Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

forum użytkowników modelu Skoda Rapid [NH] (2012+)

Moderatorzy: lec, Sosna

Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez cappella 11 kwi 2013, o 00:02

Witam,

Czy ktoś próbował w Rapidku włączyć doświetlanie zakrętów albo staging za pomocą interfejsu VAG?
Ja niestety nie znam się na tym i chciałbym zapytać o to takich speców jak Wy :)
Nie posiadam własnego interfejsu, ale naczytałem się na forum o tych opcjach w O2, Fabii, Yeti i tak mi przyszło do głowy, że może i w Rapidzie jest to możliwe do uruchomienia.
Czy wystarczy jedynie coś włączyć za pomocą VAG czy wymagane są jakieś dodatkowe elementy, w które trzeba by było doposażyć halogeny w samochodzie?
Czy taka modyfikacja spowoduje utratę gwarancji?
cappella
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY12
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 25000 km

Posty: 36
Dołączył(a): 26 mar 2013, o 00:56
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Angel 16 maja 2013, o 00:32

cappella, Póki ktoś kumaty nie podepnie się VAG-iem to nie będziesz wiedział co się da a czego nie.
BY było ciekawiej ostatnio bawiłem się dwoma roomkami po FL które dzieli raptem kilka miesięcy od zakupu. Pierwszy z silnikiem 1.2 TSI drugi z 1.2 MPI. W pierwszym dało się włączyć staging w tym drugim już niestety nie.
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0 TDI CFHC 140KM MY12
Auto: Octavia2 FL Kombi, Elegance
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Przebieg: 226000 km
Auto2: Fabia II Monte Carlo 1.6

Posty: 2600 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez ROBAL_26 16 maja 2013, o 04:55

z tego co rozmawiałem ostatnio z kolegą z serwisu to mówił że zakończy się era vag vcds ,bo już te nowsze auta bazują na zupełnie nowym programie do obsługi , z tego co on mówił bo próbowali to pokaże vin i nic więcej i znowu będzie klijen skazany tylko na serwis :bsilny:
Najlepiej wykonany mod to ten, który jest zrobiony od podstaw przez samego użytkownika auta a nie czyjąś krwawicą , kolegi czy fachowca. :D

Moja O1 4x4 ARL Pierwsza na forum z Bi-xenonem

http://forum.skodaclub.pl/moja-octavia-mk1/octavia-kombi-4x4-by-robal-26-poprawiony-t8985.html


Najszybsza Octavia 4X4 w mieście :-)
ROBAL_26
Avatar użytkownika
Silnik: 1.9TDI ARL 150KM MY01
Auto: Octavia Kombi 4x4, Eleg. 4x4
Moc/Moment: 185KM @371Nm
Przebieg: 181000 km
Auto2: Fabia 1,4 60KM

Posty: 2804 Wiek: 33
Dołączył(a): 29 maja 2011, o 11:57
Lokalizacja: KARSIBÓR k.WAŁCZA, zachodniopom.
    WindowsXPFirefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez endru 16 maja 2013, o 06:55

Tak jest już od dawna. Dużą część rzeczy VAS robi w trybie on-line. Np kodowanie jest pobierane po połaczeniu z bazą i dobierane na podstawie indywidualnej konfiguracji danego samochodu.
Mechanik nie lata już z zeszytami serwisowymi i nie szuka informacji
VAG to oczywiście archaiczne rozwiązanie (do 2004/2005 max). VCDS daje radę pod warunkiem że jest aktualny. Brakujące informacje można uzyskać od Ross-tech
endru
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Fabia2 FL Kombi, Elegance

Posty: 2986
Dołączył(a): 30 sie 2011, o 21:20
Lokalizacja: Kraków, małopolskie
    Windows7MSIE7

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez kozak82 9 sty 2014, o 21:10

I jak z tym stagingiem ? ktos probowal w rapidce ? ktos wie czy mozna wlaczyc coming home ?
kozak82
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY14
Auto: Rapid, Ambiente
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 1020 km

Posty: 21
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 22:05
Lokalizacja: Głoska, dolnośląskie
    WindowsChrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez viper9lp 12 sty 2014, o 20:58

To może dla nadania tematowi toku - czy komuś z was udało się, a jeżeli tak to jaką wersją VCDS'a, podłączyć do Rapida dogadując z wszystkimi sterownikami?
viper9lp
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 7200 km
Auto2: Seat Toledo 1M2 1.9 ASZ

Posty: 26
Dołączył(a): 27 paź 2013, o 17:38
Lokalizacja: Tczew, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez endru 12 sty 2014, o 21:10

Rapid to nie MQB więc nie musi być wersja 12.12. Można wstępnie założyć że sterowniki są podobne jak w Fabii.
Samo podłączenie nie jest żadnym wyczynem :)
endru
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Fabia2 FL Kombi, Elegance

Posty: 2986
Dołączył(a): 30 sie 2011, o 21:20
Lokalizacja: Kraków, małopolskie
    Windows7Mozilla

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez viper9lp 12 sty 2014, o 21:58

Pytam bo mam informację (sam nie sprawdzałem), że np. w VCDS w wersji angielskiej 12.10.3 biblioteki kodowań nie gadają ze sterownikami Rapida MY2014.

(Dla rozwiania wszelkich wątpliwości cały czas mam na myśli fejs do zastosowań niekomercyjnych czyli prostej diagnostyki/kodowania prywatnego samochodu szt.1)
viper9lp
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 7200 km
Auto2: Seat Toledo 1M2 1.9 ASZ

Posty: 26
Dołączył(a): 27 paź 2013, o 17:38
Lokalizacja: Tczew, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez endru 12 sty 2014, o 22:38

viper9lp napisał(a):Pytam bo mam informację (sam nie sprawdzałem), że np. w VCDS w wersji angielskiej 12.10.3 biblioteki kodowań nie gadają ze sterownikami Rapida MY2014.


To nie ma nic do rzeczy.
Najnowszy 12.12 też nie ma bibliotek do wszystkich sterowników w mojej Fabii, co nie znaczy że nie mogę się z nimi komunikować.

Tak czy inaczej potrzebna jest wiedza.
Fajnie by było jakby ktoś wrzucił scan ze swojego Rapida
endru
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Fabia2 FL Kombi, Elegance

Posty: 2986
Dołączył(a): 30 sie 2011, o 21:20
Lokalizacja: Kraków, małopolskie
    Windows7Mozilla

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez kozak82 31 sty 2014, o 10:57

Z kolega angel sprawdzialimsy u mnie i nic sie nie da wlaczyc :)
kozak82
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY14
Auto: Rapid, Ambiente
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 1020 km

Posty: 21
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 22:05
Lokalizacja: Głoska, dolnośląskie
    Windows7Chrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez viper9lp 19 lut 2014, o 22:22

Podłączyłem swoją bidną Skodzinę do VCDS'a i chyba nie da rady uruchomić opcji staging.
Tu fragment Auto-scan
-------------------------------------------------------------------------------
Address 17: Instruments (J285) Labels: None
Part No SW: 5JA 920 840 D HW: 5JA 920 840 D
Component: KOMBI H04 0709
Serial number: 00000000000000
Coding: 110A00
Shop #: WSC 73430 031 00125
ASAM Dataset: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09 A04723
ROD: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09_SE25.rod
VCID: 3B7E8086B2B2B6C69A7
No fault code found.
-------------------------------------------------------------------------------
W adaptacjach licznika w pozycji Staging pokazuje "Stored value ERROR"
w pozycji indicator_celebration niby coś można zakodować ale jak chcę mu wkodować "activ" to wyrzuca komunikat "Request out of range"
Obrazek

Może ktoś bardziej kumaty zakończy te dywagacje i powie czy da się z tym jeszcze coś podziałać czy raczej zapomnieć o temacie?
viper9lp
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid, Ambition
Moc/Moment: 105KM @175Nm
Przebieg: 7200 km
Auto2: Seat Toledo 1M2 1.9 ASZ

Posty: 26
Dołączył(a): 27 paź 2013, o 17:38
Lokalizacja: Tczew, pomorskie
    WindowsVistaFirefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Angel 19 lut 2014, o 23:03

Zapomnij o temacie. Licznik tego nie obsługuje....
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
Angel
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0 TDI CFHC 140KM MY12
Auto: Octavia2 FL Kombi, Elegance
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Przebieg: 226000 km
Auto2: Fabia II Monte Carlo 1.6

Posty: 2600 Wiek: 39
Dołączył(a): 3 lut 2010, o 19:24
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    Windows7Firefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez Fludi 20 lut 2014, o 21:41

A jakie inne funkcje można włączyć za pomocą VCDS?
Fludi
Fludi
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZB 105KM MY14
Auto: Rapid Spaceback, Ambition
Moc/Moment: 105KM @0Nm
Przebieg: 55000 km

Posty: 129 Wiek: 31
Dołączył(a): 3 sty 2014, o 18:27
Lokalizacja: Częstochowa, śląskie
    Windows7Firefox

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez kozak82 20 lut 2014, o 23:12

żadne :) ew. autoryglowanie ;)
kozak82
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 CBZA 85KM MY14
Auto: Rapid, Ambiente
Moc/Moment: 85KM @160Nm
Przebieg: 1020 km

Posty: 21
Dołączył(a): 30 gru 2013, o 22:05
Lokalizacja: Głoska, dolnośląskie
    WindowsChrome

Odp: Rapid - Staging, Corner Lights i inne z użyciem VAG

Postprzez mwoj76 21 lut 2014, o 08:05

Corner Lights też nie da rady?
mwoj76
Silnik: 1.6TDI CR CAYC 105KM MY14
Auto: Rapid, Elegance
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 27700 km
Auto2: Fabia 2 Kombi 1.4TDI BMS

Posty: 12 Wiek: 42
Dołączył(a): 22 lip 2013, o 21:37
Lokalizacja: Koziegłowy, wielkopolskie
    LinuxChrome

Następna strona

Powrót do Rapid








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości