Mam pytanie czy do rapida 1,4TSI wersii ambition mozna zamontować tempomat , byłem w salonie czekałem godzine i serwisant powiedział nie wiem.. Wzioł odemnie telefon, i delikatnie spławiając powiedział zadzwonimy do pana.
Czy ktoś już coś wie na ten temat czy da rade i jakie koszta??
Co do kosztów to nie wypowiadam się ale mam informacje z dwóch salonów (można powiedzieć, że z trzech bo jeden salon ma dwie siedziby ale w obu dowiedziałem się to samo), że do Rapida mogą założyć tempomat jeśli nie auto nie ma go fabrycznie zamontowanego. Pytałem się o to przy okazji dowiadywania się co mogą w salonie domontować jeśli brałbym auto z placu bez czekania na produkcję. Potwierdzili mi hak, tempomat, prawdopodobnie mógłbym USB domówić (tylko ostrzegli mnie, że mogą być spore koszta) i na upartego Maxi-dot ale tu twierdzili, że mogą być później problemy z przekładką i trzeba wymieniać wszystkie zegary więc też duże koszta.
Pozdrawiam
_______________________ SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM
Jak ja się dowiadywałem ile kosztuje tempomat do fabii z tsi to doradca serwisowy mi powiedział 1200 zł na gotowo. Niestety silniki tsi palą więcej jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci
TOMUŚ 1 napisał(a):Jak ja się dowiadywałem ile kosztuje tempomat do fabii z tsi to doradca serwisowy mi powiedział 1200 zł na gotowo. Niestety silniki tsi palą więcej jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci
Generalnie każde auto z włączonym tempomatem spali nieco więcej niż bez niego i TSI nie ma z tym nic wspólnego. Te różnice są jednak na tyle niewielkie że szczerze mówiąc jadąc w trasie nawet by mi do głowy nie przyszło się nimi przejmować bo większe zużycie paliwa spowoduje jazda z niewłaściwym ciśnieniem w oponach, brudnym filtrem powietrza czy bagażnikiem na dachu
TOMUŚ 1 napisał(a):Jak ja się dowiadywałem ile kosztuje tempomat do fabii z tsi to doradca serwisowy mi powiedział 1200 zł na gotowo. Niestety silniki tsi palą więcej jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci
Generalnie każde auto z włączonym tempomatem spali nieco więcej niż bez niego i TSI nie ma z tym nic wspólnego. Te różnice są jednak na tyle niewielkie że szczerze mówiąc jadąc w trasie nawet by mi do głowy nie przyszło się nimi przejmować bo większe zużycie paliwa spowoduje jazda z niewłaściwym ciśnieniem w oponach, brudnym filtrem powietrza czy bagażnikiem na dachu
Mam Rapida i też idę z zamiarem instalacji tempomatu gdyż brakuje mi tego udogodnienia. Pytałem w serwisie skody i można to zamontować koszt 700 PLN. Mam wersję ambition silnik 1.2 TSI 105 kunia
TOMUŚ 1 napisał(a):Ale 1L wiecej na 100 km to nie jest mało
A skąd CI się ten 1l/100 km wziął? Słyszałeś czy sprawdziłeś?
Miałem już kilka aut z tempomatem i faktycznie do 1l więcej spalało duże Audi z V8. Aktualnie Superb 1.9 TDI łyka do 0.5l więcej. Sporo też zależy od ukształtowania terenu bo jeśli np jedziesz po górkach to ta różnica napewno będzie wyższa a po w miarę płaskim- bardzo niewielka.
Niestety silniki tsi palą więcej jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci
wyjedź na trasę powyżej 1000km i zobaczymy co będzie oszczędniejsze.. mała trasa gdzie sie noga nie męczy, nie ma problemu, ale na długich tempomat jest genialny.. przecież nie służy do tego żeby na nim jeździć po górskich krętych drogach..
Danielewicz napisał(a):Mam Rapida i też idę z zamiarem instalacji tempomatu gdyż brakuje mi tego udogodnienia. Pytałem w serwisie skody i można to zamontować koszt 700 PLN. Mam wersję ambition silnik 1.2 TSI 105 kunia
kurde a w moim salonie nadal twierdzą ze sie nie da domontować i narazie na ten temat nic nie wiedzą
......to prawda jest dostepny jako akcesorium ale w obydwu wersjach jest mala gwiazdeczka ktora informuje ze bedzie dostepny w pozniejszym terminie pytanie tylko jak bardzo aktualna jest ta strona i informacje tam zawarte
sazzas napisał(a):Nareszcie w moim serwisie powiedzieli ze da już rade i umówili mnie na montaż w poniedziałek
Daj znać czy zamontowali, bo w moim ASO cały czas mnie informują, że część nadal nie jest dostępna - czekam od stycznia 2013
Ja specjalnie o to pytałem u siebie w okolicznym salonie podczas jazdy próbnej tydzień temu (i wcześniej parę razy też). Ja będę chciał auto z placu i pytałem o hak i tempomat i powiedzieli, że jeśli chodzi o te rzeczy to nie ma problemu i zamontują przed odbiorem.
_______________________ SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM
sazzas napisał(a):Nareszcie w moim serwisie powiedzieli ze da już rade i umówili mnie na montaż w poniedziałek
Daj znać czy zamontowali, bo w moim ASO cały czas mnie informują, że część nadal nie jest dostępna - czekam od stycznia 2013
Ja specjalnie o to pytałem u siebie w okolicznym salonie podczas jazdy próbnej tydzień temu (i wcześniej parę razy też). Ja będę chciał auto z placu i pytałem o hak i tempomat i powiedzieli, że jeśli chodzi o te rzeczy to nie ma problemu i zamontują przed odbiorem.
Przed zakupem też mi tak mówili, a teraz mowią, że tempomat jako część narazie jest niedostępny i muszę czekać.