Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Octavia II (1Z - od 2004), Octavia II FL (1Z od 2008)

Moderatorzy: lec, Laurent, K-J

Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Postprzez Mario10 17 mar 2021, o 16:04

Panowie pytanie mam odnośnie diagnostyki instalacji elektrycznej. Mam Skode Octavie 2 kombi, 1,6 MPI z 2011roku.

W grudniu po pierwszych mrozach padł akumulator, był stary miał prawo. Kupiłem nowy Warte Silver i teoretycznie wszystko zagrało, później się okazało w styczniu, że jakiś element rozrusznika też się zepsuł. Mechanicy wyjęli, wymienili palił na dotyk.

Teraz po 5 dniach postoju wsiadam, próbuje zapalić i jest to specyficzne tykanie bezpieczników i nie zapali, podjechałem drugim autem na kablach odpaliłem praktycznie od strzału. Przejechałem z 15km aby doładować akumulator.

Oddałem auto do mechanika na 2dni dziś dzwoni, że wszystko wygląda ok, akumulator ma pojemność 63Ah, sprawdzili, że akumulator praktycznie naładowany, a w spoczynku pobiera 0,03A czyli w normie.

Czy możliwe jest, że po 5 dniach postoju rozładował się praktycznie nowy akumulator do takiego stanu, że nie zapali samochód? Czy raczej czeka mnie poszukiwanie jakiegoś pożeracza prądu przy zgaszonym silniku?
Ale tak jak pisałem sprawdzili i pobiera bardzo małe wartości absolutnie w normie.

I zastanawiam się czy po prostu aku się rozładował czy też raczej czeka mnie poszukiwania w instalacji elektrycznej?

Będę wdzięczny za rady.
Mario10
Auto: Octavia2 Kombi
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 4
Dołączył(a): 17 mar 2021, o 15:25
Lokalizacja: Pszczyna
    WindowsFirefox

Odp: Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Postprzez ROBAL_26 17 mar 2021, o 20:32

Mario10, sprawdzałeś jakie jest napięcie na aku po dłuższym (kilkudniowym ) postoju ??? trzeba sprawdzić czy stacyjka podaje sygnał w momencie próby rozruch bądź może wadliwa jest cewka na rozruszniku ,
Była O1 Kombi 4x4 ARL+ 185KM 371Nm

Jest Kodiaq STYLE 4x4 DFGA 150KM 340Nm DSG 7B

http://forum.skodaclub.pl/moja-skoda-kodiaq/skoda-kodiaq-by-robal-26-t32425.html

Najlepiej wykonany mod to ten, który jest zrobiony od podstaw przez samego użytkownika auta a nie czyjąś krwawicą , kolegi czy fachowca. :D

Moja O1 4x4 ARL Pierwsza na forum z Bi-xenonem

http://forum.skodaclub.pl/moja-octavia-mk1/octavia-kombi-4x4-by-robal-26-poprawiony-t8985.html


Najszybsza Octavia 4X4 w mieście :-)
ROBAL_26
Avatar użytkownika
Silnik: 2,0TDI DFGA 150KM MY17
Auto: Kodiaq, STYLE 4X4
Moc/Moment: 150KM @340Nm
Przebieg: 32122 km
Auto2: VW T5 LONG FL 2011

Posty: 3254 Wiek: 35
Dołączył(a): 29 maja 2011, o 11:57
Lokalizacja: KARSIBÓR k.WAŁCZA, zachodniopom.
    WindowsFirefox

Odp: Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Postprzez Mario10 6 kwi 2021, o 11:40

ROBAL_26 napisał(a):Mario10, sprawdzałeś jakie jest napięcie na aku po dłuższym (kilkudniowym ) postoju ??? trzeba sprawdzić czy stacyjka podaje sygnał w momencie próby rozruch bądź może wadliwa jest cewka na rozruszniku ,


Dziękuję Ci za odzew.

Parę dni jeździłem codziennie i było ok, choć mam taki tester do zapalniczki wpinany pokazywał mi 12,3V, a następnego dnia już 11,6V ale teraz samochód przez 4-5dni dni stał i dziś nie zapalił, zanim próbowałem zapalić włożyłem ten miernik wskazywał 7,9V i już nie zapalił.

Mechanik sprawdził rozrusznik jakiś element wymienił i palił na dotyk tylko teraz wychodzi, że faktycznie coś z prądem jest nie tak.

Odpiąłem jakiś czas temu rejestrator, który podejrzewałem o zjadanie prądu ale jednak nie on.

Mam inne radio niż fabryczne takie multimedialne chińskie, ale ono wymienione było rok temu w czerwcu zeszłego roku i nie miałem problemu z prądem dopiero teraz od listopada/grudnia. Mogę to sprawdzić i wypiąć wtyczkę od radio i sprawdzać też to napięcie przez kilka dni.

Zastanawiam się może to kwestia samego akumulatora, przecież może się okazać, że mimo iż nowy ( ma jakieś 4-5 miesięcy) coś z nim nie tak i nie trzyma prądu.

Nie wiem co robić bo auto musi być sprawne i wcześniejszy samochód nawet jak stał 2 tygodnie odpalał bez problemu, teraz drugim autem jest seat ibiza i też jak postoi zapala bez problemu. Więc muszę odnaleźć przyczynę tylko jak ewentualnie do kogo oddać samochód elektromechanika?
Mario10
Auto: Octavia2 Kombi
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 4
Dołączył(a): 17 mar 2021, o 15:25
Lokalizacja: Pszczyna
    WindowsFirefox

Odp: Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Postprzez ROBAL_26 6 kwi 2021, o 20:25

Mario10, a po zmianie radia był wymieniany moduł gateway ??? pytam ponieważ w tych starszych rocznikach po zmianie radia dochodziło do tego iż moduł gateway nie widział poprawnego sygnału z radia o wyłączeniu i nie usypiał sterowników co powodowało pobór prądu nawet po zamknięciu auta .ok
Sprawdź to .
Była O1 Kombi 4x4 ARL+ 185KM 371Nm

Jest Kodiaq STYLE 4x4 DFGA 150KM 340Nm DSG 7B

http://forum.skodaclub.pl/moja-skoda-kodiaq/skoda-kodiaq-by-robal-26-t32425.html

Najlepiej wykonany mod to ten, który jest zrobiony od podstaw przez samego użytkownika auta a nie czyjąś krwawicą , kolegi czy fachowca. :D

Moja O1 4x4 ARL Pierwsza na forum z Bi-xenonem

http://forum.skodaclub.pl/moja-octavia-mk1/octavia-kombi-4x4-by-robal-26-poprawiony-t8985.html


Najszybsza Octavia 4X4 w mieście :-)
ROBAL_26
Avatar użytkownika
Silnik: 2,0TDI DFGA 150KM MY17
Auto: Kodiaq, STYLE 4X4
Moc/Moment: 150KM @340Nm
Przebieg: 32122 km
Auto2: VW T5 LONG FL 2011

Posty: 3254 Wiek: 35
Dołączył(a): 29 maja 2011, o 11:57
Lokalizacja: KARSIBÓR k.WAŁCZA, zachodniopom.
    WindowsFirefox

Odp: Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Postprzez Mario10 7 kwi 2021, o 15:46

To może być też to. Wspominał mi ostatnio o czymś takim jak moduł komfortu nie znam się ale może być to tożsame z tym co piszesz. Wczoraj odwiozłem samochód do mechanika i mają sprawdzić akumulator choć raczej mi mówił, że jest sprawny, ale wiadomo warto sprawdzić i wspomnę mu też o tym co mi piszesz bo faktycznie może tak być.

Radio było wymienione w czerwcu i działało, ale octavia robiła codziennie trasę ok 50km więc pewnie nie było problemu z ładowaniem i aż tak szybko nie rozładowywało akumulatora, przyszła zima i zaczęły się problemy bo auto stało dłużej.
Podpytam mechanika czy wie o co chodzi z tym modułem komfortu lub tym gateway to może go naprowadzi i to może się okazać prawdą.

Radio w miarę łatwo sprawdzić wydaje mi się wypnę je całkiem i będę sprawdzał akumulator, ale mam nadzieję, że mechanik sobie z tym poradzi.

Dziękuję Ci za pomoc i naprowadzenie.
Mario10
Auto: Octavia2 Kombi
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 4
Dołączył(a): 17 mar 2021, o 15:25
Lokalizacja: Pszczyna
    WindowsFirefox

Odp: Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Postprzez ROBAL_26 7 kwi 2021, o 19:04

Mario10, wymień moduł na taki o tym numerze 1K0907530AF jest to najbogatszy moduł że w późniejszym gdy będziesz chciał coś dołożyć to już nie będziesz musiał go po raz kolejny wymieniać.ok
Moduł idzie zakupić za kilka złoty , przed wymianą należy sprawdzić kodowanie starego i po wymianie na nowy wprowadzić-skorygować kodowanie i po wszystkim. :roll:
Była O1 Kombi 4x4 ARL+ 185KM 371Nm

Jest Kodiaq STYLE 4x4 DFGA 150KM 340Nm DSG 7B

http://forum.skodaclub.pl/moja-skoda-kodiaq/skoda-kodiaq-by-robal-26-t32425.html

Najlepiej wykonany mod to ten, który jest zrobiony od podstaw przez samego użytkownika auta a nie czyjąś krwawicą , kolegi czy fachowca. :D

Moja O1 4x4 ARL Pierwsza na forum z Bi-xenonem

http://forum.skodaclub.pl/moja-octavia-mk1/octavia-kombi-4x4-by-robal-26-poprawiony-t8985.html


Najszybsza Octavia 4X4 w mieście :-)
ROBAL_26
Avatar użytkownika
Silnik: 2,0TDI DFGA 150KM MY17
Auto: Kodiaq, STYLE 4X4
Moc/Moment: 150KM @340Nm
Przebieg: 32122 km
Auto2: VW T5 LONG FL 2011

Posty: 3254 Wiek: 35
Dołączył(a): 29 maja 2011, o 11:57
Lokalizacja: KARSIBÓR k.WAŁCZA, zachodniopom.
    WindowsFirefox

Odp: Problem z elektryką (najprawdopodobniej)

Postprzez Mario10 8 kwi 2021, o 17:39

Dziękuję Ci za wskazówki. Zapewne są trafne.

Dziś mechanik dzwonił, że na 90% radio żre prąd, bo przez 2 dni stał samochód z wypiętym radiem i akumulator nie stracił praktycznie nic ze swojego naładowania. Więc przypuszczam, że te wskazówki będą trafne i po prostu ten moduł trzeba wymienić.
Mario10
Auto: Octavia2 Kombi
Moc/Moment: 0KM @0Nm
Przebieg: 0 km

Posty: 4
Dołączył(a): 17 mar 2021, o 15:25
Lokalizacja: Pszczyna
    WindowsFirefox


Powrót do [1Z] Octavia MK2








Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości