Czy ktoś próbował w Rapidku włączyć doświetlanie zakrętów albo staging za pomocą interfejsu VAG? Ja niestety nie znam się na tym i chciałbym zapytać o to takich speców jak Wy Nie posiadam własnego interfejsu, ale naczytałem się na forum o tych opcjach w O2, Fabii, Yeti i tak mi przyszło do głowy, że może i w Rapidzie jest to możliwe do uruchomienia. Czy wystarczy jedynie coś włączyć za pomocą VAG czy wymagane są jakieś dodatkowe elementy, w które trzeba by było doposażyć halogeny w samochodzie? Czy taka modyfikacja spowoduje utratę gwarancji?
cappella, Póki ktoś kumaty nie podepnie się VAG-iem to nie będziesz wiedział co się da a czego nie. BY było ciekawiej ostatnio bawiłem się dwoma roomkami po FL które dzieli raptem kilka miesięcy od zakupu. Pierwszy z silnikiem 1.2 TSI drugi z 1.2 MPI. W pierwszym dało się włączyć staging w tym drugim już niestety nie.
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.
z tego co rozmawiałem ostatnio z kolegą z serwisu to mówił że zakończy się era vag vcds ,bo już te nowsze auta bazują na zupełnie nowym programie do obsługi , z tego co on mówił bo próbowali to pokaże vin i nic więcej i znowu będzie klijen skazany tylko na serwis
Najlepiej wykonany mod to ten, który jest zrobiony od podstaw przez samego użytkownika auta a nie czyjąś krwawicą , kolegi czy fachowca.
Tak jest już od dawna. Dużą część rzeczy VAS robi w trybie on-line. Np kodowanie jest pobierane po połaczeniu z bazą i dobierane na podstawie indywidualnej konfiguracji danego samochodu. Mechanik nie lata już z zeszytami serwisowymi i nie szuka informacji VAG to oczywiście archaiczne rozwiązanie (do 2004/2005 max). VCDS daje radę pod warunkiem że jest aktualny. Brakujące informacje można uzyskać od Ross-tech
To może dla nadania tematowi toku - czy komuś z was udało się, a jeżeli tak to jaką wersją VCDS'a, podłączyć do Rapida dogadując z wszystkimi sterownikami?
Rapid to nie MQB więc nie musi być wersja 12.12. Można wstępnie założyć że sterowniki są podobne jak w Fabii. Samo podłączenie nie jest żadnym wyczynem
Pytam bo mam informację (sam nie sprawdzałem), że np. w VCDS w wersji angielskiej 12.10.3 biblioteki kodowań nie gadają ze sterownikami Rapida MY2014.
(Dla rozwiania wszelkich wątpliwości cały czas mam na myśli fejs do zastosowań niekomercyjnych czyli prostej diagnostyki/kodowania prywatnego samochodu szt.1)
viper9lp napisał(a):Pytam bo mam informację (sam nie sprawdzałem), że np. w VCDS w wersji angielskiej 12.10.3 biblioteki kodowań nie gadają ze sterownikami Rapida MY2014.
To nie ma nic do rzeczy. Najnowszy 12.12 też nie ma bibliotek do wszystkich sterowników w mojej Fabii, co nie znaczy że nie mogę się z nimi komunikować.
Tak czy inaczej potrzebna jest wiedza. Fajnie by było jakby ktoś wrzucił scan ze swojego Rapida
Podłączyłem swoją bidną Skodzinę do VCDS'a i chyba nie da rady uruchomić opcji staging. Tu fragment Auto-scan ------------------------------------------------------------------------------- Address 17: Instruments (J285) Labels: None Part No SW: 5JA 920 840 D HW: 5JA 920 840 D Component: KOMBI H04 0709 Serial number: 00000000000000 Coding: 110A00 Shop #: WSC 73430 031 00125 ASAM Dataset: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09 A04723 ROD: EV_Kombi_UDS_VDD_RM09_SE25.rod VCID: 3B7E8086B2B2B6C69A7 No fault code found. ------------------------------------------------------------------------------- W adaptacjach licznika w pozycji Staging pokazuje "Stored value ERROR" w pozycji indicator_celebration niby coś można zakodować ale jak chcę mu wkodować "activ" to wyrzuca komunikat "Request out of range"
Może ktoś bardziej kumaty zakończy te dywagacje i powie czy da się z tym jeszcze coś podziałać czy raczej zapomnieć o temacie?
Zapomnij o temacie. Licznik tego nie obsługuje....
Chcesz doposażyć swój samochód od strony elektrycznej? Szukasz mechanika? Zapraszam do mnie. Doświetlanie statyczne, dynamiczne, ESP, TMP, tempomat, PDC, OPS i inne cuda. Montaż oraz kodowanie. Pisz a na pewno pomogę.