Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

forum użytkowników modelu Roomster, Praktik i pochodnych

Moderatorzy: lec, Laurent

Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez BlueWosiu 5 sie 2012, o 18:14

Witam,
Przeczytałem już wszystkie tematy i posty a problem swojego rodzaju dalej dla mnie istnieje. Mianowicie chciałbym doposażyć mojego Roomka w Full FISa/ Maxi Dota.
Mój Room, z 2010, 1.6 TDI, seryjnie wyposażony jest w 1/2 FISa z komputerem pokładowym + manetki (spalanie, trip na baku itp.).
Oprócz wiedzy teoretycznej (posty - a we wszystkich napisane jest jakie to proste, a koszty montażu nie przekraczają 100zł) pytałem jedyną jaką znalazłem osobę zajmujące się elektryką samochodową w Gdańsku o możliwości zainstalowania kupionego używanego FFISa - odpowiedz... "trudny temat - 500 zł" - :shock: Nie mówię już o ASO Skody - "1500 zł jak nie więcej"

Proszę więc o konkretną pomoc dla mnie i innych trudniących się tym tematem, chociaż by w krótkim 1,2,3,4.. 102... Np. szukać używanego FISa - z PINem, czy VINem zamiast, czy nowego licznika ale tylko z tego samego rocznika co auto, lub wogóle rocznik 2010 będzie problemowy (gdyż elektro spec tłumaczył się że, od tych roczników potrzebny jest drogi nowy sprzęt...)
P.S Chętnie dogadał bym się z kimś z rejonów 3miasta chętnych do pomocy w montażu, lub jakiejkolwiek pomocy.

Pozdrawiam
BlueWosiu
Silnik: 1.6TDI CR CAYC 105KM MY10
Auto: Roomster, Sport
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 52000 km
Auto2: AKlasse '98

Posty: 9 Wiek: 30
Dołączył(a): 6 lip 2012, o 21:39
Lokalizacja: Gdańsk, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez loko34 5 sie 2012, o 18:35

Ja na wiosne zakladalem maxidota w tym ze w roczniku modelowym 07 mysle ze u Ciebie bedzie tak samo i powiem tak ze bez ASO raczej nic nie zrobisz z tego co mi powiedzieli w serwisie od przynajmniej dwoch lat pin jest tylko w systemie a nie tak jak w starszych rocznikach dolaczany dodatkowo przy kluczykach ja po wymianie juz nie znam pinu nawet ponoc aso nie zna wszystko jest zalatwiane online.Mnie wymiana szafy wraz z kodowaniem w Aso wyniosla 200PLN czesc oczywiscie byla moja takze nie sa to jakies wielkie koszty a cala operacja trwala godzine
loko34
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Prestige+
Moc/Moment: 80KM @0Nm
Przebieg: 210000 km
Auto2: Ford Focus 1.8 TDDI

Posty: 481 Wiek: 44
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 16:41
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez BlueWosiu 5 sie 2012, o 18:44

loko34 napisał(a):Ja na wiosne zakladalem maxidota w tym ze w roczniku modelowym 07 mysle ze u Ciebie bedzie tak samo i powiem tak ze bez ASO raczej nic nie zrobisz z tego co mi powiedzieli w serwisie od przynajmniej dwoch lat pin jest tylko w systemie a nie tak jak w starszych rocznikach dolaczany dodatkowo przy kluczykach ja po wymianie juz nie znam pinu nawet ponoc aso nie zna wszystko jest zalatwiane online.Mnie wymiana szafy wraz z kodowaniem w Aso wyniosla 200PLN czesc oczywiscie byla moja takze nie sa to jakies wielkie koszty a cala operacja trwala godzine


A jaką szafe miałeś wcześniej, komputer czy bez. Oraz czy nowa była nowa czy używana?
BlueWosiu
Silnik: 1.6TDI CR CAYC 105KM MY10
Auto: Roomster, Sport
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 52000 km
Auto2: AKlasse '98

Posty: 9 Wiek: 30
Dołączył(a): 6 lip 2012, o 21:39
Lokalizacja: Gdańsk, pomorskie
    Windows7Chrome

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez loko34 5 sie 2012, o 18:54

1/2 Fis-a manetki z obsluga komputera czyli temp spalanie przebieg.....licznik zakupilem uzywany z pzebiegiem 70kk zrobilem 15kk i narazie nic sie zlego nie dzieje w serwisie wystarczy ze bedziesz mial dowod zakupu i do tego piszesz oswiadczenie ze Ty im czesc dostarczyles bynajmniej w moim przypadku tak bylo,jesli jednak serwis odmowil by Tobie wykonania uslugi to zlej ich i jedz do nastepnego.
Jeszcze jedna rzecz jesli auto masz w Leasingu lub kredycie ASO moze krzywic sie i nie chciec podjac sie wymiany bo w liczniku masz immo a wymiana to ingerencja w zabezpieczenie co jest bujda z ich strony bank nic do tego nie ma pod warunkiem oczywiscie ze te zabezpieczenie nie zostanie wylaczone
loko34
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Prestige+
Moc/Moment: 80KM @0Nm
Przebieg: 210000 km
Auto2: Ford Focus 1.8 TDDI

Posty: 481 Wiek: 44
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 16:41
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    WindowsXPFirefox

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez rydel 17 sie 2012, o 03:39

Dokładnie tak jak pisze loko34. Cena w ASO z odzyskaniem pinu nie powinna być wyższa niż 200 pln. Ja w Katowickim Ganinexie placilem chyba 100 pln bez pokazywania jakichkolwiek dokumentów zakupu i pisaniu oświadczeń :mrgreen: ale to już jakiś czas temu. Pamiętaj, że przy używanym liczniku po przekroczeniu jakigoś przebiegu nie da się go cofnąć. Jaki był to przebieg już nie pamiętam ale poszukaj bo było.
Ostatnio edytowano 17 sie 2012, o 11:18 przez rydel, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
rydel
Avatar użytkownika
Auto: Superb 3 Lim., Sportline
Moc/Moment: 347KM @475Nm
Przebieg: 35000 km
Auto2: Fiat 500

Posty: 1167 Wiek: 43
Dołączył(a): 2 maja 2008, o 18:58
Lokalizacja: Sosnowiec, śląskie
    LinuxSafari

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez misyu 17 sie 2012, o 09:42

Czyli po prostu trzeba dorwać licznik? A pin zczytają w ASO?
misyu
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6 BTS 105KM MY09
Auto: Roomster
Moc/Moment: 105KM @153Nm
Przebieg: 105000 km

Posty: 81 Wiek: 35
Dołączył(a): 12 lip 2011, o 11:24
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Firefox

Re: Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez loko34 17 sie 2012, o 10:22

Mi w ASO powiedzieli że tylko w nowym liczniku można ustawić przebieg ale zawsze możesz zrobić to u magików trudniacych się tym ja tak właśnie miałem zrobić ale potem uznałem że to tylko zbędne wydawanie kasy. Musisz też doliczyć odzyskanie pinu z radia o ile masz ori i jest on Tobie nieznany za to skasowali mnie kolejne 50PLN ale jak to kolega RYDEL napisał co ASO to inne obyczaje:grin:
A tak już na koniec dodam że wymiana wskaźników to najtańsza czynność w tym całym interesie u mnie na fakturze widnieje kwota 50PLN ale już druga pozycjia pod tytułem odczyt i kasowanie błędów wyceniona jest na kwotę 150PLN-ciekawy jestem tylko jakie ją tam błędy miałem?
loko34
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Prestige+
Moc/Moment: 80KM @0Nm
Przebieg: 210000 km
Auto2: Ford Focus 1.8 TDDI

Posty: 481 Wiek: 44
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 16:41
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    unknownFirefox

Re: Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez loko34 17 sie 2012, o 10:34

misyu napisał(a):Czyli po prostu trzeba dorwać licznik? A pin zczytają w ASO?



Wystarczy że kupisz licznik a reszta Aso się zajmie.
Powodzenia
loko34
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Prestige+
Moc/Moment: 80KM @0Nm
Przebieg: 210000 km
Auto2: Ford Focus 1.8 TDDI

Posty: 481 Wiek: 44
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 16:41
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    unknownFirefox

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez misyu 17 sie 2012, o 13:37

Teraz najtrudniejsza część bo nie mogę nigdzie dorwać licznika od 1.6 benzyny. A czy są jeszcze jakieś wymagania co do modułu centralnej elektryki albo innego układu? Pytam bo mi przez moduł centralnej elektryki nie działa np. tempomat :evil:
misyu
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6 BTS 105KM MY09
Auto: Roomster
Moc/Moment: 105KM @153Nm
Przebieg: 105000 km

Posty: 81 Wiek: 35
Dołączył(a): 12 lip 2011, o 11:24
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Firefox

Re: Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez loko34 17 sie 2012, o 14:08

Jeśli masz w manetce kołyske to raczej wystarczy Tobie tylko licznik a licznika nie musisz szukać do 1.6 wystarczy że będzie do benzyny i przedliftowy jakbyś chciał dokładniejszych informacji napisz do kolegi Angel on ma benzynę 1.6 i jakiś czas temu też bawił się z wymiana szafy

Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
loko34
Silnik: 1.4TDI BNV 80KM MY07
Auto: Roomster, Prestige+
Moc/Moment: 80KM @0Nm
Przebieg: 210000 km
Auto2: Ford Focus 1.8 TDDI

Posty: 481 Wiek: 44
Dołączył(a): 24 lis 2010, o 16:41
Lokalizacja: Brzeg, opolskie
    unknownFirefox

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez misyu 20 sie 2012, o 10:40

Ok. Dzięki za info
misyu
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6 BTS 105KM MY09
Auto: Roomster
Moc/Moment: 105KM @153Nm
Przebieg: 105000 km

Posty: 81 Wiek: 35
Dołączył(a): 12 lip 2011, o 11:24
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Firefox

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez venomk 25 sie 2012, o 21:53

Problem jest tylko taki że w Wawie są jakieś dziwne ASO i nie chcą się tego podejmować , jedynie gdzie znalazłem chętnych to Sinclan grochowska i Auto Wimar Aleje Jerozolimskie ale póki co nie wymieniłem jeszcze , nawet jak nie masz manetki kołyskowej to przed liftem możesz założyć maxi , ja mam licznik od kolegi rydel , zwykły z kompem i wszystko działa bez zarzutu , a maxi dot leży już rok i czeka na magika , był przymierzany i większość działa ,resztę sprawdzę po zamontowaniu.
misyu jak zamontujesz daj znać gdzie toteż tam podjadę :)
venomk
Avatar użytkownika
Silnik: 1.2 BBM 60KM MY08
Auto: Fabia2, Classic
Moc/Moment: 60KM @0Nm
Przebieg: 72500 km

Posty: 85
Dołączył(a): 13 kwi 2009, o 10:35
Lokalizacja: WWA, mazowieckie
    UbuntuFirefox

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez misyu 26 sie 2012, o 13:15

Spróbuj w skodzie na połczyńskiej. Ja u nich już jakieś 5 razy byłem z wymianą modułu centralnej elektryki bo mi nie obsługuje tempomatu i nie robili żadnych problemów. Bez problemu wymieniali z tym, że te które przywoziłem obsługiwały tempomat, ale nie obsługiwały esp :bsilny: Więc miałem wybór albo tempomat albo esp i na razie dałem sobie spokój z dobieraniem w ciemno modułu. Zbieram 1500zł na moduł z ich magazynu :mrgreen:
misyu
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6 BTS 105KM MY09
Auto: Roomster
Moc/Moment: 105KM @153Nm
Przebieg: 105000 km

Posty: 81 Wiek: 35
Dołączył(a): 12 lip 2011, o 11:24
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Firefox

Re: Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez swierg 29 sie 2012, o 00:58

misyu, poproś ASO o nr albo zczytaj nr u kogoś kto ma tempomat + ESP i poszukaj odpowiednoego. Kupowanie w ciemno nie ma sensu, bo za dużo jest tego na rynku. Auta z temp.+ ESP zdarzają się pewnoe rzadko, więc ciężko trafić na właściwy. A do tego ludzie pewnie sprzedają te najsłabsze/najpopularniejsze.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
simply clever zostało zamienione na auto emocion, czyli Leon 2.0 TDI Spirit Turbo S
swierg
Avatar użytkownika
Silnik: 2.0TDI BKD 140KM MY08
Auto: VAG-Seat, Style
Moc/Moment: 151KM @354Nm
Przebieg: 165000 km

Posty: 1095 Wiek: 32
Dołączył(a): 18 mar 2010, o 21:21
Lokalizacja: Kielce, świętokrzyskie
    MacOSXSafari

Odp: Montaż Maxi Dot/ FIS w FII/R

Postprzez misyu 29 sie 2012, o 07:18

No właśnie z tego co widzę to jest zapisany tylko numer i końcówka literowa. W moim wypadku F. Ale prócz tego są jeszcze jakieś numery 3 znakowe, który nie da się odczytać i nie są nigdzie zapisane. Więc musiałbym chyba przydybać gdzie parkuje jakiś Romek z ESP i tempomatem i odwiedzić go w nocy ze śrubokrętem :lol2:
misyu
Avatar użytkownika
Silnik: 1.6 BTS 105KM MY09
Auto: Roomster
Moc/Moment: 105KM @153Nm
Przebieg: 105000 km

Posty: 81 Wiek: 35
Dołączył(a): 12 lip 2011, o 11:24
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
    Windows7Firefox

Następna strona

Powrót do Roomster








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: budrysbigger i 2 gości