-VW, Highline
Moc/Moment: 130KM @310Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Automat-a mam i ja.....

Posty: 1572 Wiek: 38
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 17:02
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    Windows7Opera

Odp: Zestaw bluetoth, jak uzywać??

Postprzez komuna 21 sty 2010, o 08:37

Zabrałem się za ten zestaw, wyjąłem tunel środkowy.. i okazało się, że problem był trywialny.. wypięło się zasilanie z centralki..


Teraz zestaw działa - jest to CK-20W.


Temat można zamknąć
komuna
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 44
Dołączył(a): 14 gru 2009, o 07:08
Lokalizacja: Poznań/Oborniki, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox


Powrót do Roomster








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości