Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

podforum użytkowników SKODA SUPERB MK1 (B5 3U, 2001?2008)

Moderatorzy: lec, Sosna

Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez Avari 12 cze 2017, o 18:40

Siemka.
Mam oryginalne radio Skody, po wyłączeniu świateł wyświetlacz radia się nie podświetla, muszą być zapalone chociaż postojówki. Oczywiście chodzi mi żeby radio podświetlało się wtedy kiedy jest włączone ale silnik nie. Wie ktoś czy w opcjach radia da się to zmienić? Czy te radio w tej skodzie już tak ma ?
Avari
Silnik: 1.8T AWT 150KM MY03
Auto: Superb

Posty: 137
Dołączył(a): 5 mar 2017, o 11:48
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez Avari 11 lis 2017, o 13:49

Rozwiązane, te radio już tak ma
Avari
Silnik: 1.8T AWT 150KM MY03
Auto: Superb

Posty: 137
Dołączył(a): 5 mar 2017, o 11:48
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez OuTchOrN 18 lis 2017, o 07:39

Rozwiazanie to, ze wszystkie radia tak maja... Znajdz rozpiske wtyczki ISO ktora dochodzi do radia, a odkryjesz ze w wtyczce jest przwod ktory odpowiada za podswietlenie radia. Zmostkuj go z 12V po zaplonie i radio bedzie sie swiecic zawsze jak przekrecisz kluczyk.
OuTchOrN
Silnik: 1.9 TDI BPZ 116KM MY07
Auto: Superb, Elegance
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 228000 km

Posty: 10
Dołączył(a): 26 kwi 2017, o 18:55
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., lubuskie
    LinuxChrome

Odp: Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez piotraskbw 21 lis 2017, o 01:55

OuTchOrN napisał(a):Rozwiazanie to, ze wszystkie radia tak maja... Znajdz rozpiske wtyczki ISO ktora dochodzi do radia, a odkryjesz ze w wtyczce jest przwod ktory odpowiada za podswietlenie radia. Zmostkuj go z 12V po zaplonie i radio bedzie sie swiecic zawsze jak przekrecisz kluczyk.


Owszem będzie świecić, ale stracisz wtedy możliwość regulacji siły podświetlenia :evil:

Avari napisał(a):Siemka.
Mam oryginalne radio Skody, po wyłączeniu świateł wyświetlacz radia się nie podświetla, muszą być zapalone chociaż postojówki. Oczywiście chodzi mi żeby radio podświetlało się wtedy kiedy jest włączone ale silnik nie. Wie ktoś czy w opcjach radia da się to zmienić? Czy te radio w tej skodzie już tak ma ?


Tak na szybko spojrzałem na schemat i wstępnie powinno wystarczyć zmostkowanie pinu nr 3(58d) z pinem 17 (TFL) we wtyczce włącznika świateł. W wolnej chwili sprawdzę i dam znać :roll:
piotraskbw
Silnik: 2.8 V6 AMX 193KM MY08
Auto: Superb

Posty: 107
Dołączył(a): 2 lis 2016, o 20:51
Lokalizacja: Łódzkie, łódzkie
    Windows7Firefox

Odp: Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez piotraskbw 14 gru 2017, o 00:25

Sprawdziłem i zmostkowanie pinu nr 3(58d) z pinem 17 (TFL) we wtyczce włącznika świateł nie jest dobrym pomysłem bo zaczyna szaleć któryś przekaźnik.
W wolnej chwili poszukam dziada, bo brak podświetlenia przycisków i zegarów przy włączniku świateł w pozycji 0 jest denerwujący
piotraskbw
Silnik: 2.8 V6 AMX 193KM MY08
Auto: Superb

Posty: 107
Dołączył(a): 2 lis 2016, o 20:51
Lokalizacja: Łódzkie, łódzkie
    Windows7Firefox

Odp: Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez Avari 15 gru 2017, o 17:10

Dokładnie.
Avari
Silnik: 1.8T AWT 150KM MY03
Auto: Superb

Posty: 137
Dołączył(a): 5 mar 2017, o 11:48
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Chrome

Odp: Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez piotraskbw 20 gru 2017, o 00:23

Sprawdzenie może trochę potrwać bo przy obecnych ujemnych temperaturach nie specjalnie chce mi się grzebać w kabelkach siedząc na zewnątrz :evil:
piotraskbw
Silnik: 2.8 V6 AMX 193KM MY08
Auto: Superb

Posty: 107
Dołączył(a): 2 lis 2016, o 20:51
Lokalizacja: Łódzkie, łódzkie
    Windows7Firefox

Odp: Brak podświetlenia wyświetlacza radia.

Postprzez piotraskbw 25 gru 2017, o 11:52

Dobra kobity ogarniają święta wiec miałem chwilę czasu na ucieczkę do garażu i sprawdziłem dokładnie co trzeba połączyć :evil:
By wszystko działało tak jak z fabryki, należy zmostkować pin 1 z pinem 16 we wtyczce włącznika świateł.
Po takim zmostkowaniu przy kluczyku w pozycji "zapłon" włącza się całe podświetlenie (zegary, radio, kabina) oraz można regulować poziom podświetlenia pokrętłem :mrgreen:
piotraskbw
Silnik: 2.8 V6 AMX 193KM MY08
Auto: Superb

Posty: 107
Dołączył(a): 2 lis 2016, o 20:51
Lokalizacja: Łódzkie, łódzkie
    Windows7Firefox


Powrót do [3U] Superb MK1








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość