Witam! Nie znalazłem na 1. stronie tematu z przywitaniem, więc witam się tutaj. Cześć!
Mam pytanie odnośnie Fabii I kolegi. Kupił auto ze Szwajcarii z bogatym wyposażeniem (podgrzewane siedzenia, ksenony). I właśnie z tymi ksenonami jest problem. Soczewki straciły przejrzystość, koszt zakupu zamienników to około 1500zł, a mechanik twierdzi, że nie ma możliwości prostej zamiany na klasyczne lampy, których jest na kupy w normalnych cenach, zarówno jako używki, jak i zamienniki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakaś niedroga regeneracja? Usunięcie przetwornika napięcia?
regeneracja-reflektorow.pl http://www.regeneracja-reflektorow.pl 322824004 Zadzwoń i zapytaj o koszt regeneracji. Ja bym tak zrobił gdybym był na miejscu Twojego kumpla.
Tempomaty w grupie VAG. Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
To miała być niespodzianka dla kolegi, gdyby udało się znaleźć jakiś prosty sposób, ale spróbuję znaleźć sposób, żeby zrobić zdjęcia bez wyjawiania celu
Sprawdziłem schematy i wtyczki oraz kabelki są identyczne. Jedyna różnica dotyczy regulacji wysokości. Xenon ma to z czujnika samopoziomowania a zwykły reflektor z włącznika świateł. Ten jeden kabelek trzeba pociągnąć z kabiny do obu reflektorów. Musiałbyś wymienić włącznik świateł.
Tempomaty w grupie VAG. Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
To Fabia 1 więc kodowanie ma skromne. Jestem pewien, że nic nie trzeba będzie zmieniać. Do sprawdzenia wtyczka reflektora, obojętnie który: 1 żółty- plus xenonu lub mijania 2 wolny 3 wolny 4 wolny 5 biały- światło drogowe 6 czerwono-niebieski - poziomowanie 7 szaro-czerwony- pozycyjne 8 brązowy- masa 9 czarno-zielony- kierunkowskaz 10 brązowy - masa
Jesteś pewny? W wątku nic o tym nie ma, w opisie profilu jest MY20. Co prawda to dział F1/F2 ale ludzie często mają gdzieś to gdzie wbijają z pytaniami...
Jesteś pewny? W wątku nic o tym nie ma, w opisie profilu jest MY20. Co prawda to dział F1/F2 ale ludzie często mają gdzieś to gdzie wbijają z pytaniami...
Tak, to Fabia I, nie II. Auto dość wiekowe i dlatego te ksenony są ewenementem.
Soczewki można śmiało wymontować i je wyczyścić. Sam coś takiego robiłem. Na zdjęciu chyba widać różnicę. Jeśli chodzi o odbłyśniki to można je regenerować. A do tego wszystkiego nowe żarówki. Biorąc pod uwagę lepsze światło to bym został przy xenonach. Zawsze taniej wyjdzie regeneracji niż nowe lampy. [img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20221214/3aeac0ee167b35f69f59f14983d31ae3.jpg[/img]
Przepraszam za poślizg, ale dostałem już zdjęcia. Nie wiem, czy w czymś pomogą - przydało by się bardziej zdjęcie wiązki/wtyczki, ale wrzucam to, co mam.