Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

forum użytkowników modelu Skoda Rapid [NH] (2012+)

Moderatorzy: lec, Sosna

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez endru 16 wrz 2014, o 19:09

halif napisał(a): Przed godziną byłem z VCDS przy Rapidzie i nie mogłem się dodzwonić do instrumentów


To coś masz nie tak z autem lub raczej z VCDS
endru
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Fabia2 FL Kombi, Elegance

Posty: 2986
Dołączył(a): 30 sie 2011, o 21:20
Lokalizacja: Kraków, małopolskie
    Windows7Mozilla

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez halif 16 wrz 2014, o 19:27

endru napisał(a):
halif napisał(a): Przed godziną byłem z VCDS przy Rapidzie i nie mogłem się dodzwonić do instrumentów


To coś masz nie tak z autem lub raczej z VCDS


Być może cośrobie nie tak. Mam 11.11, z lib'kami od 12.coś tam. Może zmieniły się adresy modułów, ale procedury dostępu... Może VAG Tacho sprawdzę czy się skomunikuje :)
halif
Avatar użytkownika
Auto: Rapid, Elegance
Moc/Moment: 75KM

Posty: 32 Wiek: 38
Dołączył(a): 4 lis 2013, o 21:03
Lokalizacja: Warszawa, łódzkie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez endru 16 wrz 2014, o 19:37

Zegary są pod 17. Ale raczej nie jest to kwestia zegarów bo wtedy były by pewnie jakieś błędy komunikacyjne w innych sterownikach. :muśli:
endru
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Fabia2 FL Kombi, Elegance

Posty: 2986
Dołączył(a): 30 sie 2011, o 21:20
Lokalizacja: Kraków, małopolskie
    Windows7Mozilla

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez halif 16 wrz 2014, o 19:54

Wiem, że pod 17, ale pod skanem zegary się nie odzywają. Generalnie to miałem poprzednio Audi i Rapid to przy niej ubogi, ułomny kuzyn. Jest może ze 20% funkcji dostępnych.
halif
Avatar użytkownika
Auto: Rapid, Elegance
Moc/Moment: 75KM

Posty: 32 Wiek: 38
Dołączył(a): 4 lis 2013, o 21:03
Lokalizacja: Warszawa, łódzkie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Grzesiek1986 25 paź 2014, o 21:12

Witam. Rozumie że wina leży po stronie okrojonego modułu komfortu. Od pewnego czasu w ofercie sprzedaży są modele wyposażone w coming home itp. to oznacza że sam moduł komfortu jest nowszy i umożliwia zakodowanie pewnych dodatkowych funkcji. Idąc tym tokiem rozumowania to czy nie wystarczyło by zakupić moduł z modelu który posiadał takie funkcję i podmienić go z obecnym okrojonym?
Grzesiek1986
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6TDI CR CAYC 105KM MY13
Auto: Rapid, Elegance
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 43200 km

Posty: 85 Wiek: 32
Dołączył(a): 14 kwi 2014, o 21:26
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Angel 26 paź 2014, o 11:53

Grzesiek1986, TAK masz rację. Ale żeby nie było kolorowo. Nie wszystko uruchomisz bez dokładania dodatkowych elementów...
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6TDI CR CAYB 90KM MY12
Auto: Fabia2, Monte Carlo
Moc/Moment: 90KM @250Nm
Przebieg: 223000 km
Auto2: SKoda octavia III combi

Posty: 2632 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    Windows7Firefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez mariuszns 23 sty 2015, o 20:23

W mojej Rapidce Ambition rok modelowy 2015, mogę włączyć w instrumentach staging oraz udało mi się włączyć ryglowanie drzwi po przekroczeniu 20 km/h.
Natomiast włączając doświetlanie zakrętów (lampy przeciwmgielne mam) krzyczy mi że mam spaloną żarówkę (nie podaje którą :/)) :shock: :shock: :shock:
2latado30charyszka.pl
mariuszns
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0TDI BMM 140KM CR MY10
Auto: Octavia2 FL, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 160000 km
Auto2: Rapid Ambition 1.2 TSI

Posty: 6
Dołączył(a): 23 mar 2013, o 16:39
Lokalizacja: Nowy Sacz / KRK
    WindowsFirefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Angel 25 sty 2015, o 19:29

I nie poda bo brakuje mu obciążenia na obwodach.
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6TDI CR CAYB 90KM MY12
Auto: Fabia2, Monte Carlo
Moc/Moment: 90KM @250Nm
Przebieg: 223000 km
Auto2: SKoda octavia III combi

Posty: 2632 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    Windows7Firefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez mariuszns 26 sty 2015, o 15:09

ok, po pierwsze muszę sprawdzić czy jest bezpiecznik wstawiony w pozycji 21 (ale to dopiero w weekend).
czy coś jeszcze trzeba dołożyć / sprawdzić?
2latado30charyszka.pl
mariuszns
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0TDI BMM 140KM CR MY10
Auto: Octavia2 FL, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 160000 km
Auto2: Rapid Ambition 1.2 TSI

Posty: 6
Dołączył(a): 23 mar 2013, o 16:39
Lokalizacja: Nowy Sacz / KRK
    Windows7Firefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez velson 26 sty 2015, o 21:09

@mariuszns Włożenie bezpiecznika niczego nie zmienia. Przerabiałem to. Na forum vwpolo znalazłem kiedyś wpis o braku drugiego przewodu od przeciwmgłowych do BCM. Auto jeszcze na gwarancji, więc nie próbowałem grzebać.
Obrazek
velson
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY13
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 60000 km
Auto2: VW Polo 9N 1.4 16V 75 KM

Posty: 52
Dołączył(a): 4 maja 2013, o 16:12
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    WindowsVistaFirefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez mariuszns 31 sty 2015, o 15:07

velson, fakt nic nie zmienia :evil: żarówka dalej świeci, że jest przepalona. :bsilny:
2latado30charyszka.pl
mariuszns
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0TDI BMM 140KM CR MY10
Auto: Octavia2 FL, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 160000 km
Auto2: Rapid Ambition 1.2 TSI

Posty: 6
Dołączył(a): 23 mar 2013, o 16:39
Lokalizacja: Nowy Sacz / KRK
    WindowsFirefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez lec 31 sty 2015, o 18:52

wyprowadzenie przewodów z bcm jest kluczowe , tak jak i odpowiednia wersja BCM'a
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
wredny admin
Avatar użytkownika
wredny admin
Silnik: 1.0 CHYB 75KM MY15
Auto: Citigo
Auto2: Fabia3 1.2 90KM CC

Posty: 21330 Wiek: 40
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 15:41
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Mullrof 23 mar 2015, o 08:08

Cześć

co prawda nie posiadam rapida ale mam toledo. Postanowiłem się tu zarejestować bo wszystko fora seatowe są raczej bardzo biedne a ten toledo to przecież bliźniaczek rapdia :) z jednej czeskiej matki z resztą co najwyżej adoptowany przez hiszpana.

Czytam i już mi się micha cieszy, że ryglowanie da się włączyć po 20km/h bo tego mi brakowało (skażony elektroniką z citroenów jestem). Brakuje mi dodatkowo jeszcze dosyć mocno jednej rzeczy. Coming homa... jak brałem auto (grudzień 2014, auto z produkcji) to nie było możliwości wziąć takiego wyposażenia. Teraz już jest i trochę mi żal bo tą funkcję bym chciał. W tej chwili życzą sobie za zrobienie tego kilka tysięcy zł!!! No i tak się zastanawiam, czy nie dało by rady tego po prostu włączyć na komputerze? (w aso twierdzą, że sterownik jest do wymiany... )

wyposażenie może się trochę różnić niż u was. ja mam między innymi fotele grzane, tempomat, doświatlanie zakrętów, czujniczki parkowania. i inne takie tam mniej ważne w każdym sporo rzeczy dorzuconych a oni mi mówią, że sterownik do wymiany...
To samo tyczy się tylnich lamp ledowych. Że się nie da tego tanio zrobić bo sterownik nie obsługuje. prawda to?
Mullrof
Auto: VAG-Seat
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 6
Dołączył(a): 23 mar 2015, o 07:17
Lokalizacja: Gliwice
    Windows7Firefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez grzesk 25 maja 2015, o 14:06

Da się też włączyć HHC. Sprawdzone na dwóch różnych sterownikach :)
_______________________
Obrazek SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

Obrazek SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM
grzesk
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY15
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: Fabia I 1.2 HTP 64 KM

Posty: 289 Wiek: 37
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 02:32
Lokalizacja: Gdzieś w centrum, łódzkie
    MacOSXSafari

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Angel 29 maja 2015, o 05:38

Co do CH/LH to pewnie trzeba dołożyć czujnik nasłonecznienia/deszczu. Sterownika raczej ruszać nie trzeba. Musiałby się ktoś podłączyć i odczytać numer sterownika centralnej elektryki.
Tylnie lampy led też nie powinny być problemem. Odpowiednio zakodować BCM-a wystarczyło by tak myślę.
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6TDI CR CAYB 90KM MY12
Auto: Fabia2, Monte Carlo
Moc/Moment: 90KM @250Nm
Przebieg: 223000 km
Auto2: SKoda octavia III combi

Posty: 2632 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    Windows7Mozilla

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rapid








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości