Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

forum użytkowników modelu Skoda Rapid [NH] (2012+)

Moderatorzy: lec, Sosna

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez rycho15 6 wrz 2017, o 18:22

BCM x87, 1.4TSI hamuje silnikiem ale biegu na niższy nie zmienia żeby ograniczyć prędkość. ABS-em też nie hamuje. Eksperymet przerwałem jak z ustawiinej 50tki dobił do 80km/h bo zaczął zmieniać na wyższe (ograniczenie do 90km/h). Wymuszenie niższego biegu nie deaktywuje tempomatu, zmana na N już tak.

Hill assist za to był wkodowany od początku, działa w obie strony (chociaż w A4 z DSG i 1.8TFSI trzeba za to dopłacić ;))

A który modół masz namyśli? Komfortu czy silnika? Od której wersji /w której można dokodować hamowanie lub ACC (po montarzu radaru oczywiście)?
rycho15
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY15
Auto: Rapid
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 5
Dołączył(a): 29 lip 2017, o 15:20
Lokalizacja: Wroclaw, dolnośląskie
    LinuxChrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez kingulec 25 gru 2017, o 00:05

Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się, czy kabelkologia opisana przez kolegę rox będzie taka sama w odniesieniu do Fabii 3?
Wiem, że to dział poświęcony Rapidowi ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi jak podłączyć tempomat w fabii. Gdyby ktoś coś wiedział w tej kwesti będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
kingulec
Silnik: 1.0 CHYB 75KM MY17
Auto: Fabia3, Active
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 20000 km

Posty: 33
Dołączył(a): 25 gru 2016, o 21:12
Lokalizacja: Warszawa
    MacOSXSafari

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez rycho15 20 sty 2018, o 22:42

Procedura będzie podobna. To ta sama platforma co Polo. Sprawdź numer sterownika 87 lub wyższe obsługują (są nieliczne wyjątki). Możesz to zrobić albo interfecem albo po prostu odczytać. Mogół znajsuje się pod kierownicą, wystają z niego 2 kable.

Czeka cię wymiana manetki i dołożenie przewodów, później kodowanie BCM i ECU. Oprogramowanie podpowiada które bity trzeba ustawić i jak.
rycho15
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY15
Auto: Rapid
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 5
Dołączył(a): 29 lip 2017, o 15:20
Lokalizacja: Wroclaw, dolnośląskie
    LinuxChrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez kingulec 7 lut 2018, o 14:30

Sterownik 87, manetki mam, VCDS też, pozostaje tylko pinowanie. Czy będzie takie samo czy nie, jeśli ktoś robił to w F3 przyjmę każdą podpowiedź :lol:
kingulec
Silnik: 1.0 CHYB 75KM MY17
Auto: Fabia3, Active
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 20000 km

Posty: 33
Dołączył(a): 25 gru 2016, o 21:12
Lokalizacja: Warszawa
    MacOSXSafari

Poprzednia strona

Powrót do Rapid








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości