Octavia 1 TDI - brak mocy

Octavia I (1U produkcja 1996-2004 i 2004 - 2011 Octavia Tour MK1)

Moderatorzy: lec, Sosna

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez Zbychu 9 mar 2009, o 19:45

Log wykonany przy zbyt zimnym silniku i bez obciążenia, na wolnych obrotach wskazania wydają się być prawidłowe, ale błąd 17563 (17563 (P1155) Manifold Abs.Pressure Sensor Circ.) budzi zastrzeżenia, może on odcinać ciśnienie doładowania pod obciążeniem, trzeba wykasować błąd ("jeżeli się da") i zrobić logi pod obciążeniem, (VAG-iem),( na 3 biegu i gaz do oporu )
Pzdr.
mając poduchy ....nie zapominaj o pasach

VAG - cudów nie czyni, zwiększa tylko poczucie niepewności
Zbychu
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 2.0 TDI CFHC 140KM MY10
Auto: Octavia2 FL
Auto2: Octavia 1.9 TDI AGR 90KM

Posty: 510
Dołączył(a): 19 gru 2007, o 20:10
Lokalizacja: Wrocław
    WindowsXPFirefox

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez Udesky 10 mar 2009, o 00:49

aaddaaśś napisał(a):mam nowy problem spadek mocy .przy jeżdzie maks.140kmh.więcej nie chce iść.świece dobre ,filtry niedawno wymieniane :?: pomocy o co chodzi.1.9 TDI 110KM. :szok2:

Miałem to samo i okazało się, że to zapieczona sztanga/gruszka na turbinie. Zobacz czy możesz nią ruszyć, u mnie była tak zapieczona, że nie było szans na to aby nią ruszyć.
W tym wypadku masz 3 wyjścia:
1) Spróbować rozruszać i może na jakiś czas pomoże.
2) Wymienić, koszt na allegro takiej sztangi to 200zl + wymiana.
3) Wymienić turbo - najlepiej na wieksze. :mrgreen:
Inne przypadłości takie jak wspomnieli przedmówcy.
W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w krajach, w których kiedyś był dobrobyt.
konsumuje:
Udesky
Avatar użytkownika
Silnik: 1.9TDI AHF 110KM MY00
Auto: Octavia Kombi, SLX
Moc/Moment: 164KM @343Nm
Przebieg: 290000 km

Posty: 491 Wiek: 30
Dołączył(a): 24 sty 2008, o 13:14
Lokalizacja: SCI w WPR, mazowieckie
    WindowsVistaFirefox

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez timfly 5 mar 2012, o 12:33

podczepie sie pod temat, mianowicie:

nie do konca brak mocy, ale brak plynnego przyspieszenia wraz z widocznym kopceniem podczas przyspieszania.

zauwazylem, ze sztanga gruszki u mnie jakby sie przycinala podczas recznego ruszania, wiec :

1. czy warto wprowadzic do niej srodek w spray'u smarujacy elementy gumowe (wewnatrz jest membrana) ? ponoc pomaga.
2. u mnie jest turbina ze zmienna geometria, spotkalem sie na forum, ze przegonienie tego typu turbiny nie pomoze w rozruszaniu kierownic turbiny o ile to one sa przyczyna zacinajacej sie sztangi.
3. jak to zweryfikowac, czy to gruszka, czy zapieczone kierownice turbiny ?
4. czy demontaz gruszki pozwoli ocenic jest stan ? (gruszki garreta juz od 170 zl)
timfly
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY01
Auto: Octavia Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: VW Passat B3

Posty: 50 Wiek: 34
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 12:26
Lokalizacja: Malbork, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez niedziela67 5 mar 2012, o 15:46

Sam przeganiałem na a2 swego czasu pomagało na 2-3 tygodnie jazdy miejskiej dałem do czyszczenia.
Nic bym nie wtryskiwał bo się cofnie do N75.
W 2 osoby 1 patrzy na sztangę 2 odpala.Sztanga zmienia położenie góra dół,zapalony zgaszony.Bedzie wiadomo czy membrana pracuje.
Obstawiam zapieczone kierownice.
Spróbować możesz http://www.youtube.com/watch?v=pgbAorTjssw
Tylko Speedway - Be Quick or Be Dead
26.08.2014 g.20:00 spot wielkopolski parking zewnętrzny obok Plazy
Myjnia samochodowa ręczna i wulkanizacja ul.Prowansalska przy Umultowskiej. Czynne 8:18
Rabat na hasło SCP 20%
niedziela67
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0TDI BKD 140KM MY09
Auto: Octavia2 FL Kombi, Elegance
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Przebieg: 249100 km
Auto2: uno

Posty: 5312 Wiek: 46
Dołączył(a): 27 wrz 2007, o 07:04
Lokalizacja: POznań-Jeżyce, wielkopolskie
    WindowsVistaOpera

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez ANDREJ1 5 mar 2012, o 17:13

Jak nie wywala błedu to kończy sie turbina i jeszcze to kopcenie.W tym silniku gruszke najlepiej wyjąc, wtedy widzisz jak chodzi , wyczyścic to cięgno co wchodzi do gruszki tam zazwyczaj sie przyciera możesz tam coś polać,posmarować nic ci sie nie cofnie chyba że membrana by poszła,żeby ją sprawdzić musisz zaciągnąć powietrza przez węrzyk od spodu i wtedy posłuchać czy nie syczy. To smarowanie jest tylko na jakiś czas.Jak wyjniesz gruche,,dwie nakrętki i to cięgło zwalasz, tam powinno być takie zabezpieczenie'' wtedy można poruszać tą kierownicą w turbie co sie trzymała grucha,ale z reguły to tam sie nie powinno zapiekac ,no chyba że turbo długo stało.To wszystko plus sprawdzenie podcisnienia na pompie vacu i szczelność wszystkich przewodów podciśnienia powoduje że wywala błąd.
ANDREJ1
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY04
Auto: Octavia
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: FELICITA 1.3 LXI

Posty: 223
Dołączył(a): 1 sty 2012, o 18:24
Lokalizacja: wołomin, mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez timfly 5 mar 2012, o 19:52

narazie popsikalem spray'em silikonowy, ktory smaruje, konserwuje itp. (niby). rozruszalem recznie sztange. jutro go przegonie porzadnie.

efekt jaki mialem do teraz ukazywal sie podczas jazdy. podczas przyspieszania takie "zawieszki byly.. czyli ciagnie, na moment przestaje i dalej ciagnie. przyspiesza dobrze ogolnie + czarne chmurki puszcza. ewentualnie jeszcze przeczyszcze EGR. nie zaszkodzi, a pomoze.

jesli chodzi o te preparaty do czyszczenia turbo przy uruchomionym silniku, to czy ktos to probowal ? widzialem oprocz tego produktu rowniez preparat do czyszczenia turbiny i egr firmy valvoline, wiec widac, ze wiecej firm zaczyna produkowac takie preparaty. czyli niby cos w tym jest. jesli ktos to testowal z pozytywnym skutkiem to prosze to niech da znac. dziekuje za odpowiedzi.

jeszcze jedno pytanie, czy logi dynamiczne wykaza "zapieczone kierownice" lub pochodne, aby zdiagnozowac przyczyne dymienia ? kat wtrysku sprawdzalem, wyglada na wrecz "idealny", az sie zdziwilem.
timfly
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY01
Auto: Octavia Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: VW Passat B3

Posty: 50 Wiek: 34
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 12:26
Lokalizacja: Malbork, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez ANDREJ1 6 mar 2012, o 22:30

Jak będziesz czyścil egr zdejnij przewód od turba ten co idzie do chłodnicy i zobacz jak bardzo zaolejony .A te preparaty dobre tylko do egru ,kierownice raczej jak sie przyciera i tak bez rozebrania turba nie rozruszasz tak żeby chodziła dłużej.Jak by sie zawieszała miałbyś błędy, podłącz pod kompa.Jak turbina by siadała ubywało by ci oleju,wtedy wyrobiona jest oś wirników no i słychać by ją było.
ANDREJ1
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY04
Auto: Octavia
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: FELICITA 1.3 LXI

Posty: 223
Dołączył(a): 1 sty 2012, o 18:24
Lokalizacja: wołomin, mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez Marcin11 7 mar 2012, o 10:38

Witam , mam podobny problem z octavią tylko u mnie po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy i auto sie zbiera , po podłączeniu pod kompa wykazało spadek ciśnienia , czy to przepływka czy n75 ? Mechanik stwierdził ,że może być przytkany któryś z przewodów.
Marcin11
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY01
Auto: Octavia, Elegance
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 44 Wiek: 28
Dołączył(a): 30 gru 2011, o 18:50
Lokalizacja: Mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez ANDREJ1 7 mar 2012, o 16:39

Czyli masz notlaufa auto wpada w tryb awaryjny.Poczytaj dużo było o tym.Do sprawdzenia zamiany n75,przewody ciśnieniowe od niego do turba i do gruszki ,sama gruszka do sprawdzenia,ciśnieni turbiny ,przewody od turba do siłnika ,interculer czy nie przetarty lubi sie przecierać przy kierownicy powietrza i sprawdzić czujnik ciśnienia niewiem gdzie go masz albo na róże od turba do interculera albo na samym interculerze.POWODZENIA.
ANDREJ1
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY04
Auto: Octavia
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: FELICITA 1.3 LXI

Posty: 223
Dołączył(a): 1 sty 2012, o 18:24
Lokalizacja: wołomin, mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez timfly 21 mar 2012, o 19:03

kopcenie zaczelo mi sie nasilac, wiec dzis zrobilem tak:

1. odlaczylem przeplywke i pojezdzilem troche, nic nie kopcilo, fakt ze turbo mulowato sie zbieralo, ale ani dymka. podlaczylem spowrotem.

2. przyszedl dzis kabel do vag'a, podlaczylem pod kompa. zadnych bledow !!! parametry przy biegu jalowym jak najbardziej prawidlowe w kanalach pomiarowych. postanowilem uruchomic "symulacje" dzialania sztangi w odpowiednim kanale, ktora widac polegala na zalaczeniu cisnienia maxymalnego i minimalnego co 10 sekund. sztanga pracowala tak przez dluzsza chwile (kilka minut).wychylala sie na maks oraz na min. rozlaczylem. zrobilem test jazdy z podlaczana przeplywka i o dziwo zero dymka. mozliwe, ze sie rozruszala,albo grucha, albo kierownice. na jak dlugo to sie okaze.


z braku trzymania baterii w lapie nie moglem zrobic logow dynamicznych, podejrzewam ze tam by wyszlo z kanalow 3,8,11 co boli autko. czy cos z tego co napisalem moze przyblizyc problem ? postaram sie wykonac logi dynamiczne , ale nie wiem kiedy.
timfly
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY01
Auto: Octavia Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: VW Passat B3

Posty: 50 Wiek: 34
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 12:26
Lokalizacja: Malbork, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez ANDREJ1 22 mar 2012, o 21:52

Najlepiej wejdz w bloki 003 i 011 i porównaj .Możesz obejrzeć przepływke czy czysta ale gdyby ona to to raczej tylko elektronicznie uszkodzona.Napewno żadnych błędów nawet po jeżdzie na odpiętej przepływce?U mnie za każdym razem na odpiętej wywala.Jak by ci sie turbo zacinało byłby błąd i bez kopcenia,gdy siada turbo coraz gorzej kopci coraz mniej mocy i coraz więcej bierze oleju
ANDREJ1
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY04
Auto: Octavia
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: FELICITA 1.3 LXI

Posty: 223
Dołączył(a): 1 sty 2012, o 18:24
Lokalizacja: wołomin, mazowieckie
    WindowsXPFirefox

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez timfly 23 mar 2012, o 20:49

ANDREJ1 napisał(a):Najlepiej wejdz w bloki 003 i 011 i porównaj .Możesz obejrzeć przepływke czy czysta ale gdyby ona to to raczej tylko elektronicznie uszkodzona.Napewno żadnych błędów nawet po jeżdzie na odpiętej przepływce?U mnie za każdym razem na odpiętej wywala.Jak by ci sie turbo zacinało byłby błąd i bez kopcenia,gdy siada turbo coraz gorzej kopci coraz mniej mocy i coraz więcej bierze oleju


jesli odpene przeplywke to oczywiscie pokaze blad osprzetu. ale inncy bledow nie ma. na dniach bede mial mozliwosc zrobienia logow dynamicznych tak wiec sie podziele. pozdr. powiem tylko tyle, ze po zabiegu programowego rozruchu sztangi jest duzo lepiej. mysle, ze powtorze taki zabieg kilka razy jeszcze, skoro jest poprawa. ale i tak mysle,ze logi pokaza co w trawie piszczy :-)
timfly
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY01
Auto: Octavia Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: VW Passat B3

Posty: 50 Wiek: 34
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 12:26
Lokalizacja: Malbork, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez timfly 27 mar 2012, o 17:35

prosba o sprawdzenie log'a w zwiazku z moim kopceniem na czarno przy dodawaniu gazu:

http://vaglog.rtnet.pl/go_artha_78389.html
timfly
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY01
Auto: Octavia Kombi, Ambiente
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: VW Passat B3

Posty: 50 Wiek: 34
Dołączył(a): 19 maja 2011, o 12:26
Lokalizacja: Malbork, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez Marcin11 23 lis 2012, o 21:24

Witam, mam problem z octavią 1.9 tdi 90km przy 120 przechodzi w tryb awaryjny i nie ciągnie po podłączeniu pod kompa pokazało taki błąd:17965 Ciśnienie doładowania - przekroczona granica regulacji
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Czym to może być spowodowane?
Marcin11
Silnik: 1.9TDI ALH 90KM MY01
Auto: Octavia, Elegance
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 44 Wiek: 28
Dołączył(a): 30 gru 2011, o 18:50
Lokalizacja: Mazowieckie
    Windows7Firefox

Re: Odp: Octavia 1 TDI - brak mocy

Postprzez byh81 23 lis 2012, o 22:04

Poczytaj o Notlaufie ;-)
byh81
Avatar użytkownika
Silnik: 1.9TDI ASV 110KM MY03
Auto: Octavia Kombi, Elegance
Moc/Moment: 144KM @310Nm
Przebieg: 205000 km

Posty: 160
Dołączył(a): 20 lip 2012, o 20:34
Lokalizacja: Bielawa, dolnośląskie
    MacOSXSafari

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [1U] Octavia MK1








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


cron