Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

forum użytkowników modelu Skoda Rapid [NH] (2012+)

Moderatorzy: lec, Sosna

Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez sazzas 6 cze 2013, o 21:43

Mam pytanie czy do rapida 1,4TSI wersii ambition mozna zamontować tempomat , byłem w salonie czekałem godzine i serwisant powiedział nie wiem..
Wzioł odemnie telefon, i delikatnie spławiając powiedział zadzwonimy do pana.

Czy ktoś już coś wie na ten temat czy da rade i jakie koszta??
sazzas
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY13
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 122KM @0Nm
Przebieg: 22700 km
Auto2: OCTAVIA I

Posty: 26 Wiek: 36
Dołączył(a): 6 lut 2011, o 20:31
Lokalizacja: Piastów, mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez grzesk 7 cze 2013, o 12:33

Co do kosztów to nie wypowiadam się ale mam informacje z dwóch salonów (można powiedzieć, że z trzech bo jeden salon ma dwie siedziby ale w obu dowiedziałem się to samo), że do Rapida mogą założyć tempomat jeśli nie auto nie ma go fabrycznie zamontowanego. Pytałem się o to przy okazji dowiadywania się co mogą w salonie domontować jeśli brałbym auto z placu bez czekania na produkcję.
Potwierdzili mi hak, tempomat, prawdopodobnie mógłbym USB domówić (tylko ostrzegli mnie, że mogą być spore koszta) i na upartego Maxi-dot ale tu twierdzili, że mogą być później problemy z przekładką i trzeba wymieniać wszystkie zegary więc też duże koszta.

Pozdrawiam
_______________________
Obrazek SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

Obrazek SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM
grzesk
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY15
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Fabia I 1.2 HTP 64 KM

Posty: 289 Wiek: 36
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 02:32
Lokalizacja: Gdzieś w centrum, łódzkie
    MacOSXSafari

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez TOMUŚ 1 7 cze 2013, o 21:27

Jak ja się dowiadywałem ile kosztuje tempomat do fabii z tsi to doradca serwisowy mi powiedział 1200 zł na gotowo. Niestety silniki tsi palą więcej :( jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci :)
Tomki

Inteligentne

Fabia Club Polska
TOMUŚ 1
Silnik: 1.2 TSI THXA 85KM MY70
Auto: Fabia2
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 200
Dołączył(a): 1 lip 2011, o 11:21
Lokalizacja: Śląsk
    WindowsXPFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez STACHU 8 cze 2013, o 09:01

TOMUŚ 1 napisał(a):Jak ja się dowiadywałem ile kosztuje tempomat do fabii z tsi to doradca serwisowy mi powiedział 1200 zł na gotowo. Niestety silniki tsi palą więcej :( jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci :)


Generalnie każde auto z włączonym tempomatem spali nieco więcej niż bez niego i TSI nie ma z tym nic wspólnego. Te różnice są jednak na tyle niewielkie że szczerze mówiąc jadąc w trasie nawet by mi do głowy nie przyszło się nimi przejmować bo większe zużycie paliwa spowoduje jazda z niewłaściwym ciśnieniem w oponach, brudnym filtrem powietrza czy bagażnikiem na dachu :lol:
STACHU
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM MY05
Auto: Superb, Prestige+
Moc/Moment: 167KM @385Nm
Auto2: Octavia 1.9 TDI Rider '04

Posty: 130
Dołączył(a): 25 sty 2013, o 11:52
Lokalizacja: Kraków, małopolskie
    Windows7Firefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez TOMUŚ 1 8 cze 2013, o 15:47

STACHU napisał(a):
TOMUŚ 1 napisał(a):Jak ja się dowiadywałem ile kosztuje tempomat do fabii z tsi to doradca serwisowy mi powiedział 1200 zł na gotowo. Niestety silniki tsi palą więcej :( jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci :)


Generalnie każde auto z włączonym tempomatem spali nieco więcej niż bez niego i TSI nie ma z tym nic wspólnego. Te różnice są jednak na tyle niewielkie że szczerze mówiąc jadąc w trasie nawet by mi do głowy nie przyszło się nimi przejmować bo większe zużycie paliwa spowoduje jazda z niewłaściwym ciśnieniem w oponach, brudnym filtrem powietrza czy bagażnikiem na dachu :lol:


Ale 1L wiecej na 100 km to nie jest mało :)
Tomki

Inteligentne

Fabia Club Polska
TOMUŚ 1
Silnik: 1.2 TSI THXA 85KM MY70
Auto: Fabia2
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 200
Dołączył(a): 1 lip 2011, o 11:21
Lokalizacja: Śląsk
    WindowsXPFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez Danielewicz 8 cze 2013, o 18:43

Mam Rapida i też idę z zamiarem instalacji tempomatu gdyż brakuje mi tego udogodnienia.
Pytałem w serwisie skody i można to zamontować koszt 700 PLN. Mam wersję ambition silnik 1.2 TSI :) 105 kunia :)
Don't be such a wimp
Danielewicz
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 30000 km

Posty: 95 Wiek: 37
Dołączył(a): 6 sty 2013, o 01:13
Lokalizacja: MOJE MIASTO, łódzkie
    WindowsVistaSafari

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez STACHU 8 cze 2013, o 19:26

TOMUŚ 1 napisał(a):Ale 1L wiecej na 100 km to nie jest mało :)

A skąd CI się ten 1l/100 km wziął? Słyszałeś czy sprawdziłeś?

Miałem już kilka aut z tempomatem i faktycznie do 1l więcej spalało duże Audi z V8. Aktualnie Superb 1.9 TDI łyka do
0.5l więcej. Sporo też zależy od ukształtowania terenu bo jeśli np jedziesz po górkach to ta różnica napewno będzie wyższa a po w miarę płaskim- bardzo niewielka.
STACHU
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM MY05
Auto: Superb, Prestige+
Moc/Moment: 167KM @385Nm
Auto2: Octavia 1.9 TDI Rider '04

Posty: 130
Dołączył(a): 25 sty 2013, o 11:52
Lokalizacja: Kraków, małopolskie
    Windows7Firefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez zaki1989 26 cze 2013, o 17:25

Niestety silniki tsi palą więcej :( jak się tempomat załączy więc tak myślę że warto te pieniądze zainwestować w lżejszą nogę bo to się szybko zwróci :)


wyjedź na trasę powyżej 1000km i zobaczymy co będzie oszczędniejsze.. mała trasa gdzie sie noga nie męczy, nie ma problemu, ale na długich tempomat jest genialny.. przecież nie służy do tego żeby na nim jeździć po górskich krętych drogach..
zaki1989
Avatar użytkownika
Auto: Inny
Moc/Moment: 190KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 381 Wiek: 29
Dołączył(a): 25 cze 2013, o 22:35
    WindowsVistaFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez sazzas 29 cze 2013, o 21:25

Danielewicz napisał(a):Mam Rapida i też idę z zamiarem instalacji tempomatu gdyż brakuje mi tego udogodnienia.
Pytałem w serwisie skody i można to zamontować koszt 700 PLN. Mam wersję ambition silnik 1.2 TSI :) 105 kunia :)


kurde a w moim salonie nadal twierdzą ze sie nie da domontować i narazie na ten temat nic nie wiedzą
sazzas
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY13
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 122KM @0Nm
Przebieg: 22700 km
Auto2: OCTAVIA I

Posty: 26 Wiek: 36
Dołączył(a): 6 lut 2011, o 20:31
Lokalizacja: Piastów, mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez bbshadow 1 lip 2013, o 20:40

http://www.skoda-auto.pl/models/Rapid/P ... onika.aspx

Wejdz na strone skody dalej skoda rapid i w zakladce akcesoria do rapida masz tempomat jako akcesorium
I pokaz to w tym serwisie.


Pozdrawiam
bbshadow
Auto: VAG-VW
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 4
Dołączył(a): 1 lip 2013, o 19:16
Lokalizacja: Gdańsk, pomorskie
    LinuxSafari

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez loko34 1 lip 2013, o 21:32

......to prawda jest dostepny jako akcesorium ale w obydwu wersjach jest mala gwiazdeczka ktora informuje ze bedzie dostepny w pozniejszym terminie pytanie tylko jak bardzo aktualna jest ta strona i informacje tam zawarte
loko34
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Prestige+
Moc/Moment: 80KM @0Nm
Przebieg: 210000 km
Auto2: Ford Focus 1.8 TDDI

Posty: 468 Wiek: 41
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 16:41
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    WindowsFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez sazzas 16 lip 2013, o 20:11

Nareszcie w moim serwisie powiedzieli ze da już rade i umówili mnie na montaż w poniedziałek :)
sazzas
Avatar użytkownika
Silnik: 1.4TSi CAXA 122KM MY13
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 122KM @0Nm
Przebieg: 22700 km
Auto2: OCTAVIA I

Posty: 26 Wiek: 36
Dołączył(a): 6 lut 2011, o 20:31
Lokalizacja: Piastów, mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez cappella 2 wrz 2013, o 21:08

sazzas napisał(a):Nareszcie w moim serwisie powiedzieli ze da już rade i umówili mnie na montaż w poniedziałek :)

Daj znać czy zamontowali, bo w moim ASO cały czas mnie informują, że część nadal nie jest dostępna - czekam od stycznia 2013 :(
cappella
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 25000 km

Posty: 36
Dołączył(a): 26 mar 2013, o 00:56
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez grzesk 2 wrz 2013, o 21:38

cappella napisał(a):
sazzas napisał(a):Nareszcie w moim serwisie powiedzieli ze da już rade i umówili mnie na montaż w poniedziałek :)

Daj znać czy zamontowali, bo w moim ASO cały czas mnie informują, że część nadal nie jest dostępna - czekam od stycznia 2013 :(


Ja specjalnie o to pytałem u siebie w okolicznym salonie podczas jazdy próbnej tydzień temu (i wcześniej parę razy też).
Ja będę chciał auto z placu i pytałem o hak i tempomat i powiedzieli, że jeśli chodzi o te rzeczy to nie ma problemu i zamontują przed odbiorem.
_______________________
Obrazek SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

Obrazek SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM
grzesk
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY15
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Fabia I 1.2 HTP 64 KM

Posty: 289 Wiek: 36
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 02:32
Lokalizacja: Gdzieś w centrum, łódzkie
    MacOSXSafari

Odp: Czy w rapidzie ambition mozna założyć tempomat??

Postprzez cappella 2 wrz 2013, o 21:49

grzesk napisał(a):
cappella napisał(a):
sazzas napisał(a):Nareszcie w moim serwisie powiedzieli ze da już rade i umówili mnie na montaż w poniedziałek :)

Daj znać czy zamontowali, bo w moim ASO cały czas mnie informują, że część nadal nie jest dostępna - czekam od stycznia 2013 :(


Ja specjalnie o to pytałem u siebie w okolicznym salonie podczas jazdy próbnej tydzień temu (i wcześniej parę razy też).
Ja będę chciał auto z placu i pytałem o hak i tempomat i powiedzieli, że jeśli chodzi o te rzeczy to nie ma problemu i zamontują przed odbiorem.


Przed zakupem też mi tak mówili, a teraz mowią, że tempomat jako część narazie jest niedostępny i muszę czekać.
cappella
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 25000 km

Posty: 36
Dołączył(a): 26 mar 2013, o 00:56
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Następna strona

Powrót do Rapid








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości