Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Forum użytkowników Skoda Fabia MK3

Moderatorzy: lec, Sosna

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 9 sty 2019, o 08:25

Aktualizacja BCM nie zmienia softu w ECU. Sam mam program i aktualizowany BCM. Zastrzegamy aktualizację sterownika silnika i tyle.
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez kwas 12 sty 2019, o 15:22

Od jakiegoś czasu korci mnie zachipowanie mojej FIII 1.2 TSI 90km, bo trochę muł. Ostatnio mój brat był swoim Doblo w V-Techu w Krakowie i zrobili mu z 95km na 152km (1.6 MultiJet). Płacił 12 Władków II. Ogólnie jest bardzo zadowolony, mówi że nie to samo auto, a i spalanie na trasie trochę mu spadło (jakieś 0,7 l/100km), czyli fajnie. Przeglądałem ofertę V-Techu i chip u nich kosztuje ok 1200-1500 zł. Ale mają w swojej ofercie również Power Boxy za 430/780/990 zł. Przyrost mocy 15-20% i taki by mi wystarczył. Ktoś z Was zna, ma/miał, używa/ł? Ciekawią mnie wszelkie opinie na ten temat.
Tu link do Power Boxa: http://powerchip.vtechtuning.eu/Skoda/S ... 66kW-160Nm
Dodam jeszcze, że przeglądałem różne "cuda" na rodzimym portalu aukcyjnym, gdzie m.in. znalazłem ofertę Power Boxa za jakieś 250 zł, traktuję to raczej jako ciekawostkę ale zastanawia mnie brak (zero) jakichkolwiek komentarzy negatywnych (sprzedawca: Autoryzowany sklep ProRacing).
kwas
Silnik: 1.2 TSI CJZC 90KM MY15
Auto: Fabia3 Kombi, Ambition
Moc/Moment: 134KM @211Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 44
Dołączył(a): 29 cze 2016, o 22:31
Lokalizacja: Zabrze, śląskie
    Windows7Firefox

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 12 sty 2019, o 22:04

kwas napisał(a):Od jakiegoś czasu korci mnie zachipowanie mojej FIII 1.2 TSI 90km, bo trochę muł. Ostatnio mój brat był swoim Doblo w V-Techu w Krakowie i zrobili mu z 95km na 152km (1.6 MultiJet). Płacił 12 Władków II. Ogólnie jest bardzo zadowolony, mówi że nie to samo auto, a i spalanie na trasie trochę mu spadło (jakieś 0,7 l/100km), czyli fajnie. Przeglądałem ofertę V-Techu i chip u nich kosztuje ok 1200-1500 zł. Ale mają w swojej ofercie również Power Boxy za 430/780/990 zł. Przyrost mocy 15-20% i taki by mi wystarczył. Ktoś z Was zna, ma/miał, używa/ł? Ciekawią mnie wszelkie opinie na ten temat.
Tu link do Power Boxa: http://powerchip.vtechtuning.eu/Skoda/S ... 66kW-160Nm
Dodam jeszcze, że przeglądałem różne "cuda" na rodzimym portalu aukcyjnym, gdzie m.in. znalazłem ofertę Power Boxa za jakieś 250 zł, traktuję to raczej jako ciekawostkę ale zastanawia mnie brak (zero) jakichkolwiek komentarzy negatywnych (sprzedawca: Autoryzowany sklep ProRacing).

Jeżeli chcesz to powerboxa v techu. Nie jest to super rozwiązanie. Sam miałem. Po prostu oszukuje sygnał z czujnika ciśnienia doładowania. Zaniżone wartość Np ECU dąży do ciśnienia 0.7 bara box zaniża na 0.5 ale faktycznie trafia 0.7 bara. Sterownika podwyższa ciśnienie do 0.7 bara ile pokazuje czujnik a do silnika wpada 0.9 bara, ale box nie dodaje paliwa. W spalinach sonda wykrywa że skład mieszanki jest zły za dużo powietrza i ECU dodaje paliwa by skład był ok. Mi po czasie wywalało czasami check ponieważ sonda nie zdążyła wyregulować mieszanki. Po drugie opóźniona jest reakcja na gaz ponieważ sonda musi wykryć złu skład aby coś zmienić. Jak masz mapę masz ustawione ciśnienie i paliwo które już w odpowiednich proporcjach spala się w cylindrach. Reakcja moc i moment większy. Lepiej uzbieraj na program choćby z vtechu. Nie są złe ale są zrobione zachowawczo czyli nie uwzględniają potencjału silnika ea211.
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez kwas 12 sty 2019, o 23:14

PinkFloyd napisał(a):Nie są złe ale są zrobione zachowawczo czyli nie uwzględniają potencjału silnika ea211.

Możesz doprecyzować? Chodzi Ci o boxy czy program V-Techu?
Nie chcę wyciskać z solnika siódmych potów, bo nie takie są moje założenia. Chcę, żeby auto było trochę zrywniejsze i bardziej elastyczne, bez ponoszenia dodatkowych kosztów jak hamulce, sprzęgło, zawieszenie, itd. Optimum dla mnie będzie 120-130km (200-220Nm). Jeśli możesz polecić inne firmy, którymi warto się zainteresować, będę wdzięczny - najlepiej śląsk (ale niekoniecznie)
Uprzedzając pytanie, dlaczego nie kupiłem wersji 130km - moja była w salonie wyprzedaży rocznika i w dobrej cenie :)
kwas
Silnik: 1.2 TSI CJZC 90KM MY15
Auto: Fabia3 Kombi, Ambition
Moc/Moment: 134KM @211Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 44
Dołączył(a): 29 cze 2016, o 22:31
Lokalizacja: Zabrze, śląskie
    Windows7Firefox

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 13 sty 2019, o 11:43

Zachowawczo robią program na ok 130KM i 210-225 Nm, box sobie odpuść do ea211. Spokojnie można zrobić pod 140KM i 230-240Nm ale w innych lepszych firmach TuneUp, Jetronik, KreatorMocy
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez wujekcybul 13 sty 2019, o 12:03

Przeciez oni gotowce wgrywaja z map VW. Dodatkowo zmieniaja zaplon na 98 i zdejmuja limiter predkosci. VW oficjalnie sprzedaje 1.2 ze 140KM.

https://www.ibtimes.co.in/volkswagen-po ... how-767319
wujekcybul
Silnik: 1.0 TSI CHZB 95KM MY17
Auto: VAG-Seat
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 19
Dołączył(a): 9 lut 2018, o 15:04
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    WindowsChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 13 sty 2019, o 12:09

wujekcybul napisał(a):Przeciez oni gotowce wgrywaja z map VW. Dodatkowo zmieniaja zaplon na 98 i zdejmuja limiter predkosci. VW oficjalnie sprzedaje 1.2 ze 140KM.

https://www.ibtimes.co.in/volkswagen-po ... how-767319

Program do 1.2 TSI 140KM pojawił się oficjalnie VW od tego roku, wcześniej nie był dostępny, po tym jak tunerzy kapneli się od 2 lat że silnik ten ma potencjał i fabrycznie jest okuty :) Jeszcze nikt nie widział w Europie tego softu VW z tym silnikiem. Pakują zapasy magazynowe dobrego silnika.do Azji bo w Europie robiłby za dużą konkurencję dla 1.0 TSI.Czyli jak robią na tych samych gratach co 90KM i 110KM fabrycznie 140KM i 235Nm to można go więcej kręcić :cfaniak: Dlatego sądzę że V Tech robi za bardzo zachowawcze programy do potencjału tego motoru.
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez wujekcybul 13 sty 2019, o 22:29

PinkFloyd napisał(a):
wujekcybul napisał(a):Przeciez oni gotowce wgrywaja z map VW. Dodatkowo zmieniaja zaplon na 98 i zdejmuja limiter predkosci. VW oficjalnie sprzedaje 1.2 ze 140KM.

https://www.ibtimes.co.in/volkswagen-po ... how-767319

Program do 1.2 TSI 140KM pojawił się oficjalnie VW od tego roku, wcześniej nie był dostępny, po tym jak tunerzy kapneli się od 2 lat że silnik ten ma potencjał i fabrycznie jest okuty :) Jeszcze nikt nie widział w Europie tego softu VW z tym silnikiem. Pakują zapasy magazynowe dobrego silnika.do Azji bo w Europie robiłby za dużą konkurencję dla 1.0 TSI.Czyli jak robią na tych samych gratach co 90KM i 110KM fabrycznie 140KM i 235Nm to można go więcej kręcić :cfaniak: Dlatego sądzę że V Tech robi za bardzo zachowawcze programy do potencjału tego motoru.

IMO nikt tego sam nie robi. Kupuja gotowce i tyle na miejscu co najwyzej mozna zaplon przestawic i tyle.
wujekcybul
Silnik: 1.0 TSI CHZB 95KM MY17
Auto: VAG-Seat
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 19
Dołączył(a): 9 lut 2018, o 15:04
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    WindowsChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 14 sty 2019, o 09:27

Nie wszyscy wgrywają gotówce, niektórzy tunerzy np sami wygładzają przebieg mocy i Nm w zależności od tego co pokarze seria i sami dobierają dawki.
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez kwas 14 sty 2019, o 16:03

PinkFloyd napisał(a):Nie wszyscy wgrywają gotówce, niektórzy tunerzy np sami wygładzają przebieg mocy i Nm w zależności od tego co pokarze seria i sami dobierają dawki.

Czy w podanych przez Ciebie firmach, programy są robione pod konkretny egzemplarz?
Wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
kwas
Silnik: 1.2 TSI CJZC 90KM MY15
Auto: Fabia3 Kombi, Ambition
Moc/Moment: 134KM @211Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 44
Dołączył(a): 29 cze 2016, o 22:31
Lokalizacja: Zabrze, śląskie
    Windows7Firefox

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 14 sty 2019, o 16:22

Tunap robi pod Ciebie i przy Tobie. Dobrze że jak robi pod paliwo 98 to rusza mapę zapłonu, moc.pod 140KM nie obciąża większym ciśnieniem sprezarki. W Jetronik też robią pod auto. W Kreatorze różnie z tym bywa ale programy są wyłącznie ich dziełem- jako pierwsi robili 1.2 TSI ea211 na ponad 140KM.
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez AriFabia110 15 sty 2019, o 13:11

W TuneUp robi autoholik sam we własnej osobie czy ktoś się tym zajmuje u niego?
AriFabia110
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Fabia3 Kombi, Style
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: BMW X1 F48, Alfa Stelvio

Posty: 118
Dołączył(a): 1 paź 2016, o 17:35
Lokalizacja: Gdańsk, pomorskie
    MacOSXSafari

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 15 sty 2019, o 16:08

AriFabia110 napisał(a):W TuneUp robi autoholik sam we własnej osobie czy ktoś się tym zajmuje u niego?

Nie, robi sam
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez wujekcybul 16 sty 2019, o 08:24

PinkFloyd napisał(a):Nie wszyscy wgrywają gotówce, niektórzy tunerzy np sami wygładzają przebieg mocy i Nm w zależności od tego co pokarze seria i sami dobierają dawki.


Zeby to zaprogramowac producenci zatrudniaja sztab ludzi. Pozniej auta trafiaja do sportu , do profesjonalnych firm np Msport dla Forda i tam programy sa przerabiane przez profesjonalistow i sprzedawane tunerom min z PL.

Przyjezdzasz zgrywaja program, leci do producenta i za chwile odsylaja gotowiec. Na miejscu zmienia sie kat wyprzedzenia zaplonu, wprowadza male korekty. Ale nikt nie siedzi i nie dlubie na miejscu. Raz, ze nie maja wiedzy, dwa ze tak to nie dziala. W fabryce tez kazdy ma taki sam soft.

U nas wciska sie kit, ze Panie ja to robie indywidualnie i wogole. A wystarczy popatrzec co jest wgrywane. Chociazby do Audi S i RS. Kilka map sterowanych przyciskiem od tempomatu (pb98/pb100 itd) i kazdy ma to samo w ofercie.
wujekcybul
Silnik: 1.0 TSI CHZB 95KM MY17
Auto: VAG-Seat
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 19
Dołączył(a): 9 lut 2018, o 15:04
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    WindowsChrome

Odp: Kto i gdzie chipował 1.2 TSI ? Opinie, uwagi, porady ?

Postprzez PinkFloyd 16 sty 2019, o 10:14

wujekcybul napisał(a):
PinkFloyd napisał(a):Nie wszyscy wgrywają gotówce, niektórzy tunerzy np sami wygładzają przebieg mocy i Nm w zależności od tego co pokarze seria i sami dobierają dawki.


Zeby to zaprogramowac producenci zatrudniaja sztab ludzi. Pozniej auta trafiaja do sportu , do profesjonalnych firm np Msport dla Forda i tam programy sa przerabiane przez profesjonalistow i sprzedawane tunerom min z PL.

Przyjezdzasz zgrywaja program, leci do producenta i za chwile odsylaja gotowiec. Na miejscu zmienia sie kat wyprzedzenia zaplonu, wprowadza male korekty. Ale nikt nie siedzi i nie dlubie na miejscu. Raz, ze nie maja wiedzy, dwa ze tak to nie dziala. W fabryce tez kazdy ma taki sam soft.

U nas wciska sie kit, ze Panie ja to robie indywidualnie i wogole. A wystarczy popatrzec co jest wgrywane. Chociazby do Audi S i RS. Kilka map sterowanych przyciskiem od tempomatu (pb98/pb100 itd) i kazdy ma to samo w ofercie.

Każdy nie ma takiego samego, myślisz się, widziałem takie gotówce za 700zł że Nm w piku był przy 2000obr a potem nic, turbina na granicy wydajności, a moc i osiągi po korekcie na mniejszej dawce były lepsze po wypłaszczeniu i zero kopcenia. Do aut z hybrydowa turbina i innymi wtryskami życzę ci wgrania gotowca, oczywiście masz tabele wyjściowa która zmieniasz, soft softowi nie równy.
PinkFloyd
Silnik: 1.2TSI CJZD 110KM MY17
Auto: Rapid, Style
Moc/Moment: 150KM @249Nm
Przebieg: 6000 km

Posty: 733
Dołączył(a): 15 gru 2016, o 07:47
Lokalizacja: Szczecin, zachodniopom.
    LinuxChrome

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Fabia III








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości