Było już kilka razy na różnych forach, ale w oparciu o istniejące materiały sam miałem problem z podłączeniem plusa po zapłonie, który służyć miał wzbudzeniu nieoryginalnego radia w octawce.
Co będzie Ci potrzebne:
-kluczyk gwiazdka torx zdaje się piątka.
-około 1m przewodu
-konektor żeński do ori kostki w aucie
-bezpiecznik 15
-lutownica.
Zaczynamy.
1. Torxem odkrecasz pięć śrub trzymających osłonę pod kierownicą nad nogami kierowcami. 2 śruby na dole we wgłębieniach, 2 pod dekorami po obu stronach kierownicy (lekko podważyć i śmiało pociągnąć), oraz jedna pod dekilkiem od bezpieczników w boczku deski.Opuszczając osłonę uważać należy na kable od gniazdka diagnostycznego. Po opuszczeniu osłony interesuje nas tył panelu bezpieczników. Osłonety jest zatrzaskiwanym plastikiem (3 zatrzaski na brzegach), podważamy i schodzi. Naszym oczom ukazuje się taki oto widok: (zdjęcia zapożyczone)
tam też zgodnie ze strzałką jest plus po zapłonie, zasilający kilka bezpieczników od 28-31. U mnie w pozycji 30 nie było bezpiecznika, ale był zacisk w górnej stopce. Wymyśliłem to tak. Do nóżki bezpiecznika przylutowałem przewód (musi przejsć przez miejsce na dolną nóżkę bezpiecznika gdzie nie ma zacisku więc nie może być zbyt gruby), przełożyłem przewód i wpiąłem bezpiecznik. Przewód poprowadziłem pod deską ąz do kostki od radia. Na jego końcu zarobiłem pin i wpiąłem w kostkę w wolne miejsce. W kostce od radia przepiąlem pin na wzbudzenie tak by łączył sie z nowo podłączonym plusem po zapłonie. Spiąłem wszystko do kupy i działa.
Jeżeli temat okaże się niepotrzebny, wywalić. Jak się przyda scalić lub cokjolwiek i niech służy. Jak jakieś pytania, a będę umiał podpowiem, taK więc miłego dłubania.