Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

forum użytkowników modelu Skoda Rapid [NH] (2012+)

Moderatorzy: lec, Sosna

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez mawo 29 kwi 2015, o 22:14

witam Wszystkich ,

wiem na pewno że można dolożyć w serwisie tempomat ale mam takie pytanko :

właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Rapida 1,6 TDI DSG i :
- podgrzewane folele sobie zamontowałem bo była fabryczna instalacja - kupiłem tylko konsolkę z przyciskami ( 140 zł na allegro ) i podmieniłem fotele . działa i grzeją

a co wchodzi w skład tempomatu bo mam już kupioną oryginalną manetkę z tempomatem i co jeszcze musi być

dziękuję za info
mawo
Silnik: 1.6TDI CR CAYB 90KM MY15
Auto: Rapid, Ambiente
Moc/Moment: 90KM @230Nm
Przebieg: 17 km

Posty: 5
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 21:58
Lokalizacja: Toruń, kuj-pomorskie
    WindowsFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Enriquez 30 kwi 2015, o 12:42

bordnetz i kabelki
Enriquez
Silnik: 2.0 TSI CHHB 220KM MY16
Auto: Superb 3 Lim., L&K
Moc/Moment: 313KM @419Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Octavia 3 RS 2.0 TSI

Posty: 732 Wiek: 44
Dołączył(a): 27 wrz 2010, o 16:06
Lokalizacja: Łódź, Polska, łódzkie
    Windows7Chrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Enriquez 30 kwi 2015, o 12:42

bordnetz i kabelki
Enriquez
Silnik: 2.0 TSI CHHB 220KM MY16
Auto: Superb 3 Lim., L&K
Moc/Moment: 313KM @419Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Octavia 3 RS 2.0 TSI

Posty: 732 Wiek: 44
Dołączył(a): 27 wrz 2010, o 16:06
Lokalizacja: Łódź, Polska, łódzkie
    Windows7Chrome

Re: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez pab567 30 kwi 2015, o 14:20

No i chyba jeszcze zakodowanie.
pab567
Silnik: 3.6 CDV 260KM MY12
Auto: Superb2 Kombi, Platinum 4x4
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 1068
Dołączył(a): 7 gru 2014, o 00:38
Lokalizacja: Warszafka, mazowieckie
    unknownFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez mawo 30 kwi 2015, o 14:56

dzięki ,

a czy wiecie gdzie i jak mogę odczytać co obsługuje mój bordnetz lub jak go będę zmieniał
mawo
Silnik: 1.6TDI CR CAYB 90KM MY15
Auto: Rapid, Ambiente
Moc/Moment: 90KM @230Nm
Przebieg: 17 km

Posty: 5
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 21:58
Lokalizacja: Toruń, kuj-pomorskie
    WindowsFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez mawo 30 kwi 2015, o 15:03

chciałbym uruchomić szczególnie funkcję świecenia lamp po wyjściu z auta i mam jeszcze radio z SuperB Swing czy to zapasuje ?

dzięki za info
mawo
Silnik: 1.6TDI CR CAYB 90KM MY15
Auto: Rapid, Ambiente
Moc/Moment: 90KM @230Nm
Przebieg: 17 km

Posty: 5
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 21:58
Lokalizacja: Toruń, kuj-pomorskie
    WindowsFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Angel 1 maja 2015, o 11:26

Podłączyć VAG-a lub VCDS-a i odczytać numer z BCM-a. Ostatnie trzy cyfry powiedzą co obsłuży.
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0 TDI CFHC 140KM MY12
Auto: Octavia2 FL Kombi, Elegance
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Przebieg: 226000 km
Auto2: Fabia II Monte Carlo 1.6

Posty: 2577 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    Windows7Firefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez rox 17 maja 2016, o 16:03

Gdyby ktoś był zainteresowany, to do sprzedania mam manetki z obsługa tempomatu i komputera pokładowego sprzedam-kupie/manetki-skoda-rapid-pod-tempomat-i-komputer-pok-adowy-t21447.html
rox
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY11
Auto: Octavia2 FL, Ambiente
Auto2: Fabia II 1.2 MPI 51KW

Posty: 7
Dołączył(a): 27 sty 2015, o 13:09
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    WindowsFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez viper9lp 20 lut 2017, o 20:09

Mam pytanie. Jaki numer części (manetki) jest właściwy dla Skody Rapid NH1 MY14? Jest to model Ambition z Maxi Dot sterowanym z kieownicy multifunkcyjnej. W necie jest dużo rozbieżności na ten temat. Katalog akcesoriów Skody i czeskie forum podaje numer 5JB054690, CarProg2 podaje 6RA953513C, na alle...o można znaleźć do Rapida 6RA953501T. Bardzo proszę doświadczonych w temacie o pomoc. Pewnie nie bez znaczenia jest fakt że sterowanie komputerem jest z przycisków na kierownicy. Z góry dziękuję
viper9lp
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 7200 km
Auto2: Seat Toledo 1M2 1.9 ASZ

Posty: 26
Dołączył(a): 27 paź 2013, o 17:38
Lokalizacja: Tczew, pomorskie
    LinuxChrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Angel 27 lut 2017, o 00:59

Jeśli masz obsługę maxi dot z kierownicy to ETKA podaje 6rA z literkami B i F różnica w wyposażeniu 8m0 bez wycieraczki tylnej szyby 8m1 z wycieraczką tylnej szyby
C jest z MF
5JB054690 ma obsługę maxi z manetek
6RA953501T nie ma obsługi maxi i ma tylną wycieraczkę.
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0 TDI CFHC 140KM MY12
Auto: Octavia2 FL Kombi, Elegance
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Przebieg: 226000 km
Auto2: Fabia II Monte Carlo 1.6

Posty: 2577 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    Windows7Firefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez krejmi84 28 lut 2017, o 16:00

Czy któryś z kolegów pomógłby w dołożeniu Tempomatu do Rapida 12/2012 wersja Ambition w Bydgoszczy?
krejmi84
Silnik: 1.6TDI CR CAYC 105KM MY12
Auto: Rapid
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 1
Dołączył(a): 3 lis 2015, o 20:08
Lokalizacja: Bydgoszcz, kuj-pomorskie
    WindowsChrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez viper9lp 25 mar 2017, o 11:49

Witam ponownie,
Jestem już po montażu DIY tempomatu. Pacjent to Skoda Rapid NH1 MY14 model Ambition z Maxi Dot sterowanym z kieownicy multifunkcyjnej. Kupiłem manetki 6RA953501K. Cała operacja jest dość karkołomna - trzeba mieć rączki małego azjaty :bsilny:

Zakładając tempomat kierowałem się instrukcjami zamieszczonymi przez kolegę rox - bardzo fachowa porada. Trzeba jeszcze pamiętać o dodatkowym kabelku z zasilaniem, który należy poprowadzić pomiędzy 1-szym pinem kostki w manetce (MQS 000 979 009), a 5 pinem w skrzynce bezpieczników pod kierownicą (000979133E). Tu żeby wcisnąć pin na miejsce trzeba przesunąć (najlepiej płaskim śrubokrętem) całe fioletowe zabezpieczenie w kierunku kierownicy.
Najwięcej zabawy jest z umieszczeniem 4 pinów w kostce BCM'a tu z dojściem jest przerąbane. Kolejnym karkołomnym zadaniem jest przejście przez grodź do podszybia. Całe szczęście, że miałem tam przeciągnięty dodatkową wiązkę do syreny alarmu - wykorzystałem ją jako "starter" do wciągnięcia kabelka do tempomatu. Zalecam duuużo cierpliowśc. Powodzenia.
viper9lp
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 7200 km
Auto2: Seat Toledo 1M2 1.9 ASZ

Posty: 26
Dołączył(a): 27 paź 2013, o 17:38
Lokalizacja: Tczew, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez pablo939 23 lip 2017, o 19:16

Witam. Ja posiadam Rapida 2017 Ambition z Maxi Dotem sterowanym z kierownicy. Czy ktoś z Was montował do tego rocznika tempomat? Moja manetka kierunkowskazu różni się troszkę z wyglądu od wcześniejszych. U mnie jest dodatkowo taka czarna obwódka. Znalazłem zdjęcie na internecie, które prawdopodobnie ukazuje wygląd tempomatu do mojego modelu :
https://zapodaj.net/d4119ca7704aa.jpg.html

Czy ktoś z Was ewentualnie ze Śląska montuje takie rzeczy? Salon zażyczył sobie 1200PLN
pablo939
Auto: Citigo
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 6
Dołączył(a): 20 paź 2016, o 17:48
Lokalizacja: Jasło
    Windows7Chrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez rycho15 29 lip 2017, o 17:41

Mam pytanie, nowe rapidy mają w opcji tempomat z hamowaniem lub bez. Czy jest to tylko inne kodowanie czy wymaga wymiany modółu? Rozumię, że jak prędkość rośnie np. przy jeździe z górki to samochód dohamowuje ABS-em albo tylko silnikiem.
rycho15
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY15
Auto: Rapid
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 5
Dołączył(a): 29 lip 2017, o 15:20
Lokalizacja: Wroclaw, dolnośląskie
    LinuxChrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Angel 29 lip 2017, o 22:25

rycho15, Hamuje silnikiem.
Wszystko zależy jaki moduł masz zamontowany. Trzeb a odczytać poprostu
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0 TDI CFHC 140KM MY12
Auto: Octavia2 FL Kombi, Elegance
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Przebieg: 226000 km
Auto2: Fabia II Monte Carlo 1.6

Posty: 2577 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    Windows7Firefox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rapid








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: michas i 2 gości