DRL jako postojówki

tuning i wspólne tematy dot. samochodów uniwersalne dla wielu modeli

Moderatorzy: lec, Laurent, K-J, VanDaal

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez misiek^wro 25 mar 2013, o 20:39

lec, rozwiniesz myśl ? Może być na priv?


Ja nie wiem czy mi się uda, ale będę próbował wydusić rozwiązanie ( czyli dokłądne kodowanie RSki ) z Czecha :mrgreen:
We're going to be doing one thing and one thing only .... killing Nazis.



Obrazek
misiek^wro
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Auto: Octavia Kombi 4x4, Prestige+
Moc/Moment: 270KM @350Nm
Przebieg: 10800 km
Auto2: Roomster FL 1.2 TSI / Ibi

Posty: 6448 Wiek: 36
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 19:32
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    Windows7Firefox

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez lec 25 mar 2013, o 22:13

kodowanie z RS-ki nic Ci nie da
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
wredny admin
Avatar użytkownika
wredny admin
Silnik: 1.2 TSI CJZC 90KM MY15
Auto: Fabia3, Color Concept
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: VW Tiguan2 2.0TDI SCR

Posty: 21858 Wiek: 43
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 15:41
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    Windows7Chrome

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez misiek^wro 26 mar 2013, o 00:34

lec, jeśli ja podpene DRL dokładnie jak w RS a Czech zrobi czary mary w sterowniku i wklepie odpowiedni kod - to da.
We're going to be doing one thing and one thing only .... killing Nazis.



Obrazek
misiek^wro
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Auto: Octavia Kombi 4x4, Prestige+
Moc/Moment: 270KM @350Nm
Przebieg: 10800 km
Auto2: Roomster FL 1.2 TSI / Ibi

Posty: 6448 Wiek: 36
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 19:32
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    Windows7Firefox

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez kross12 26 mar 2013, o 00:52

lec napisał(a):a skad pomysl wogole ze sie da ? wg mnie sie NIE DA. Tak samo jak u mnie nie da sie wlaczyc postojowek w lampach - z prostej przyczyny - BRAK POŁACZENIA KABLAMI. Tak samo Ty masz DRL na 2 przewodach a nie na 3-ech, wiec nie masz przewodu z BCM ktory idzie do DRL i odpowiada za postojówke, a nawet jak dorobisz to nie ma go w co wpiąć :D



Lecu a nie wystarczy przepiąć postojówki w 3 pin od DRL'a i zakodować?
Rozkminiałem te schematy i wynika z tego, że 1;2 pin przekłady a 3 bierzemy z postojówki, kodowanie i powinno hulać?


Na przykładzie prawej lampy

RS DRL
1 <> C49
2 <> masa
3 <> A44

DRL
1 <> C49
2 <> Masa

Postojówka w lampie
10 <> A44
kross12
Avatar użytkownika
Silnik: 1.8TSI CDAA 160KM MY10
Auto: Octavia2 FL
Moc/Moment: 172KM @262Nm

Posty: 428
Dołączył(a): 13 lip 2010, o 11:30
Lokalizacja: Poznań
    Windows7Chrome

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez rydel 26 mar 2013, o 07:08

A we wtyczce standardowego DRL'a jest miejsce na 3 pin od postojówki?
Obrazek
rydel
Avatar użytkownika
Auto: Superb 3 Lim., Sportline
Moc/Moment: 347KM @475Nm
Przebieg: 35000 km
Auto2: Fiat 500

Posty: 1167 Wiek: 44
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 18:58
Lokalizacja: Sosnowiec, śląskie
    Windows7Firefox

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez niedziela67 26 mar 2013, o 07:21

DRL w O2fl ma 2 piny :bsilny: 3 piny są w RS
niedziela67
Avatar użytkownika
Auto: Inny, Inny
Auto2: C50TBoulevard/Rusek Mw750

Posty: 6190 Wiek: 53
Dołączył(a): 27 wrz 2007, o 07:04
Lokalizacja: POznań-Jeżyce, wielkopolskie
    WindowsVistaOpera

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez rydel 26 mar 2013, o 07:50

No właśnie - dlatego się nie da ustawić DRL w o2fl jako świateł postojowych.
Obrazek
rydel
Avatar użytkownika
Auto: Superb 3 Lim., Sportline
Moc/Moment: 347KM @475Nm
Przebieg: 35000 km
Auto2: Fiat 500

Posty: 1167 Wiek: 44
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 18:58
Lokalizacja: Sosnowiec, śląskie
    Windows7Firefox

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez misiek^wro 26 mar 2013, o 08:27

rydel, ... chyba że się zrobi instalacje jak trzeba.

Różni się tylko ona tym, że dla wersji z elektrycznymi szybkami wpinamy się gdzie indziej niż dla wersji bez tego gadżetu...

A później to już tylko kodowanie CECM - wszyscy wiedza, że tego sterownika się zepsuć nie da, ale trzeba "wyczarować" kod, tak magiczny, że niektórzy jakby go zdobyli, to broniliby go włąsnymi jajcami :mrgreen:

Ja mam obiecaną pomoc ( i może sam kod ? ) od pepika, jak już fura do niego dojedzie. Narazie czekam na dodatnie temperatury, bo lutować nie idzie
We're going to be doing one thing and one thing only .... killing Nazis.



Obrazek
misiek^wro
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Auto: Octavia Kombi 4x4, Prestige+
Moc/Moment: 270KM @350Nm
Przebieg: 10800 km
Auto2: Roomster FL 1.2 TSI / Ibi

Posty: 6448 Wiek: 36
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 19:32
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    WindowsXPFirefox

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez kross12 29 kwi 2013, o 16:03

misiek^wro napisał(a):rydel, ... chyba że się zrobi instalacje jak trzeba.

Różni się tylko ona tym, że dla wersji z elektrycznymi szybkami wpinamy się gdzie indziej niż dla wersji bez tego gadżetu...

A później to już tylko kodowanie CECM - wszyscy wiedza, że tego sterownika się zepsuć nie da, ale trzeba "wyczarować" kod, tak magiczny, że niektórzy jakby go zdobyli, to broniliby go włąsnymi jajcami :mrgreen:

Ja mam obiecaną pomoc ( i może sam kod ? ) od pepika, jak już fura do niego dojedzie. Narazie czekam na dodatnie temperatury, bo lutować nie idzie



Wyczarowałeś ten kod bo zastanawiam się czy brać ten zderzak jak to nie będzie hulać?
kross12
Avatar użytkownika
Silnik: 1.8TSI CDAA 160KM MY10
Auto: Octavia2 FL
Moc/Moment: 172KM @262Nm

Posty: 428
Dołączył(a): 13 lip 2010, o 11:30
Lokalizacja: Poznań
    Windows7Chrome

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez lec 29 kwi 2013, o 18:42

misiek^wro napisał(a):lec, jeśli ja podpene DRL dokładnie jak w RS a Czech zrobi czary mary w sterowniku i wklepie odpowiedni kod - to da.


zajebiscie! na pewno o takie rozwiazanie pytal Rydel .... :D

- pytanie: czy na serii mozna zrobic 400KM ?
- lec: nie da sie
- misiek: a jak wloze silnik ze Scanii to bede mial >400 KM w serii


.... faktycznie udowodniles mi ze sie myle :P Szczegolnie ze ten 3-ci pin to sobie zmostkujesz chyba z grzanymi dupami w aucie :P
:bsilny:
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
wredny admin
Avatar użytkownika
wredny admin
Silnik: 1.2 TSI CJZC 90KM MY15
Auto: Fabia3, Color Concept
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: VW Tiguan2 2.0TDI SCR

Posty: 21858 Wiek: 43
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 15:41
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    Windows7Chrome

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez kross12 29 kwi 2013, o 20:39

Lecu, ale to musi być kwestia kodowania.
Nie wierzę, że schematy kłamią.
kross12
Avatar użytkownika
Silnik: 1.8TSI CDAA 160KM MY10
Auto: Octavia2 FL
Moc/Moment: 172KM @262Nm

Posty: 428
Dołączył(a): 13 lip 2010, o 11:30
Lokalizacja: Poznań
    Windows7Chrome

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez lec 29 kwi 2013, o 20:47

qwa.... prosciej nie potrafie i z wiara nie ma to nic wspolnego..

nie da sie wszystkiego tak podlaczyc zeby na zwyklych dziennych w zwykłej O2fl z 2-pinowa wtyczka , bez rzeźby zrobic na 1 zarówce i pozycje i dzienne. Koniec kropka.

Po "fabrycznemu" sie nie da i tyle. Po niefabrycznemu sie da i wcale nie trzeba przekopywac pol samochodu i zmieniac kodowan. Wystarczy 1.5 metra kabla, 2 diody prostownicze, 4 rezystory..... przepiac postojowki na dol oddziellic prostowniczymi, obnizyc napiecie szeregowo rezystorami, drugie rezystory równolegle dla skasowaia bledu i jest - tylko po co - i tak te klosze nie maja homologacji 'A" na postoje...
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
wredny admin
Avatar użytkownika
wredny admin
Silnik: 1.2 TSI CJZC 90KM MY15
Auto: Fabia3, Color Concept
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km
Auto2: VW Tiguan2 2.0TDI SCR

Posty: 21858 Wiek: 43
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 15:41
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    Windows7Chrome

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez kross12 29 kwi 2013, o 21:02

źle się zrozumieliśmy, mi chodzi o podłączenie ledów z RS'a
kross12
Avatar użytkownika
Silnik: 1.8TSI CDAA 160KM MY10
Auto: Octavia2 FL
Moc/Moment: 172KM @262Nm

Posty: 428
Dołączył(a): 13 lip 2010, o 11:30
Lokalizacja: Poznań
    Windows7Chrome

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez misiek^wro 29 kwi 2013, o 21:02

kross12, nie dostanę go. Za darmo mi tylko zakoduje sterownik niestety. Próbowałem go przekupić browarem, ale to bezskuteczne.

Przypadkowo wpadłem, jak kończył montaż zderzaka u Czecha - wszystko jak ori i wszystko zakodowane jak trzeba i o dziwo działało - cóż, widać nasza wiedza jest dalej ograniczona, bo się da.

Ja w takim razie podłączam LEDy zgodnie ze schematem do RS'a i jadę na kodowanie, jak tylko padło odbiorę.
We're going to be doing one thing and one thing only .... killing Nazis.



Obrazek
misiek^wro
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Auto: Octavia Kombi 4x4, Prestige+
Moc/Moment: 270KM @350Nm
Przebieg: 10800 km
Auto2: Roomster FL 1.2 TSI / Ibi

Posty: 6448 Wiek: 36
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 19:32
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    Windows7Firefox

Odp: DRL jako postojówki

Postprzez kross12 29 kwi 2013, o 21:08

Ale co to za tajemnica, nie ogarniam...
Poza tym to chyba ludziom handlującym tymi zderzakami powinno zależeć żeby kupujący wiedzieli jak to zakodować.

Kto wywali 2k i będzie jeździł z niedziałającymi DRL'ami....
kross12
Avatar użytkownika
Silnik: 1.8TSI CDAA 160KM MY10
Auto: Octavia2 FL
Moc/Moment: 172KM @262Nm

Posty: 428
Dołączył(a): 13 lip 2010, o 11:30
Lokalizacja: Poznań
    Windows7Chrome

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólne: Tuning / Mechanika / Auto Detailing / Bezpieczeństwo








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości