Problemy z logowaniem ? Czytaj to !




Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

tuning i wspólne tematy dot. samochodów uniwersalne dla wielu modeli

Moderatorzy: lec, Sosna

Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez lec 8 sty 2009, o 02:43

wracam do dyskusji na temat sposobu sprawdzania poziomu oleju (poruszanie kiedys na spotach). Otóż odnalazlem informacje mówiące o tym że olej należy sprawdzac "na cieplo" :

ELSA podaje:
- olej powinien mieć co najmniej 80 stopni
- wyłączyć silnik
- odczekać 2-3 minuty
- sprawdzić poziom oleju.


czekam na komentarze :D
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
wredny admin
Avatar użytkownika
wredny admin
Silnik: 1.0 CHYB 75KM MY15
Auto: Citigo
Auto2: Fabia3 1.2 90KM CC

Posty: 21176 Wiek: 40
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 15:41
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsVistaMSIE7

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez JanuszSz 8 sty 2009, o 06:25

Mnie uczyli,żeby sprawdzać olej przed uruchonieniem silnika.W praktyce:rano. :idea:
Robić to w zbliżonych warunkach typu miejsce,w którym garażuje samochód.Jeśli w dzień,w czasie jazdy nie stwierdzamy niepokojących objawów(kontrolka,zanik ciśnienia na wskaźniku)przeprowadzać tę operację np.1 raz w tygodniu.
Kiedyś osobom zatrudnionym jako kierowca płacono za 1h/dziennie tzw.OC(obsługa codzienna),w regulaminach m.in.było ujęte sprawdzenie poziomu oleju.
Gdy mężczyźnie jest źle-szuka żony.Gdy mężczyźnie jest dobrze-żona szuka jego.
JanuszSz
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 2.0 TDI CFFB 140KM MY11
Auto: Superb2 Kombi, Elegance
Moc/Moment: 176KM @383Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 1293
Dołączył(a): 11 sty 2008, o 08:02
Lokalizacja: Lublin
    WindowsXPMSIE7

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez desmo 8 sty 2009, o 06:51

Mnie równiez uczyli że sprawdzamy poziom oleju na zimnym silniku :mrgreen:
desmo
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 2.0TDI BMN 170KM MY08
Auto: VAG-Seat, Sportline
Moc/Moment: 170KM @350Nm
Auto2: Audi A3 1.9 BXE

Posty: 1567 Wiek: 41
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 17:02
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsVistaOpera

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez niedziela67 8 sty 2009, o 09:41

mnie też na zimnym autko aby równo stało
na ciepłym to możesz sprawdzić ale po dłuższym postoju 2-3 h bo 2-3 min zawsze coś nie zleci (moja teoria)
Spot parking zewnętrzny obok Plazy 17.04 od g.20:00
Tylko Speedway - Be Quick or Be Dead
niedziela67
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0TDI BKD 140KM MY09
Auto: Octavia2 FL Kombi, Elegance
Moc/Moment: 140KM @320Nm
Przebieg: 288500 km
Auto2: Suzuki C50T Boulevard

Posty: 6163 Wiek: 50
Dołączył(a): 27 wrz 2007, o 07:04
Lokalizacja: POznań-Jeżyce, wielkopolskie
    WindowsXPOpera

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez cosmos 8 sty 2009, o 10:53

a ja zrobiłem praktyczny eksperyment - sprawdziłem wczoraj po powrocie do domu na ciepłym silniku (zaraz po wyłączeniu) i dziś rano zanim go odpaliłem (przy -12*). wynik był taki, że rano miarka pokazywała może z 1 mm więcej niż wczoraj.
myślę więc, że nie ma większego znaczenia kiedy się sprawdza, ważne jest tylko to żeby robić to w podobnych warunkach i położeniu auta.
cosmos
2.0TDI 4x4 DSG w obudowie 03 RS
cosmos
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TDI CUNA 184KM MY17
Auto: Octavia3 RS 4x4 Kombi, Challenge
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: Toyota RAV4

Posty: 1364 Wiek: 42
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 11:54
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez Biskup 8 sty 2009, o 11:51

gdy olej jest ciepły/gorący rozszerza swoja objętość i sprawdzenie jego poziomu wtedy jest nie miarodajne. Nawet ten 1 mm różnicy na powierzchni miarki, daje większą różnicę objętości ( powierzchnia != objętość )
"How hard can it be?" (Ancient Philosopher Clarksonius, 400 BC)
Biskup
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 1.9TDI AGR 90KM MY03
Auto: Octavia, Ice
Moc/Moment: 131KM @279Nm

Posty: 786 Wiek: 28
Dołączył(a): 19 lut 2008, o 16:10
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez lec 8 sty 2009, o 13:22

to dlaczego Elsa tak podaje , hę ? ja tez od wieków sprawdzam na zimno...
MotoHID.pl - kompleksowe oswietlenie led w grupie VAG
lec
wredny admin
Avatar użytkownika
wredny admin
Silnik: 1.0 CHYB 75KM MY15
Auto: Citigo
Auto2: Fabia3 1.2 90KM CC

Posty: 21176 Wiek: 40
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 15:41
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsVistaMSIE7

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez cosmos 8 sty 2009, o 14:36

Biskup napisał(a):gdy olej jest ciepły/gorący rozszerza swoja objętość i sprawdzenie jego poziomu wtedy jest nie miarodajne. Nawet ten 1 mm różnicy na powierzchni miarki, daje większą różnicę objętości ( powierzchnia != objętość )

prawa fizyki to żadna tajemnica, ale imho rozszerzalność temperaturowa oleju jest raczej nie do zauważenia na bagnecie - za duża powierzchnia miski olejowej.
cosmos
2.0TDI 4x4 DSG w obudowie 03 RS
cosmos
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TDI CUNA 184KM MY17
Auto: Octavia3 RS 4x4 Kombi, Challenge
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: Toyota RAV4

Posty: 1364 Wiek: 42
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 11:54
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez Biskup 15 sty 2009, o 14:06

skoro powierzchnia oleju w misce olejowej jest duża, to ten milimetr to wcale nie mało...
"How hard can it be?" (Ancient Philosopher Clarksonius, 400 BC)
Biskup
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 1.9TDI AGR 90KM MY03
Auto: Octavia, Ice
Moc/Moment: 131KM @279Nm

Posty: 786 Wiek: 28
Dołączył(a): 19 lut 2008, o 16:10
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez cosmos 15 sty 2009, o 15:56

Biskup napisał(a):skoro powierzchnia oleju w misce olejowej jest duża, to ten milimetr to wcale nie mało...

nie pisałem, że powierzchnia miski jest duża tylko że jest za duża na to żeby zauważyć rozszerzalność temp. oleju - to nie to samo.
jeśli przyjmiemy, że nasze 4,3l oleju rozszerza się nawet o 5% na każde 100*C to dostajemy przyrost o raptem niecałe 0,2l objętości - to raczej nie jest zmiana, którą zobaczysz gołym okiem na bagnecie ;).
cosmos
2.0TDI 4x4 DSG w obudowie 03 RS
cosmos
-member status-
-member status-
Silnik: 2.0TDI CUNA 184KM MY17
Auto: Octavia3 RS 4x4 Kombi, Challenge
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Auto2: Toyota RAV4

Posty: 1364 Wiek: 42
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 11:54
Lokalizacja: Poznań, wielkopolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez tmw 15 sty 2009, o 16:26

cosmos napisał(a):jeśli przyjmiemy, że nasze 4,3l oleju rozszerza się nawet o 5% na każde 100*C to dostajemy przyrost o raptem niecałe 0,2l objętości - to raczej nie jest zmiana, którą zobaczysz gołym okiem na bagnecie ;).


Jesli miedzy min a max jest 0.5l (mniej wiecej tyle jest w OII) to IMO zobaczysz. Ale i tak to nieistotne - wazne aby pomiar byl dokonany w tych samych warunkach czyli albo na zimno albo na cieplo.

ps. jak ten ster. 55 ?
tmw
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 2.0TSI CCZA 200KM MY13
Auto: Superb2 Kombi
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 511
Dołączył(a): 27 wrz 2007, o 06:59
Lokalizacja: PZ/PO, wielkopolskie
    WindowsXPMSIE7

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez Biskup 15 sty 2009, o 18:07

A czy nie jest to zależne od tego jak pisze producent? ale samochodu, nie oleju ? może miarka jest wykalibrowana na sytuację, gdy olej już jest rozprowadzony po silniku/ nie jest rozprowadzony w pełni ?
"How hard can it be?" (Ancient Philosopher Clarksonius, 400 BC)
Biskup
-member status-
Avatar użytkownika
-member status-
Silnik: 1.9TDI AGR 90KM MY03
Auto: Octavia, Ice
Moc/Moment: 131KM @279Nm

Posty: 786 Wiek: 28
Dołączył(a): 19 lut 2008, o 16:10
Lokalizacja: Wrocław, dolnośląskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez Damian333 9 lis 2011, o 23:26

Witam. Mógłby ktoś podać ile oleju jest pomiędzy min. a max. na bagnecie w Octavi II RS 2.0 TFSI (0,5l czy może 1l)? Ile jest od górnego poszerzenia bagnetu do dolnego poszerzenia?
Damian333
Silnik: 2.0TFSI BWA 200KM MY06
Auto: Octavia2 RS
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 2
Dołączył(a): 24 wrz 2011, o 19:00
Lokalizacja: PL
    Windows7Firefox

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez Bialy 28 lut 2012, o 19:18

Podłączę się pod temat, zalali mi na serwisie oleju pod górne zagięcie na bagnecie, czy przypadkiem nie będzie go za dużo? :muśli:
Bialy
Bialy
Silnik: 1.9TDI BSW 105KM MY09
Auto: Roomster, Style
Moc/Moment: 105KM @0Nm

Posty: 44
Dołączył(a): 28 lut 2009, o 11:46
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7MSIE7

Odp: Poziom oleju - na zimno czy na cieplo ?

Postprzez FRESH 21 mar 2012, o 10:14

witam.
mnie uczyli aby korzystać z instrukcji obsługi. Czytać ze zrozumieniem;)
nalezy brać pod uwagę to, że nowe silniki muszą wziąć troche oleju aby się doszczelnić, producent dopuszcza taką możliwość. Jeśli ktoś ma zalane do górnego A to na przestrzeni 15kkm bankowo że mu weźmie i po problemie.
Reasumując utrzymywać między A i B a na pewno bedzie dobrze
Obrazek
Obrazek
FRESH
Silnik: 1.6MPI BSE 102KM MY12
Auto: Octavia2
Moc/Moment: 0KM @0Nm

Posty: 12
Dołączył(a): 21 mar 2012, o 09:45
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    WindowsXPMSIE7

Następna strona

Powrót do Ogólne: Tuning / Mechanika / Auto Detailing / Bezpieczeństwo








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości