Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

forum użytkowników modelu Skoda Rapid [NH] (2012+)

Moderatorzy: lec, Sosna

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez 123Mino123 23 kwi 2014, o 16:16

Witam
Posiadam skodę Rapid 1,2 TSI 85 KM wersja Ambition komputer + MAXI-DOT silnik to CBZE
Postanowiłem doposażyć moje auto w tempomat.
ASO zaproponowało mi tempomat 5JB054690 ( sprawdzili po VIN ze ten będzie pasował i nic więcej nie potrzeba )
za 800 zł + 250zł robocizna - zdecydowałem się :)
Po 8 godzinach walki z tempomatem okazało się ze trzeba dokupić jeszcze jakiś moduł BCM ( komfortu) gdyż tempomat nie można zakodować i nie chcę współpracować z moim autem. Koszt jaki miałbym jeszcze ponieść to + 1100 zł :(
Czyli tempomat to ponad 2000 zł
Czy komuś udało się już zamontować w/w tempomat, albo zna ASO gdzie takiego cudu dokonali ???.
Byłbym wdzięczny za pomoc .
123Mino123
Auto: Rapid
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 1
Dołączył(a): 9 mar 2014, o 11:47
Lokalizacja: Wrocław
    Windows7Chrome

Re: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez grzesk 27 kwi 2014, o 06:24

Ja tak szybko chwilowo na inny temat. Co to za silnik CBZE ? Jaki zmiany względem CBZA czy CBZB? Co do tempomatu to nie wiem czy ktoś już to przechodził. Jedynie co to w salonach w Łodzi powiedział mi to, że nie będzie z tym problemu

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
_______________________
Obrazek SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

Obrazek SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM
grzesk
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY15
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Fabia I 1.2 HTP 64 KM

Posty: 289 Wiek: 37
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 02:32
Lokalizacja: Gdzieś w centrum, łódzkie
    unknownFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez konwel 20 sty 2015, o 12:08

Czy udało się komuś dołożyć tempomat. Też się zastanawiam.
konwel
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 13000 km

Posty: 9 Wiek: 34
Dołączył(a): 1 lut 2014, o 23:21
Lokalizacja: Gdańsk, pomorskie
    Windows7Chrome

Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Enriquez 20 sty 2015, o 17:43

Udało się. Trzeba było wymienić bcm (300 pln).
Robiłem na zlecenie ASO w Łodzi.
Enriquez
Silnik: 2.0 TSI CHHB 220KM MY16
Auto: Superb 3 Lim., L&K
Moc/Moment: 313KM @419Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Octavia 3 RS 2.0 TSI

Posty: 733 Wiek: 44
Dołączył(a): 27 wrz 2010, o 16:06
Lokalizacja: Łódź, Polska, łódzkie
    unknownFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Vesper 20 sty 2015, o 21:06

A da rady założyć tempomat do wersji active bez maxi dota?
Vesper
Auto: Inny
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 3
Dołączył(a): 13 sty 2015, o 16:30
Lokalizacja: Libiąż
    WindowsChrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Enriquez 20 sty 2015, o 21:46

Myślę, że tak, maxi-dot tu nie ma nic do tego.
W Rapidzie nie ma sterownika pod kierownicą i wszystko realizuje bordnetz, który i tak trzeba wymienić. Dodatkowo można wymienić na taki, który obsługuje scyzoryki czy kierownicę multifunkcyjną i dalej iść z modami w tym kierunku.
Enriquez
Silnik: 2.0 TSI CHHB 220KM MY16
Auto: Superb 3 Lim., L&K
Moc/Moment: 313KM @419Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Octavia 3 RS 2.0 TSI

Posty: 733 Wiek: 44
Dołączył(a): 27 wrz 2010, o 16:06
Lokalizacja: Łódź, Polska, łódzkie
    Windows7Chrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez cappella 21 sty 2015, o 12:12

U mnie próbowali i także stwierdzili, że konieczna jest wymiana BCM-a. Teraz oczekuję na sprowadzenie BCM-a, bo same manetki nic nie dały - nie mogli zakodować. Niebawem mam pojawić się na montaż odpowiedniego BCM-a i wówczas się okaże czy to już będzie wszystko co konieczne.
cappella
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 25000 km

Posty: 36
Dołączył(a): 26 mar 2013, o 00:56
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Enriquez 21 sty 2015, o 15:12

Bcm kupiliśmy na Allegro za 200 zł.
Enriquez
Silnik: 2.0 TSI CHHB 220KM MY16
Auto: Superb 3 Lim., L&K
Moc/Moment: 313KM @419Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Octavia 3 RS 2.0 TSI

Posty: 733 Wiek: 44
Dołączył(a): 27 wrz 2010, o 16:06
Lokalizacja: Łódź, Polska, łódzkie
    MacOSXSafari

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez atsuki 21 sty 2015, o 15:19

Enriquez napisał(a):Bcm kupiliśmy na Allegro za 200 zł.


Jaki numer części?

cappella napisał(a):U mnie próbowali i także stwierdzili, że konieczna jest wymiana BCM-a
?

Jaki masz rocznik autka i wyposażenia?

Tak pytam, bo sam brałem bez, a się zastanawiam nad dołożeniem..
atsuki
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY15
Auto: Rapid Spaceback, Ambition
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 500 km

Posty: 26
Dołączył(a): 4 wrz 2014, o 22:07
Lokalizacja: Lublin, lubelskie
    Windows7Firefox

Re: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Enriquez 21 sty 2015, o 15:46

Napisz jaki masz teraz numer bcm. Coś się dobierze.
Enriquez
Silnik: 2.0 TSI CHHB 220KM MY16
Auto: Superb 3 Lim., L&K
Moc/Moment: 313KM @419Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Octavia 3 RS 2.0 TSI

Posty: 733 Wiek: 44
Dołączył(a): 27 wrz 2010, o 16:06
Lokalizacja: Łódź, Polska, łódzkie
    unknownFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez cappella 21 sty 2015, o 17:29

atsuki napisał(a):Jaki masz rocznik autka i wyposażenia?

Tak pytam, bo sam brałem bez, a się zastanawiam nad dołożeniem..


Rapid Ambition 2012
Obecnie podobno mam BCM 6R0937086M, a ma być zamontowany 6R0937087P.
cappella
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 25000 km

Posty: 36
Dołączył(a): 26 mar 2013, o 00:56
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Re: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez atsuki 22 sty 2015, o 09:11

Enriquez napisał(a):Napisz jaki masz teraz numer bcm. Coś się dobierze.


Jeszcze nie wiem bo auto jeszcze w salonie. Pytam przyszłościowo :).
atsuki
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY15
Auto: Rapid Spaceback, Ambition
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 500 km

Posty: 26
Dołączył(a): 4 wrz 2014, o 22:07
Lokalizacja: Lublin, lubelskie
    Windows7Firefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez cappella 27 sty 2015, o 09:14

No to mogę oficjalnie już potwierdzić, że Rapid z 2012 Ambition bez MAXI-DOT wymagał wymiany manetek i BCM z wersji 6R0937086M na BCM w wersji 6R0937087P.

Od wczoraj Rapidek śmiga z tempomatem :extra:
cappella
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 25000 km

Posty: 36
Dołączył(a): 26 mar 2013, o 00:56
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez rox 27 sty 2015, o 13:49

cappella, czy wymagane było dokładanie jakichkolwiek wiązek/kabli, czy wymiana samego sterownika załatwiła sprawę?
rox
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY11
Auto: Octavia2 FL, Ambiente
Auto2: Fabia II 1.2 MPI 51KW

Posty: 7
Dołączył(a): 27 sty 2015, o 13:09
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Firefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez cappella 27 sty 2015, o 14:21

W ASO o żadnych dodatkowych wiążkach kabli nie informowali mnie przy wymianie. Jak się pytałem to powiedzieli, że konieczne będą tylko manetki i prawdopodobnie BCM.

Najpierw w ASO zamontowali manetki ale się do starego BCM-a nie zakodowały. Po kilku dniach przyjechałem do ASO ponownie jak już mieli nowy BCM dla mnie i zakodowały się do niego manetki z obsługą tempomatu.

Wydaje mi się, że wiązki są użyte te same. Kwestia tylko czy BCM obsługuje.
cappella
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 25000 km

Posty: 36
Dołączył(a): 26 mar 2013, o 00:56
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rapid








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości