Rapid 1,2 TSI rezonans przy dodawaniu gazu

forum użytkowników modelu Skoda Rapid [NH] (2012+)

Moderatorzy: lec, Sosna

Rapid 1,2 TSI rezonans przy dodawaniu gazu

Postprzez lookashECL 3 cze 2015, o 11:18

Witam,
Pisałem już o tym na innym forum: http://rapidklub.pl

Panowie, nie wiem jak w naszych 1,2 TSI ale ja od nowości mam "rezonans jakiej blaszki" jak dodaje gazu. Zacząłem grzebać w sieci ...... i znalazłem. Rezonuje cięgno zaworu westgate. W ASO Seat i VW znają problem. Pod cięgno turbiny podkładają podkładkę 04E220145, TPI 2033120/3 i dziwny rezonujący dźwięk znika.
Sprawdźcie to u siebie.
Przytrzymać
to cięgno, które wchodzi do turbiny palcem. To ono tak drga. Przestaje
jak spadają obroty, bo zmienia swoje położenie. Jak ktoś doda gazu to
przy ok 2 tyś znowu zaczyna drgać.

Materiały pochodzą z tych stron:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... d79b8e8f...
post164083.html
http://forum.golf6.pl/mk7-problemy-uste ... t765.htm...
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=12507
KONICHIWA... !!!
lookashECL
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY15
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @0Nm
Przebieg: 12000 km

Posty: 197 Wiek: 35
Dołączył(a): 28 paź 2009, o 10:22
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    Windows7Firefox

Odp: Rapid 1,2 TSI rezonans przy dodawaniu gazu

Postprzez Rapidwhite 1 sty 2018, o 18:03

Witam!
Miałem ten sam problem, borykałem się z nim przez 2 lata. Zgłaszałem to 3 razy w aso na gwarancji i nic. Mówiłem o tej podkładce również nie zdało egzaminu.
Wymienili mi jakiś przewód od filtra węglowego i od 5 miechów nic nie drga.
Rapidwhite
Auto: Rapid Spaceback, Style

Posty: 1
Dołączył(a): 30 gru 2017, o 12:28
Lokalizacja: Gdynia, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid 1,2 TSI rezonans przy dodawaniu gazu

Postprzez asik 2 sty 2018, o 12:32

Też to miałem. Zgłaszałem przy 30 tys.km. i nic. Podkładki nie dali i w sumie przestałem zwracać uwagę. Samo przestało. Teraz mam niecałe 150 tys.km. i kura stoi w ASO na wymianę nastawnika turbiny. Jakiś czas temu sporadycznie zapalała się kontrolka EPC i auto traciło moc. Po ponownym odpaleniu auta było ok. Serwis olewał temat, ale w końcu wymieniają. Ciekawa sprawa z tymi podkładkami, bo czytałem różne fora i niektórym po podłożeniu podkładek kilka razy wymieniali same turbo lub później nastawniki. Niektórzy odczuwali, że auto nie jedzie jak powinno. W sumie to może lepiej jak brzęczy, ale awaria pojawi się jak u mnie po sporym przebiegu :?:
asik
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid Spaceback, Ambition
Moc/Moment: 105KM @0Nm
Przebieg: 150000 km
Auto2: A4 B7 1.8T 163

Posty: 20
Dołączył(a): 1 mar 2014, o 10:19
Lokalizacja: Poznan, wielkopolskie
    Windows7Chrome


Powrót do Rapid








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości